GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla već za iduću godinu najavljuje milijun autonomnih taksija

Tesla već za iduću godinu najavljuje milijun autonomnih taksija
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2019 / 21:35
Autor: SEEbiz / Bug.hr
SAN FRANCISCO - Sinoć je u Tesli održana demonstracija tehnologija autonomne vožnje u trajanju dužem od četiri sata, na kojoj je prikazana mogućnost novih Tesli da u potpunosti bez utjecaja vozača prelaze put "od točke A do točke B", vozeći kako po lokalnim cestama tako i autocestama.

Bilo je govora i o posebnom Teslinom čipu koji je osnova računalnog sustava za obradu podataka i autonomnu vožnju. Ovaj čip od sada će biti ugrađen u sve nove automobile ovog proizvođača što znači da će potpuno autonomna vožnja biti samo jedan dio dodatne opreme koji će se na svim njihovim automobilima moći lako aktivirati.

Teslin čip sastoji se od 6 milijardi tranzistora posloženih u dvije neuronske mrežne strukture od kojih svaka može obavljati 36 bilijuna (36x1012) operacija u sekundi. Ovaj je čip, kažu, 20% jeftiniji od Nvidijinih koje su koristili do sada, a daje čak 21 puta bolje performanse.

Na temelju ovog tehnološkog napretka Elon Musk tvrdi kako hardver autonomnih vozila nije potrebno dalje nadograđivati, već samo unaprijediti softver – računalne snage ima napretek.

Šef Tesle također vjeruje kako će njegova vizija o lansiranju velike flote autonomnih vozila za najam uskoro biti ostvaren. Robotaksiji, kako ih on zove, više neće trebati ljudsku pomoć u vožnji do drugog kvartala sljedeće godine, pa bi do kraja 2020 na ceste moglo biti pušteno milijun automobila koji će moći prometovati na ovaj način.

Ideja je da se sva vozila u privatnom vlasništvu stave na raspolaganje za kratkoročni najam putem aplikacije, te da ih njihovi vlasnici mogu, dok ih ne koriste, iznajmljivati. Vožnja ovako unajmljenim automatiziranim taksijem mogla bi biti čak 10-15 puta jeftinija od vožnje običnim taksijem, Uberom ili Lyftom. S druge strane, kupcima potpuno autonomnih Tesli ovakav bi način iznajmljivanja mogao priskrbiti i do 30.000 dolara godišnje, što bi značilo da bi im se kupnja vozila vrlo brzo isplatila.

Spomenimo samo da je Tesla, ukupno do sada, od početka rada proizvela tek nešto više od 600 tisuća vozila te da još ni u jednoj državi na svijetu nije donijeta zakonska regulativa za prometovanje potpuno autonomnih vozila.

Tagovi: Tesla, autonomni taksiji, Elon musk
PROČITAJ I OVO
Portugal će povećati udio u zračnom prijevozniku TAP-u na 72,5 posto
POTEZI
Portugal će povećati udio u zračnom prijevozniku TAP-u na 72,5 posto
LISABON - Portugalska vlada povećat će udio u posrnulom zračnom prijevozniku TAP-u sa sadašnjih 50 na 72,50 posto, objavio je ministar financija Joao Leao.
HAMAG-BICRO osigurao 900 milijuna kuna za područje kulture, kreativne industrije, mora i promet
DRUGI PAKET
HAMAG-BICRO osigurao 900 milijuna kuna za područje kulture, kreativne industrije, mora i promet
ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je u okviru drugog paketa gospodarskih mjera za subjekte pogođene COVID-19 epidemijom osigurala čak 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u području kulturnih i kreativnih industrija te 600 milijuna kredita za sektor mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti.
Costa produljio obustavu putovanja do 15. kolovoza
AGONIJA
Costa produljio obustavu putovanja do 15. kolovoza
LONDON - Turoperator Costa Cruises priopćio je u petak da do 15. kolovoza produljuje obustavu svojih međunarodnih putovanja i otkazuje sva kružna putovanja tijekom ljeta u sjevernoj Europi zbog epidemije COVID-a 19.
EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir
ODOBRENJE
EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir
BRUXELLES - Europska komisija je u petak dala uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište lijeka remdesivir, što ga čini prvim lijekom odobrenim na razini EU-a za liječenje bolesti covid-19.
Novartis se nagodio u spor oko podmićivanja, platit će 729 milijuna dolara
NAGODBA
Novartis se nagodio u spor oko podmićivanja, platit će 729 milijuna dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis objavio je da je s američkim vlastima postigao nagodbu u okviru koje će platiti 729,25 milijuna dolara kako bi se povukle tužbe da je podmićivao liječnike i pacijente da bi povećao prodaju lijekova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE