GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi mogu provjeravati platežnu moć svojih korisnika

Telekomi mogu provjeravati platežnu moć svojih korisnika
PLATEŽNA MOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 09:48
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama danas stupa na snagu. Najveća novost koju ZEK donosi kada se radi o pravima korisnika telekomunikacijskih usluga jest da je njime propisana uspostava svojevrsnog registra dužnika, pandana bankarskog HROK-a, piše u utorak Večernji list.

Radi se o omogućivanju prikupljanja i elektroničke razmjene nužnih podataka o podnositeljima zahtjeva za sklapanje pretplatničkih ugovora i to isključivo radi procjene njihove platežne sposobnosti.

Kako su kazali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, time se ostvaruje cilj od općeg interesa za Republiku Hrvatsku, a to je smanjenje broja dužnika i iznosa njihova duga, odnosno smanjenje ukupnog broja blokiranih dužnika u državi budući da se najviše ovrha odnosi upravo na ovršne postupke koje pokreću operatori elektroničkih komunikacija, piše Večernji list.

Dakle, prema ZEK-u, teleoperatori će moći razmjenjivati podatke o korisnicima, a glavnu ulogu u tom procesu imat će Financijska agencija (Fina) koja je imenovana posrednikom te mora predložiti i pravilnik koji uređuje detalje razmjene podataka, koji naposljetku donosi ministar, a treba biti donesen za šest mjeseci.

Kako proizlazi iz novog zakona, razmjena nužnih podataka, za koje se u zasebnom slučaju definira koji su, odvijat će se posredovanjem Financijske agencije tako da operatori Financijskoj agenciji dostavljaju ili omogućuju pristup nužnim podacima svojih korisnika, pri čemu nijedan operator nema pravo uvida u podatke o konkretnom dugovanju, iznosu dugovanja ni o vjerovniku.

"Proces funkcionira tako da operator šalje upit Financijskoj agenciji temeljem primljenog zahtjeva za sklapanje pretplatničkog ugovora te Financijska agencija dostavlja procjenu platežnih sposobnosti podnositelja zahtjeva. Preduvjet za slanje procjene operatoru jest potpisana suglasnost podnositelja zahtjeva za jednokratnu provjeru. Operatori imaju pravo razmijeniti nužne podatke o podnositelju zahtjeva, a prethodna procjena platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva smije se upotrebljavati isključivo nakon zaprimanja zahtjeva za sklapanje ugovora", pojasnili su dodatno iz Telemacha.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Telemach, A1 Hrvatska, Financijska agencija
PROČITAJ I OVO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
OČEKIVANO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
ZAGREB - Iz Fortenova Grupe izvijestili su u ponedjeljak da glavna skupština imatelja depozitarnih potvrda, prema očekivanjima, nije imala kvoruma, a iduća će se održati početkom prosinca.
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
TEST
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
LONDON - Britanski Rolls-Royce objavio je u ponedjeljak da je uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji zračnog prometa.
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
POSJET
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
KOPRIVNICA - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je obišla Podravkinu tvrtku Kalnik u Varaždinu, u čiju je modernizaciju uloženo oko 43 milijuna kuna, a Ministarstvo je sudjelovalo s gotovo polovinom tog iznosa, odnosno s 19,4 milijuna bespovratnih kuna.
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
KARIJERE
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
ZAGREB - Predsjednikom Uprave RALU Logistike, vodećeg nezavisnog dobavljača integrirane logističke usluge u Hrvatskoj i regiji, imenovan je Mario Mesaroš, dosadašnji član Uprave i iskusni menadžer s dugogodišnjim iskustvom rada u logistici i transportu.
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
IMA LI SPASA?
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
SPLIT - Počelo je odbrojavanje - sud 16. prosinca odlučuje o stečaju Brodosplita! Hoće li se Tomislav Debeljak ponovno izvući u posljednji trenutak i osigurati sredstva za deblokadu tvrtke?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE