GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko će postati novi vlasnik Spačve?

Tko će postati novi vlasnik Spačve?
VLASNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2021 / 10:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
VINKOVCI - Quaestus Private Equity Kapital II trebao bi do kraja veljače 2021. godine pronaći novog investitora u Spačvi.

Podsjetimo, polovicom listopada Drvna industrija Spačva iz Vinkovaca zaprimila je dopis Quaestus Private Equity Kapitala II - vlasnika četiri milijuna dionica, što je 75,81 posto udjela u vlasništvu Drvne industrije Spačva - kako je to zadnja godina Fonda te da su poduzete radnje oko izlaska iz vlasništva i prodaje dionica Spačve, piše Jutarnji list.

Prije nekoliko dana putem Zagrebačke burze objavljeno je da je započeo proces dubinskog snimanja zainteresiranih investitora. Iz krugova upućenih u poslovanje drvnog sektora procjenjuje se da je najizglednija opcija u ovom trenutku da će Quaestus Private Equity Kapital II zatražiti dodatni rok za pronalazak investitora. Odgoda se postiže u dogovoru s ulagačima u fond, a to su 50 posto država putem HBOR-a, a druga polovica su mirovinski fondovi i ostali investitori.

Spačva trenutačno nema problem s likvidnošću i u ovoj krizi funkcionira normalno. Imala je i ulaganja u modernizaciju, a priprema i investiciju u kogeneracijsko postrojenje. Osim u snazi brenda i tradiciji, najveća je vrijednost Spačve, i u tome se slažu svi naši sugovornici, njezin ugovor s Hrvatskim šumama. Ugovorena je kvota od 45 tisuća kubičnih metara hrasta godišnje na rok od 10 godina. Svakako i Spačvin geostrateški položaj ima vrijednost, uključujući činjenicu da područje Vinkovaca još ima dovoljan broj zainteresiranih radnika osposobljenih za rad u drvnoj industriji.Svi se slažu da je poželjno da najveći udjel u Spačvi preuzme netko iz krugova dokazanih investitora iz drvoprerađivačkog sektora. Pouzdano se doznaje da mogući najpoželjniji investitori u Hrvatskoj Pervan grupa odnosno njihova tvrtka Bjelin i talijanska Florian Grup, iako su uvijek načelno zainteresirani, sve su dalje od mogućeg preuzimanja Spačve.

Spačva bi im svakako trebala biti zanimljiva, ali, doznajemo, samo u slučaju da je restrukturirana i da je situacija potpuno čista. Predstavnici Quaestus Private Equity Kapitala II, to i nije tajna, bili su u Švedskoj i razgovarali s Pervanom, za koji se u sektoru drvne industrije drži da je jedan od najpoželjnijih investitora. Florian je trenutačno zauzet oko nekih svojih projekata, a Pervanova tvrtka Bjelin realizira veliku investiciju u Ogulinu. Iz pouzdanih izvora se doznaje da nisu u ovakvoj situaciji aktivni za preuzimanje udjela u Spačvi, ali to ne znači da se ne bi uključili ako se ukaže prigoda.

Investitore, koliko se doznaje, odbija činjenica da tvrtka nije dokraja restrukturirana. Smatraju da je dio radnika višak.

"To su Vinkovci, a tamo je Spačva najveći poslodavac. I ne bi ni to bio problem kad ne bi znali da su vinkovački političari moćni te da sve procese vole držati pod nadzorom. A, s obzirom na taj utjeca, pitanje je kako bi mogli dobiti povoljne ugovore s Hrvatskim šumama ako im vlasnici nisu po volji", pojašnjava jedan od upućenijih u stanje.

Druga činjenica koja donekle komplicira situaciju jest to što je vlasnik dijela zemljišta, uključujući i neke zgrade, tvrtka B2 Kapital.

"B2 Kapital vlasnik je dijela poslovnog kompleksa u Vinkovcima na adresi Duga ulica ukupne površine 82.387 četvornih metara.

Navedena nekretnina nije predmet prodaje u sklopu prodaje objavljene putem Zagrebačke burze, već je prodajemo direktno. Trenutno smo u procesu prikupljanja i evaluacije ponuda zainteresiranih kupaca, stoji u odgovoru na naš upit koji je potpisao Slaven Andabaka, voditelj Odjela za upravljanje nekretninama B2 Kapital. To svakako otežava ulazak investitora jer će morati dodatno razgovarati.

Tagovi: Spačva, poslovni rezultati, Pervan grupa, Bjelin, Florian Grup, Quaestus Private Equity Kapital II, Drvna industrija Spačva
PROČITAJ I OVO
Aktivno 169,3 tisuće poslovnih subjekata
TVRTKE
Aktivno 169,3 tisuće poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem ožujka bio 296.221 registrirani poslovni subjekt, od čega 57,2 posto ili 169.338 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
DIVIDENDA
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
CELJE - Udruženje malih dioničara Slovenije (MDS) poslalo je protuprijedlog u vezi s raspodjelom dobiti.
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUTNJA
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUBLJANA - United Group opisala je obustavu prodaje TS Media, za koju su se natjecali, kao lošu vijest za sve strane ulagače i još goru za Sloveniju. Naša je ponuda bila vrlo dobra i očito je da u Sloveniji nije moguće provesti neovisan i pošten natječaj, rekla je izvršna direktorica grupe Victoriya Boklag.
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ODRŽIVOST
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ZAGREB - Danas je održano virtualno druženje s novinarima „Nestlé - održivost na djelu!“, na kojem su predstavljene novosti i aktivnosti koje najveća prehrambena kompanija na svijetu poduzima kako bi doprinijela ostvarenju ciljeva strategije održivog razvoja do 2030. na lokalnoj razini.
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro
METRO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Beogradjani glasanjem odlučiti kako će da izgleda metro, čiji je početak izgradnje planiran na novembar.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE