GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi više neće plaćati naknade za radiofrekvencijski spektar

Telekomi više neće plaćati naknade za radiofrekvencijski spektar
SLIJEDE INVESTICIJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2018 / 11:11
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Mobilni operatori HT, A1, Tele2 više neće plaćati harač državi, odnosno visoke cijena naknada za radiofrekvencijski spektar. 

Naime,  u petak je u javnu raspravu upućen prijedlog izmjena Pravilnika (o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra) kojim će se cijene naknada vratiti na razinu od prije četiri godine. Tada,  2014. godine, Vlada je odlučila povećati naknade telekomima u ime krpanja rupa u proračunu, a sada je odlučila vratiti ih na ‘početak’. 

Telekomi su cijelo vrijeme vrlo snažno lobirali upozoravajući da plaćaju najviše naknade u Europskoj uniji te da zbog toga trpe investicije. Cilj prijedloga o smanjenju naknada upravo jest, stoji u obrazloženju nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje je izradilo Prijedlog izmjena, da se rastereti investicijski potencijal operatera a u sklopu ukupnoga administrativnog rasterećenja hrvatskog gospodarstva u cjelini.

Usto, cilj je da se uklone sve postojeće prepreke i unaprijede uvjeti za uvođenje i razvoj 5G tehnologija i usluga u Hrvatskoj. Ova bi mjera trebala pozitivno utjecati na osnaživanje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija, a osobito na poticanje ulaganja operatera u gigabitne mreže i infrastrukturu, kako bi Hrvatska ispunila ciljeve EU do 2025, piše Večernji list

U HAKOM-u, regulatoru telekoma, kažu da podržavaju izmjene Pravilnika i vraćanje cijena na razine iz 2014. Štoviše napominju, od 2014. do danas, Ministarstvo je u prethodim izmjenama Pravilnika smanjilo i naknade za radijske frekvencije, tako da je ukupno opterećenje na operatora i korisnika zajedno sada čak i manje. Jedna od posljedica jest da će smanjenje naknada za RF spektar svakako smanjiti i izravne uplate naknada u državni proračun, ali će zasigurno povećati sposobnost operatora da ulažu u razvoj infrastrukture i usluga, što je važno i za cjenovnu ponudu njihovih proizvoda i usluga, i potaknuti ulaganja u nove tehnologije, poglavito u 5G mreže, ističu u HAKOM-u. 

„Gubitak“ državnog proračuna u ime smanjenih naknada vrlo brzo može biti višestruko nadoknađen naknadama za dodjelu novog, trenutno neiskorištenog RF spektra potrebnog za pokrivanje 5G signalom, te povećanjem opsega ekonomije vezane uz mobilne usluge i većim uplatama u državni proračun kroz poreze (poput PDV-a). Svako zaostajanje RH u implementaciji 5G mreža i sustava imat će nepovoljan učinak na razvoj cjelokupnog gospodarstva, a poglavito dijela koji nazivamo digitalno gospodarstvo. S druge strane, ako RH bude predvodnica uvođenja 5G, pogotovo u okruženju, ta činjenica će stvoriti nove mogućnosti i komparativnu prednost RH za privlačenje stranog kapitala i investicija, smatraju u HAKOM-u, regulatornoj agenciji.

Tagovi: naknade za radiofrekvencijski spektar, HAKOM, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
LETOVI
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
PODGORICA - Letovi iz Crne Gore prema sjeveru Italije, odnosno ka Milanu i Bologni privremeno će se obustaviti od subote, 29. februara, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
Boxmark otpustio 157 radnika
REZOVI
Boxmark otpustio 157 radnika
LJUBLJANA - Boxmark je danas otpočeo s restrukturiranjem i podijelio otkaze za prvih 157 radnika. Ukupno će do kraja travnja otpustiti 288 ljudi.
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
PANIKA
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
MILANO - Prodaja u velikim trgovinskim lancima na sjeveru Italije porasla je u nedelju za 73 posto u usporedbi s istim datumom prošle godine.
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
FLOTA
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
BEOGRAD - Tri balkanske aviokompanije proširiće svoju flotu na leto, kako bi ispratili širenje svojih mreža letova.
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
PAD
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
ZAGREB - Grupa Končar je u 2019. ostvarila neto dobit u iznosu od 52,7 milijuna kuna, što je za 44 posto manje nego u 2018. godini, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE