GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2

Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2024 / 07:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.

Zbog duga T-2 pokrenuo je stečaj, ročište za početak postupka zakazano je za četvrtak, ali neprestano radi na nagodbi.

Telemach Slovenija u utorak je s tvrtkom Garnol - koju kontrolira Jurij Krč, inače i prokurist T-2 - sklopio ugovor prema kojemu namjerava preuzeti najmanje 98,06 posto udjela u telekomunikacijskom operateru T-2. Nakon due diligencea, dvije tvrtke idućih tjedana planiraju potpisati ugovor o kupnji poslovnih udjela, a za realizaciju transakcije bit će potrebne i suglasnosti nadležnih regulatora.

Iz Telemacha su jučer za STA pojasnili da će kao većinski dioničar osigurati da telekomunikacijski operater T-2 ispuni svoje obveze, što uključuje i obveze prema Slovenskom državnom holdingu (SDH). Tvrdi da mu tvrtka duguje najmanje 65 milijuna eura, i to iz kredita banke 2007. u iznosu od 120 milijuna eura tadašnjim vlasnicima T-2, holding kompanijama Zvon 1 i Zvon 2, za izgradnju optička mreža.

Krč pak tvrdi da SDH zlorabi stečajni institut kako bi prikrio svoje pogreške i postigao prodaju T-2 kao cjeline, jer ne može platiti založenom imovinom.

U SDH, gdje ne otkrivaju pojedine aktivnosti koje provode s ciljem isplate potraživanja, danas su za STA ponovili da u svim fazama naplate duga nastoje s dužnicima sklopiti sporazum za isplatu potraživanja bez nepotrebnog suda. i drugi postupci prisilnog oporavka.

Neslužbeno, unatoč za četvrtak zakazanom ročištu o pokretanju stečajnog postupka između SDH i T-2, pregovori o visini duga tog telekomunikacijskog operatera prema upravitelju državne imovine još traju. Nije poznato hoće li se ročište na Okružnom sudu u Ljubljani doista održati u četvrtak, unatoč namjeri Telemacha da preuzme T-2.

Tvrtka T-2, osnovana 2004. godine, lani je zabilježila 115,6 milijuna eura prihoda i 5,9 milijuna eura čiste dobiti. Prema podacima Agencije za komunikacijska omrežja i usluge Republike Slovenije, ima 7% tržišnog udjela u mobilnoj telefoniji, 21,9% u širokopojasnom pristupu internetu i 32,7% u IP TV.

Stvarni vlasnik T-2 je tvrtka Garnol koju kontrolira Krč, preostali dio u vlasništvu su tvrtki Gratel i Loka Invest u stečaju.

Telemach je u jesen 1999. osnovao nekoliko slovenskih tvrtki, uključujući BTC, Gorenje Trgovinu i Slovenske željeznice. Ubrzo se počeo širiti, 2000. je, primjerice, kupio ljubljanskog kabelskog operatera Meglič Telekom, a idućih su godina uslijedile kupnje konkurentskih kabelskih operatera. U listopadu 2014. kupio je Tušmobil, tada trećeg najvećeg slovenskog mobilnog operatera.

U sklopu dokapitalizacije, krajem 2000. godine u tvrtku je kao većinski vlasnik ušao investicijski fond Emerging Markets Partnership iz SAD-a. Telemach je 2001. godine, kada je postao vodeći kabelski operater u Sloveniji, prvi put bio profitabilan.

U prosincu 2004. novi vlasnik Telemacha postaje američka tvrtka United Global Com (UGC). U travnju 2013. Telemach se pridružio United Grupi koja objedinjuje nekoliko telekomunikacijskih kompanija u tzv. ja u Adria regiju pod okriljem međunarodne investicijske tvrtke Mid Europa Partners.

Danas je Telemach dominantan pružatelj usluga na tržištu kabelske televizije koji kontrolira gotovo 90 posto tržišta. Na tržištu mobilne telefonije, na koje je službeno ušao u lipnju 2012. godine, prema podacima za zadnji kvartal prošle godine ima 25,74 posto udjela, a na tržištu fiksne telefonije 37,97 posto. Krajem 2020. zauzeo je prvo mjesto među slovenskim pružateljima fiksnog interneta, gdje sada ima 32,71% udjela.

Tagovi: Telemach, T-2, Jurij Krč, Rešet, Adrian Ježina
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE