GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi: Još nismo odlučili o poskupljenju

Telekomi: Još nismo odlučili o poskupljenju
RETERIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2023 / 08:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković tijekom saborskog aktualca, na pitanje zastupnice Vesne Nađ, ustvrdio je da neće biti poskupljenja telekomunikacijskih usluga.

"I telekomi imaju element korporativne i društvene odgovornosti", poručio im je premijer. Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, proteklog tjedna također je kazao da on i Davor Filipović, ministar gospodarstva, ne očekuju poskupljenja te kazao da razgovaraju s predstavnicima telekoma.

Tada je Vlada tvitala: "Ministar Oleg Butković razgovarao je s teleoperatorima i ne očekujemo povećanje cijena njihovih usluga, a osobito u situaciji kada su ostvarili značajne uštede zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli." HAKOM ne spori klauzulu Klasičan, prozračan, neodoljiv! Bez obzira prazan ili pun, kroasan je uvijek dobra ideja. Svoje uvjerenje da cijene neće rasti temelje na činjenici da su telekomi korisnici mjera vezanih za ograničenja cijene električne energije te da nemaju nikakvog razloga za poskupljenje. Pitali smo telekom-operatore kako komentiraju izjave ministara i posebice premijerov istup u Saboru. Iz njihove perspektive, kažu, ništa se nije promijenilo.

"Nismo još odlučili o cijenama", njihova je unisona poruka, piše Večernji list.

Ne izjašnjavaju se o razgovorima s ministrima niti komentiraju izjave da kao korisnici mjera nemaju razloga povećavati cijene. S obzirom na izrečeno, ostaje i dalje neizvjesno hoće li ili ne cijene biti povećane. Premijerov istup, kao i oni ministarski, mogu se iščitati tek kao svojevrsni pritisak jer telekomi ih ne potvrđuju i ne komentiraju spominjanje mjera i pozivanje vladajućih na korporativnu odgovornost niti ulaze u bilo kakvu raspravu o cijenama. Oni su zapravo veliku bitku u ovom ratu već dobili jer su uveli indeksacijsku klauzulu, i to s blagoslovom regulatora HAKOM-a te Ministarstva gospodarstva. HAKOM je, naime, na prvotno traženje telekoma okupljenih u ICT udruzi pri HUP-u iznio mišljenje u kojem ne spori uvođenje inflacijske klauzule, a jednako tako i Ministarstvo je zaključilo da sve skupa nije u sukobu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Dakle, telekomima su bila širom otvorena vrata da uvedu inflacijsku klauzulu i zapravo izmijene svoj model poslovanja po pitanju formiranja cijena, što su i učinili. Klauzula im omogućava da jednom godišnje automatizmom usklade svoje cijene sa službenom prosječnom godišnjom inflacijom u državi. Budući da su u svojim novodopunjenim općim uvjetima poslovanja morali navesti koja je to najviša stopa za usklađenje, a ničija nije manja od 10 posto (HT i Iskon 10 posto, Telemach i A1 – 12 posto), sada imaju sva prava da, sukladno propisima, cijene povise do maksimalno 10 posto. Danas je Državni zavod za statistiku objavio da je službena godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u protekloj godini bila 10,8 posto. Telekomi slijedom toga sada mogu početi razmišljati o tome koliko će poskupjeti usluge. Usklađenje trebaju provesti u roku od 90 dana od objave DZS-a, što znači da imaju dovoljno vremena za konkretnu odluku.

Točnije, moraju donijeti odluku o visini usklađenja (čitaj poskupljenja) u roku od 60 dana, jer 30 dana prije nego što osvane na računima moraju obavijestiti korisnike o stopi poskupljenja. Ta obavijest korisnicima je tek informativnog karaktera, bez ikakvih prava za korisnike. Istina, telekomi uopće ne moraju odraditi usklađenje. Mogu ići naruku "željama" premijera i ministara i ne poskupjeti usluge iako se takav ishod, zasad, ne čini izvjesnim. Znat će se za 60 dana Telekomi su si izmjenom načina poslovanja i uvođenjem indeksacijske klauzule priskrbili mogućnost da svoje cijene automatizmom podižu temeljem inflacije. Nisu to učinili samo zbog ove godine, već za sve buduće godine.

Do sada ta klauzula nije postojala u ugovorima i svako poskupljenje moralo je biti najavljeno, a pritom su korisnici mogli "besplatno" raskidati ugovore. Sada će to biti scenarij tek za neka moguća izvanredna poskupljenja neovisna o inflaciji, koja će telekomi vjerojatno izbjegavati jer im i neće biti potrebna. Telekomi su si klauzulom priskrbili i bolju pregovaračku poziciju jer mogu manipulirati stopom poskupljenja u razgovorima s Vladom. Iako ostvaruju dobit, ipak, kao i svi ostali posluju u Hrvatskoj u uvjetima visoke inflacije i nisu jedini koji nastoje povećati cijene. Hoće li premijer i ministri uspjeti u svojoj nakani da do poskupljenja ne dođe, najkasnije bi trebalo biti jasno u roku od 60 dana.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Oleg Butković, Andrej Plenković, Iskon, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska, Kostas Nebis, Adrian Ježina
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE