GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telefonska sjednica Vlade zbog dokapitalizacije Petrokemije

Telefonska sjednica Vlade zbog dokapitalizacije Petrokemije
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2018 / 14:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluke koje omogućuju završetak procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije.

"Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital trgovačkog društva Petrokemija d.d., zatim za stjecanje udjela u ime Republike Hrvatske u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade d.o.o. za trgovinu i usluge te je dana suglasnost i ovlaštenje za sklapanje Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d.

Dodatno, donesena je odluka kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a d.d. za reprogram duga Petrokemije d.d. s osnove isporuke plina.

Prihvaćanjem ovih odluka Vlada je ispunila sve dogovorene obveze koji su uvjet zaključenja transakcije i stvorila je uvjete za uspješnu dokapitalizaciju od strane strateških partnera.

Naime, proces dokapitalizacije Petrokemije započet je još sredinom 2017. godine no tijekom 2018. godine intenzivirane su aktivnosti na provedbi procesa kroz razgovore i komunikaciju s potencijalnim strateškim parterima te s Europskom komisijom, u smislu potvrde u suglasnosti cijeloga procesa sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Podsjećamo da su u svibnju ove godine društvo INA d.d. i PPD Vladi dostavili zajedničko pismo Namjere za sudjelovanjem u uplati i upisu dionica društva Petrokemija d.d. u trenutnom procesu dokapitalizacije te je nakon zaprimanja službene ponude, započeo zajednički rad na izradi među-dioničarskog ugovora.

Vlada je radi pripreme dokapitalizacije preuzela obveze Petrokemije d.d. u iznosu od 450 milijuna kuna dok se dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala očekuje od investitora koji žele dokapitalizirati tvrtku – to su prije svega INA d.d. i PPD, te druga javna poduzeća, mirovinski fondovi i ostali zainteresirani ulagači.

U subotu, 27. listopada 2018. godine održana je 29. sjednica Nadzornog odbora Petrokemije d.d. na kojoj je donesena Odluka o davanju suglasnosti Upravi na Odluku o provođenju

postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

Petrokemija d.d., glavni je proizvođač mineralnih gnojiva s godišnjom proizvodnjom od 1,2 milijuna tona gnojiva i kemijskih proizvoda te Vlada očekuje da će završetak procesa dokapitalizacije omogućiti dugoročno kvalitetno poslovanje te restrukturiranje Petrokemije", priopćeno je iz Vlade.

Tagovi: Petrokemija, Vlada RH, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Od početka krize dodatno se bogate samo kineski milijarderi
BOGATSTVO
Od početka krize dodatno se bogate samo kineski milijarderi
ŠANGAJ – Istraživački institut Hurun je objavio specijalni izvještaj koji gleda dvomjesečni utjecaj COVID-19 na ukupno bogatstvo 100 najimućnijih ljudi na svijetu. Glavni dobitnici su Kinezi.
I ljekarne počele probijati rokove plaćanja
KRIZA LIKVIDNOSTI
I ljekarne počele probijati rokove plaćanja
ZAGREB - Iza apela Hrvatske udruge poslodavaca da država održi financijsku disciplinu u plaćanju ljekarnama i veledrogerijama krije se nova kriza likvidnosti u sustavu opskrbe lijekovima.
Predsjednik Uprave Pevexa na minimalcu
POTEZI
Predsjednik Uprave Pevexa na minimalcu
ZAGREB - Predsjednik Uprave PEVEX-a Jurica Lovrinčević podnio je Nadzornom odboru zahtjev za smanjenjem plaće zbog krize uzrokovane epidemijom COVID-19.
Italija proširuje ovlasti za zaštitu strateških sektora
ZAŠTITA
Italija proširuje ovlasti za zaštitu strateških sektora

RIM - Italija planira proširiti posebne ovlasti za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je dužnosnik talijanske vlade, dodajući da će se mjere primjenjivati i na ulagače iz drugih država EU-a.

Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
POTEZI
Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia otkazala je sve letove do početka maja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE