GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu

Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 10:47
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom tromjesečju 2021. godine Telekom Slovenije ostvario je prodaju u iznosu od 156,8 milijuna eura, što je 6% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Mobilne usluge u segmentu krajnjih kupaca zabilježile su rast od 7,1% u odnosu na prošlu godinu, a prodaja je iznosila 61,7 milijuna. Do njih je došlo prvenstveno zbog većih prihoda od mobilne robe. Imajte na umu da je segment uspio postići rast prodaje unatoč tome što je imao negativne učinke na prihode od roaminga zbog pandemije i mjera poduzetih za njezino rješavanje.

Prodaja fiksnih telefonskih usluga na segmentu krajnjih kupaca pala je za 15,5% na godišnjoj razini na 51,9 milijuna eura, prvenstveno zbog manje prodaje IT licenci i zbog pada prihoda od tradicionalne govorne telefonije, kao rezultat pada broja tradicionalnih veza i njihova zamjena mobilnom i IP telefonijom. U međuvremenu, prodaja na velikoprodajnom tržištu smanjila se za -8,1% na godišnjoj razini, na 35,8 milijuna eura, prvenstveno zbog nižih prihoda od međunarodnih govornih usluga i rominga stranih korisnika u mobilnim mrežama Telekoma Slovenije. U segmentu dodatnih usluga, koji uključuje prihode od financijskih usluga, energije, usluga e-zdravstva i osiguranja, zabilježena je paušalna prodaja u iznosu od 1,9 milijuna eura (-0,4% na godišnjoj razini). Napokon, ostali prihodi i prodaja segmenta robe smanjili su se za -20,3% na 5,4 milijuna eura.

EBITDA je opala za 3% na godišnjoj razini i iznosi 55,7 milijuna eura. Do smanjenja je došlo zbog manje prodaje i jer su operativni troškovi niži. Promatrajući OPEX, najveći pad zabilježile su usluge troškova koje su pale za 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer je niži prihod od roaminga također rezultirao nižim troškovima telekomunikacijskih usluga. Također, niži su i troškovi usluga podizvođača (-63,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine), ponajprije zbog manje prodaje IT licenci. Međutim, imajte na umu da bi, ako se isključe jednokratni učinci u 2020. godini, EBITDA porastao za 3% na godišnjoj razini.

Ispod operativne crte, neto financijski rezultat Grupe ostao je nepromijenjen padom od -1% na godišnjoj razini. Kao rezultat gore navedenog, dno Telekoma Slovenije iznosilo je 9,7 milijuna eura (-14,3%). Da se isključe jednokratni učinci u 2020. godini, neto dobit bila bi 8% veća u odnosu na prethodnu godinu.

Tagovi: Telekom Slovenije, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
ODLAZAK
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
SEATTLE - Kompanija Boeing je objavila da je veteran lobist i strateg poslovne politike Tim Keating, koji je pomogao američkom proizvođaču aviona da prebrodi najgoru krizu ikada nakon dvije fatalne nesreće aviona 737 MAX, napustio kompaniju ne navodeći razloge za to.
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
REZOVI
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
PODGORICA - Uprava Aerodroma trebalo bi uskoro da pošalje reprezentativnim sindikatima predlog novog kolektivnog ugovora, kojim bi smanjili troškove poslovanja tog preduzeća koje je od marta prošle godine u velikim problemima, tj. bilježi drastičan pad prihoda zbog pandemije virusa korona, piše Dan.
Smenjen generalni direktor Krušika
NEZVANIČNO
Smenjen generalni direktor Krušika
BEOGRAD - Nadzorni odbor Holding korporacije „Krušik“ danas je smenio generalnog direktora Vladana Lukića i na njegovo mesto postavio diplomiranu inženjerku hemije Jovanku Andrić, već zaposlena u toj valjevskoj fabrici, nezvanično saznaje regionalna TV N1.
Direktor u Holdingu podnio ostavku nakon prijave za kršenje etičkih načela
OSTAVKA
Direktor u Holdingu podnio ostavku nakon prijave za kršenje etičkih načela
ZAGREB - Nakon što ga je Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga prijavio Upravi Zagrebačkog holdinga, Tomislav Jurić, direktor Službe za odnose s korisnicima i zajedničkih poslova pri Zagrebačkog holdingu, dao je neopozivu ostavku.
Nova odgoda gradnje autoceste Zagreb-Sisak
NOVA ŽALBA
Nova odgoda gradnje autoceste Zagreb-Sisak
ZAGREB - Hrvatske autoceste upravo su objavile primitak žalbe na natječaj javne nabave za izbor izvođača radova na izgradnji 300 milijuna kuna vrijedne dionice autoceste Zagreb-Sisak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE