GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teva: Blagi rast prihoda u četvrtom kvartalu

Teva: Blagi rast prihoda u četvrtom kvartalu
REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Izraelska farmaceutska kompanija Teva, vlasnica Plive, izvijestila je o blagom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju zahvaljujući plasmanu novih generičkih lijekova u Sjevernoj Americi koji su ublažili utjecaj pada prihoda od brendiranog lijeka za multiplu sklerozu.

U razdoblju od listopada do prosinca dobit po razrijeđenoj dionici kada se isključe jednokratne stavke porasla je 17 posto, na 63 američka centa po dionici, pokazuje poslovno izvješće, objavljeno u srijedu.

Prihodi su uvećani jedan posto, na 4,5 milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući povećanoj prodaji lijeka za Huntingtonovu bolest Austedo, novog lijeka za migrenu Ajovy i skupine proizvoda za respiratorne teškoće.

Prihodi u Sjevernoj Americi smanjeni su pak zbog slabije prodaje lijeka za multiplu sklerozu Copaxone.

„U 2019. godini značajno smo napredovali u nastojanjima da Tevu ponovo pozicioniramo za rast, dovršavajući dvogodišnji plan restrukturiranja, smanjujući troškovnu bazu za više od tri milijarde a neto dug za više od devet milijardi dolara", izjavila je izvršna direktorica Kare Schultz.

Teva očekuje da će Ajovy i Austedo značajno potaknuti njezine prihode i pomoći smanjiti dug, koji je na kraju 2019. iznosio 26,9 milijardi dolara.

Prihodi od prodaje Ajovyja u Sjevernoj Americi dosegnuli su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 25 milijuna dolara a prihodi od prodaje Austeda udvostručeni su, na 136 milijuna dolara.

Na istom je tržištu prodaja Copaxona pala 26 posto, na 264 milijuna dolara, zbog generičke konkurencije.

Prihodi od prodaje generičkih lijekova u Sjevernoj Americi porasli su u četvrtom tromjesečju 2019. tri posto, na 1,1 milijardu dolara, uglavnom zahvaljujući lansiranju novih proizvoda.

U cijeloj prošloj godini Tevini su prihodi smanjeni osam posto, na 16,9 milijardi dolara. Iskazani u lokalnoj valuti, pali su pet posto.

Prilagođena dobit po dionici (EPS) iznosila je 2,40 dolara i smanjena je 17,8 posto u odnosu na godinu ranije.

U 2020. kompanija očekuje prilagođenu dobit po dionici (EPS) u rasponu od 2,30 do 2,55 dolara. Prihodi bi se trebali kretati u rasponu od 16,6 do 17 milijardi dolara.

Tagovi: Teva, Teva Pharmaceuticals, Pliva, generički lijekovi, Copaxone, Austedo
PROČITAJ I OVO
Preminuo tvorac Lego figurice
IN MEMORIAM
Preminuo tvorac Lego figurice
KOPENHAGEN - Jens Nygaard Knudsen, tvorac svjetski poznate Lego figurice, umro je u hospiciju od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) u dobi od 78 godina, izjavili su u subotu njegovi bivši suradnici.
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE