GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

The Economist: Imena aerodroma svađaju regiju

The Economist: Imena aerodroma svađaju regiju
SVAĐE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2017 / 10:21
Autor: SEEbiz / The Economist / Index.hr
LONDON - The Economist u svojem se novom broju pozabavio fenomenom imenovanja aerodroma na Balkanu. Smatraju da zračne luke dobivaju imena kako bi se živcirali susjedi te kao prvi primjer navode zagrebačku zračnu luku koju opisuju kao ''novu futurističku građevinu''.

''Preimenovan je po Franji Tuđmanu, ocu hrvatskog pokreta za neovisnost. On se u krvavom ratu borio protiv hrvatskih Srba koje je podupirala Srbija i koji su ustanovili kratkotrajnu odcijepljenu srpsku republiku na trećini hrvatskog teritorija. Godine 1995. većina Srba iz Hrvatske je protjerana'', piše The Economist.

"Među žrtvama tog etničkog čišćenja su bili i rođaci najpoznatijeg Srbina na svijetu Nikole Tesle, izumitelja. Tesla je rođen kao Srbin 1856. na teritoriju onoga što je danas Hrvatska, ali je emigrirao u Ameriku; i Srbi i Hrvati ga smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi ime po njemu, što smeta neke Hrvate", nastavlja The Economist.

Tjednik navodi još primjera, pa se tako aerodrom u Prištini zove Adem Jašari, po lideru Oslobodilačke vojske Kosova kojega su ubile srpske snage. Letova između Nikole Tesle i Adema Jašarija, naravno, nema. Jašari je ''za Albance heroj, a za Srbe vrag''.

No sve su započeli Grci koji su aerodrom u Solunu 1992. nazvali Makedonija kako bi napakostili tada friško neovisnoj bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji pa su Makedonci kasnije 2007. godine skopski aerodrom nazvali Aleksandar Veliki. Nova makedonska vlada želi bolje odnose s Grčkom pa je moguće da će promijeniti naziv aerodroma u Skoplju.

Ipak, navodi se da postoje izuzeci ove prakse, pa tako nije uspjela inicijativa da se sarajevski aerodrom nazove po Aliji Izetbegoviću, dok se aerodrom u Podgorici jednostavno zove Podgorica. No i dalje mu je šifra TGD, po nazivu Titograd, kako se u Jugoslaviji zvao glavni grad Crne Gore.


Tagovi: The Economist, Zračna luka Franjo Tuđman, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SKRIVENI ADUTI
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - I dok mnogi smatraju kako je brodski holding uspavani div kojeg će se teško postaviti na noge, postoji jedan argument kojeg malo tko spominje. A to je - vodik.
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE