GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach Hrvatska u 2022. nastavlja intenzivna ulaganja u mobilnu i fiksnu mrežu

Telemach Hrvatska u 2022. nastavlja intenzivna ulaganja u mobilnu i fiksnu mrežu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Telemach Hrvatska je u 2021. zabilježio rast, unatoč izazovima pandemije, poremećajima nabave i viših troškova te procesu transformacije poslovanja, a u 2022. nastavlja s intenzivnim ulaganjima u mobilnu i fiksnu/optičku mrežnu infrastrukturu te proizvode, ističe predsjednik Uprave tog telekoma Adrian Ježina.

Ne iznoseći detalje financijskog poslovanja za 2021. godinu, jer rezultati još nisu kompletirani (u sklopu matične United Grupe), Ježina tek otkriva da imaju rast postpaid baze (pretplatnici) te rast prihoda, što je ocijenio dobrim s obzirom na sve što su radili u sklopu cjelokupne transformacije tvrtke na čemu rade otkako su je preuzeli prije dvije godine.

Vlastiti call centri i dvostruko više ukupno zaposlenih

Osim ulaganja u infrastrukturu, posebno važnim ističe ulaganja u korisničku podršku i rješavanje korisničkih problema s otvaranjem vlastitih call centara u Zagrebu i Osijeku, koji su sada u sklopu Telemacha, a ne kao prije u bivšoj tvrtki (Tele2) u 'outsourcingu' tj. unajmljeni.

Samo u ta dva centra imaju oko stotinu zaposlenih, koji će, kako kaže Ježina, "s korisnicima komunicirati kvalitetnije i biti operativniji od konkurencije", a uvođenjem novih poslovnih rješenja posljednjih mjeseci bilježe i pad broja prigovora radi korisničkih računa, brže rješavanje korisničkih prigovora i više pozitivnih komentara.

Telemach Hrvatska ukupno je početkom 2022. imao oko 600 zaposlenih, što je više nego dvostruko više nego u vrijeme kada su preuzeli tvrtku (bilo ih je oko 250), jer su tada veliki dio poslova za njih obavljale druge tvrtke pa i izvan Hrvatske, i tu je, objašnjava Ježina, bilo dosta posla i procesa koje je trebalo dovesti "pod jedan krov".

Na pitanje planira li Telemach povećavati cijene svojih usluga i ponude, Ježina je rekao da to ne planiraju te da se to vidi i po njihovim tarifama, ali i njih, kao i druge, pogađaju pandemijska kriza, veliki rast inflacije i cijena energenata, nabave i drugih, što troškove uvećava za, kako kaže, "xxxx milijune eura".

Do ljeta 5G u velikim gradovima na Jadranu

Telemach i u 2022. nastavlja s ulaganjima, koja će moguće doseći i 100 milijuna eura u daljnji razvoj proizvoda (produkata), što im je, kaže Ježina, jako važno, kao i daljnju gradnju mreža - mobilne 5G i fiksne optičke mreže gigabitnih brzina u cijeloj Hrvatskoj.

Ježina je naznačio da je Telemach 5G mrežom pokrio cijeli Zagreb, a do početka ljeta će, uz gradnju novih, i sve postojeće bazne stanice zamijeniti novima te pokriti 5G-om velike gradove na Jadranu, a poslije Slavoniju i druge krajeve zemlje.

Uz mobilnu mrežu, rade intenzivno i na postavljanju optičke (fiksne) mreže, koja je, po njegovim riječima, trenutačno najnaprednija optička tehnologija u svijetu i dostupna u raznim dijelovima Zagreba, u Velikoj Gorici te dijelu Zadra, a u idućih pet godina najbrži fiksni internet planiraju dovesti do ‪500 tisuća kućanstava u Hrvatskoj.

"Telemach više nije isključivo mobilni operator, nego pruža i usluge s područja fiksne telefonije i televizije te je time kao konvergentni operator sada i ravnopravan konkurent dvama najvećim telekomima u Hrvatskoj", komentira Ježina, podsjećajući da su "s namjerom osiguravanja najboljeg korisničkog iskustvao, šireći portfelj usluga naglasak stavili na kvalitetu i čak 1,7 milijardi kuna usmjerili u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže".

Optima telekom 'čeka' ponudu za preuzimanje preostalih dionica

Jačanju konkurentnosti Telemachu će, kako se očekuje, pridonijeti i preuzimanje domaćeg fiksnog teleoperatora Optime telekoma (OT). U tom se procesu sada, nakon AZTN-ovog odobrenja te koncentracije krajem siječnja ove godine te Telemachovog preuzimanja(kupnje) 54 posto dionica Optime od HT-a i Zagrebačke banke (ZABA), čeka Hanfino odobrenje Telemachove ponude za preuzimanje preostalih dionica.

Te dionice drži puno malih dioničara, ima nešto i skrbničkih računa, no o cijeni je prerano govoriti, kaže Ježina, uz napomenu da je Telemach Hanfi u zakonskim rokovima poslao ponudu za preuzimanje.

Proces prodaje dionica Optime počeo je u siječnju 2020. godine, da bi u srpnju 2021. HT i ZABA banka s Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, potpisali ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 milijuna kuna.

Tagovi: Telemach, Optima Telekom, Hrvatski Telekom, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, United Group
PROČITAJ I OVO
Studenac preuzeo prodavaonice Toni marketi
AKVIZICIJE
Studenac preuzeo prodavaonice Toni marketi
OMIŠ – Studenac, jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, ujedno i lanac s najvećom mrežom prodavaonica, preuzeo je potkraj studenoga prodavaonice kompanije Princeza Korina d.o.o., prepoznatljive pod brendom Toni marketi. Lanac posluje u 12 maloprodajnih objekata na području Splitsko-dalmatinske županije te zapošljava približno 40 zaposlenika.
Glovo pokreće Glovo Local, program za pomoć malim tvrtkama
POTEZI
Glovo pokreće Glovo Local, program za pomoć malim tvrtkama
ZAGREB – Uz inflaciju i rastuće cijene komunalnih usluga koji vrše pritisak na raspoloživi dohodak potrošača i poslovne marže, Glovo — pionirska aplikacija za više kategorija — pokreće Glovo Local, novi program za male i srednje tvrtke u maloprodajnoj i restoranskoj industriji kako bi im se omogućilo digitaliziranje proizvoda te usluga i potaknuo rast.
Avioprijevoznici će u 2023. biti u plusu
PROCJENE
Avioprijevoznici će u 2023. biti u plusu
PARIZ - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA).
Stiže Mossad za civile - tvrtka za rješavanje problema
NOVITETI
Stiže Mossad za civile - tvrtka za rješavanje problema
ZAGREB - U posljednjih nekoliko tjedana u poslovnim krugovima počela se tiho pronositi vijest da je na tržište stigla specijalizirana tvrtka čija ekipa možda može pomoći kad pomislite da je sve propalo.
Televizije N1 Srbija i Nova S prekinule emitiranje programa u Srbiji
PREKID
Televizije N1 Srbija i Nova S prekinule emitiranje programa u Srbiji
BEOGRAD - Televizije Nova S i N1 Srbija od ponoći 6. prosinca, umjesto redovnog programa, emitiraju telop s crnim ekranom na kojem je ispisana poruka "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE