GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teslina baterija od milijun milja

Teslina baterija od milijun milja
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2019 / 22:33
Autor: SEEbiz / Vidi.hr
SAN FRANCISCO - Predviđanja Elona Muska obično se ostvaruju, ali mu \"timeline\" često nije točan, pa je njegovim autima, raketama i drugim tehnologijama trebalo puno više vremena od najave do dolaska na tržište nego što je predvidio.

Ipak, jedno od njegovih predviđanja moglo bi se ostvariti, jer u travnju ove godine rekao da će Tesla uskoro proizvoditi automobile čija će baterija izdržati milijun milja vožnje (1,6 milijuna km) bez značajnijeg servisiranja.

To bi se predviđanje moglo ostvariti, jer je u znanstvenom radu koji je objavio znanstvenik Jeff Dahn s kanadskog Sveučilišta u Dalhouseiu, predstavljen novi tip baterija koje bi mogle trajati desetljećima bez gubitka kapaciteta. Obzirom da Jeff Dahn ujedno vodi Teslin tim za istraživanje baterija, Muskovo proročanstvo bi se doista moglo ostvariti.

"Zaključili smo da bi ćelije ovog tipa mogle pogoniti električni auto više od 1,6 milijuna kilometara i koristiti se najmanje 2 desetljeća za pohranu energije u kućnim sustavima", pišu Dahn i koautori studije.

Takve baterije bi bile od posebne koristi u kamionima i taksijima, odnosno vozilima koja se voze znatno više od osobnih automobila.

Dahn i njegov tim su razvili novi tip litij-ionske "pouch" baterije koja sadrži grafit. Studija je otkrila da baterija na temperaturi od 20 C gubi samo 4% svojeg kapaciteta nakon što se do kraja napuni 3.400 puta tijekom više od 2,25 godina. Pored toga baterija napunjena do kraja i pohranjena na istoj toj temperaturi nije izgubila ništa od svojeg kapaciteta dulje od 1,3 godine. Na višim temperaturama također nije došlo do značajne degradacije, jer je baterija pohranjena 1,3 godine na 40 C izgubila samo 3 posto kapaciteta.

Kada će ova tehnologija svoju primjenu dobiti u Teslinim autima za sada još nije poznato.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Tagovi: Tesla, električni automobili, Elon Musk, Jeff Dahn
PROČITAJ I OVO
Domagoj Vuković novi partner u Deloitteu Hrvatska
KARIJERE
Domagoj Vuković novi partner u Deloitteu Hrvatska
ZAGREB – Domagoj Vuković, dosadašnji direktor u Odjelu revizije i savjetovanja, novi je partner u Deloitteu Hrvatska, a bit će zadužen za daljnji razvoj usluga revizije i savjetovanja u Hrvatskoj.
Aegean Airlines odgodio letove za Hrvatsku do rujna
ODGODA
Aegean Airlines odgodio letove za Hrvatsku do rujna
ZAGREB - Grčki Aegean Airlines odgodio je nastavak svih svojih letova prema Hrvatskoj do rujna.
United Group preuzima grčki Forthnet
DOGOVOR
United Group preuzima grčki Forthnet
BEOGRAD - United Group je postigla dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udela u Forthnetu, uspešnoj grčkoj telekomunikacionoj kompaniji.
Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u travnju ove godine manji je za jedan posto u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na travanj prošle godine smanjen za 3,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Plantaže izgubila 2,1 milion eura u prvom kvartalu
GUBICI
Plantaže izgubila 2,1 milion eura u prvom kvartalu
PODGORICA - Kompanija Plantaže imala je u prvom kvartalu ove godine gubitak od 2,1 miliona eura, saopštili su iz te crnogorske kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE