GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi u Hrvatskoj ne planiraju dizati cijene zbog nove regulacije roaminga

Telekomi u Hrvatskoj ne planiraju dizati cijene zbog nove regulacije roaminga
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2017 / 08:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska - od 15. lipnja primijenit će novu EU regulaciju roaminga, no zbog toga, barem u prvo vrijeme, ne planiraju povećavati cijene za korisnike, doznaje se iz tih telekoma.

U Hrvatskoj od 15. lipnja počinje primjena nove EU roaming regulacije, koja označava kraj roaminga s različitim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi. To znači da će cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) od tog datuma biti jednake onima kod kuće za mobilne razgovore, SMS poruke i podatkovni promet, dok građani putuju po Europi, odnosno zemljama EU/EEA (članice EU-a, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Usluge cijena u roamingu bile su do sada više nego u domaćem prometu, pa se špekuliralo da bi operateri mogli nadoknaditi gubitke zbog smanjenih cijena roaminga pvoećanjem cijena svim korisnicima.

Povodom toga iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, na upit Hine istaknuli su da će 15. lipnja implementirati nove maloprodajne roaming cijene za područje zemalja EU/EEA koje će biti jednake domaćim maloprodajnim cijenama.

"Navedene izmjene neće utjecati na postojeće domaće cijene usluga HT-a. Pri korištenju usluga roaminga korisnici će plaćati nacionalne cijene za podatkovne, govorne i SMS usluge, sukladno tarifi ili opciji koju imaju, a kako bi se spriječile zloporabe ili prekomjerne uporabe roaming usluga u EU/EEA, predviđena je mogućnost naplate dodatne roaming naknade isključivo u slučajevima koji su definirani roaming regulacijom", ističu iz HT-a.

Smatraju da novi sniženi iznosi veleprodajnih naknada za regulirane roaming usluge, dugoročno gledajući, mogu imati negativan utjecaj, naročito na turističke zemlje, poput Hrvatske.

"Kako bi sačuvali kvalitetu usluga tijekom turističke sezone, kada se višestruko povećava broj stranih turista u domaćim mrežama, operatori moraju značajno investirati u telekomunikacijsku mrežu i kapacitete, pogotovo u turističkim mjestima. Stoga, novi veleprodajni uvjeti roaminga dovode u pitanje povrat troškova ulaganja i mogu imati utjecaj na osiguravanje uvjeta za dugoročne investicije telekom operatora", kažu iz HT-a.

I drugi po veličini telekom u Hrvatskoj, Vipnet, u potpunosti će implementirati promjene u roaming regulaciji, pri čemu ocjenjuju da će Hrvatska, koja se nalazi u skupini zemalja okrenutih turizmu, najviše osjetiti učinke maloprodajne i veleprodajne roaming regulacije.

"Vipnet će eventualnu odluku o promjeni cijena i tarifnih paketa donijeti nakon detaljnih analiza stvarnih učinaka nove regulacije roaminga, vodeći pritom brigu o zadovoljstvu i potrebama korisnika", poručuju iz Vipneta.

Napominjući kako će korisnike o detaljima i pravilima nove roaming regulacije pravovremeno još dodatno obavijestiti, iz Tele2 Hrvatska navode i da su, s obzirom da im je turistička sezona vrlo zanimljivo razdoblje tijekom godine, već isplanirali aktivnosti prema inozemnim gostima koji dolaze na odmor u Hrvatsku.

"Ukidanje roaminga u EU utjecat će na prihode, ali i na ponašanje korisnika, jer će sada moći bez brige koristiti svoju tarifu i u EU, što će dovesti do više razgovora te znatnog povećanja korištenja podatkovnog prometa u tarifi", očekuju u Tele2 Hrvatska.

Vjeruju da nova regulacija roaminga neće imati toliko veliki utjecaj na telekome u Hrvatskoj koliko na one u ostatku Europe te da Hrvatska kao popularna turistička zemlja može očekivati pozitivni trend u veleprodajnim prihodima od turista koji će bez brige koristiti svoje tarife kod nas tijekom sezone.

Tagovi: telekomi u Hrvatskoj, roaming, Hrvatski Telekom, Vipnet, Tele2 Hrvatska
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE