GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Thyssenkrupp bi mogao prodati čeličane

Thyssenkrupp bi mogao prodati čeličane
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Thyssenkrupp bi mogao prodati većinu poslovanja s proizvodnjom čelika, izjavila je u utorak izvršna direktorica njemačkog konglomerata nakon razgovora s konkurentskim kompanijama o konsolidaciji sektora u vrijeme pandemije.

Nema više tabua, odgovorila je direktorica Martina Merz na Reutersovo pitanje može li Thyssenkrupp prodati većinski udio u čeličanama.

Nekoliko sati prije te izjave Merz je objavila da je grupa razgovarala s konkurentima u industriji čelika o mogućnostima konsolidacije, ustvrdivši da pandemija koronavirusa otvara nove mogućnosti suradnje.

"Razmatramo sve opcije", rekla je čelnica Thyssenkruppa u telekonferenciji s novinarima. "To znači da se proučavaju svi oblici konsolidacije, uključujući spajanja, preuzimanja, naša kupnja sličnih tvrtki i naš neovisan razvoj tog poslovanja", pojasnila je.

Činjenica da u Thyssenkruppu čeličane više ne smatraju ključnim dijelom konglomerata predstavlja temeljni zaokret za kompaniju koja je osnovana 1811. kada je Friedrich Krupp izgradio tvornicu za izradu lijevanog čelika.

Thyssenkruppovo poslovanje sa čelikom, drugo po veličini u Europi po prihodima, oslabilo je zbog pada potražnje, jeftinog kineskog uvoza i neuspješnog pokušaja spajanja s europskim poslovanjem Tata Steela, koje su regulatori blokirali zbog narušavanja tržišnog natjecanja.

Prema tvrdnjama neimenovanih izvora, pregovori Thyssenkruppa i Tata Steela nisu prekinuti i kompanije još razmišljaju o konsolidaciji.

Thyssenkrupp pregovara i sa švedskim SSAB-om i kineskim Baoshan Iron & Steel, tvrde upućeni izvori.

Baosteel i SSAB nisu željeli komentirati tu informaciju a izravan su komentar odbili i u Tata Steel Europeu.

Odjel proizvodnje čelika generira više od petine Thyssenkruppovih prihoda i drugo je po veličini u konglomeratu, nakon odjela materijalnih usluga.

Najava moguće prodaje poslovanja sa čelikom signalizira moguću ubrzanu demontažu Thyssenkruppa, koja je počela prošle godine prodajom krunskog dragulja, poslovanja s dizalima, podsjeća Reuters.

Neki investitori smatraju da bi ogromni konglomerat, koji proizvodi široki raspon proizvoda, od automobilskih dijelova do podmornica, trebalo podijelilti kako bi mu se povećala vrijednost, navodi agencija.

Dionice Thyssenkruppa izgubile su gotovo dvije trećine vrijednosti u posljednjih 12 mjeseci nakon niza upozorenja o dobiti i sve većeg nepovjerenja ulagača.

Tagovi: Thyssenkrupp, čelik, čeličane, Baoshan Iron & Steel, Martina Merz, Tata Steel
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE