GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Thomas Cook dodatno snizio procjenu godišnjih rezultata

Thomas Cook dodatno snizio procjenu godišnjih rezultata
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2018 / 20:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska turistička grupa Thomas Cook dodatno je u utorak snizila procjenu godišnje dobiti zbog popusta kojima su nastojali potaknuti potražnju za 'last minute' aranžmanima, zakočenu valom vrućina posebno u matičnoj Britaniji.

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu dobit prije poreza i kamata iznosila je 250 milijuna funti i manja je za 19 posto u odnosu na poslovnu godinu 2016/2017.

Time su snizili njezin iznos za 30 milijuna funti u odnosu na rujansku procjenu, koja je pak bila za 43 milijuna funti niža od one iz srpnja.

Godišnji su prihodi na razini grupe porasli šest posto, na 9,6 milijardi funti.

Dobit odjela za organizaciju putovanja smanjena je za 88 milijuna funti u odnosu na prošlu godinu zbog popusta u segmentu 'last minute' rezervacija, pri čemu u grupi izdvajaju "razočaravajući" rezultat na matičnom britanskom tržištu.

Poslovna je godina bila razočaravajuća, konstatirao je izvršni direktor Peter Fankhauser.

"Rezultat u Velikoj Britaniji posebno je teško pogodila jako visoka razina promotivnih aktivnosti koje su se nadovezale na ionako snažnu konkurenciju za odmor u Španjolskoj", dodao je Fankhauser.

Kao dodatni razlog manje dobiti u Thomas Cooku ističu i jednokratne troškove, uključujući poremećaje u letovima.

Unatoč tim teškoćama odjel za zračni prijevoz povećao je dobit za 35 milijuna funti, zabilježivši i povećanje rezervacija za 11 posto u odnosu na prošlu godinu.

Val vrućina i blage zimske temperature utječu i na rezervacije za zimski odmor koje su manje za tri posto u odnosu na prošlu godinu, napominju u britanskoj kompaniji.

U kontinentalnoj Europi rezervacije za zimski odmor u sezoni 2018/2019 smanjene su dva posto.

Manje je klijenata rezerviralo odmor na Kanarskim otocima, odabirući jeftinije destinacije poput Turske, Egipta i Tunisa, napominju u Thomas Cooku.

Dodaju i da su prvi rezultati započetog ciklusa rezervacija za ljeto 2019. podijeljeni. "Rezervacije u Britaniji pozitivne su dok su one u kontinentalnoj i sjevernoj Europi slabije u odnosu na snažan početak prošle godine".

Izdvajajući snažnu potražnju za odmorima u Turskoj i Egiptu i "dobar rast" potražnje za udaljenim destinacijama, posebno u SAD-u.

Tagovi: Thomas Cook, Peter Fankhauser
PROČITAJ I OVO
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE