GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telefonska sjednica Vlade zbog dokapitalizacije Petrokemije

Telefonska sjednica Vlade zbog dokapitalizacije Petrokemije
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2018 / 14:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluke koje omogućuju završetak procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije.

"Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital trgovačkog društva Petrokemija d.d., zatim za stjecanje udjela u ime Republike Hrvatske u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade d.o.o. za trgovinu i usluge te je dana suglasnost i ovlaštenje za sklapanje Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d.

Dodatno, donesena je odluka kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a d.d. za reprogram duga Petrokemije d.d. s osnove isporuke plina.

Prihvaćanjem ovih odluka Vlada je ispunila sve dogovorene obveze koji su uvjet zaključenja transakcije i stvorila je uvjete za uspješnu dokapitalizaciju od strane strateških partnera.

Naime, proces dokapitalizacije Petrokemije započet je još sredinom 2017. godine no tijekom 2018. godine intenzivirane su aktivnosti na provedbi procesa kroz razgovore i komunikaciju s potencijalnim strateškim parterima te s Europskom komisijom, u smislu potvrde u suglasnosti cijeloga procesa sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Podsjećamo da su u svibnju ove godine društvo INA d.d. i PPD Vladi dostavili zajedničko pismo Namjere za sudjelovanjem u uplati i upisu dionica društva Petrokemija d.d. u trenutnom procesu dokapitalizacije te je nakon zaprimanja službene ponude, započeo zajednički rad na izradi među-dioničarskog ugovora.

Vlada je radi pripreme dokapitalizacije preuzela obveze Petrokemije d.d. u iznosu od 450 milijuna kuna dok se dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala očekuje od investitora koji žele dokapitalizirati tvrtku – to su prije svega INA d.d. i PPD, te druga javna poduzeća, mirovinski fondovi i ostali zainteresirani ulagači.

U subotu, 27. listopada 2018. godine održana je 29. sjednica Nadzornog odbora Petrokemije d.d. na kojoj je donesena Odluka o davanju suglasnosti Upravi na Odluku o provođenju

postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

Petrokemija d.d., glavni je proizvođač mineralnih gnojiva s godišnjom proizvodnjom od 1,2 milijuna tona gnojiva i kemijskih proizvoda te Vlada očekuje da će završetak procesa dokapitalizacije omogućiti dugoročno kvalitetno poslovanje te restrukturiranje Petrokemije", priopćeno je iz Vlade.

Tagovi: Petrokemija, Vlada RH, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
KAŠNJENJE
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
ZAGREB - Sve su glasnije spekulacije da problem s isporukama cjepiva nije u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja.
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
SRAMOTNO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
NEW YORK - Pfizer će u ovoj godini isporučiti do samo 40 milijuna doza svog cjepiva protiv korone u okviru programa COVAX koji ima za cilj opskrbiti cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja.
Preminuo Larry King
IN MEMORIAM
Preminuo Larry King
NEW YORK - Legendarni američki tv i radijski voditelj Larry King umro u u subotu ujutro u dobi od 87 godina u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, službeno je na Twitteru objavio njegov produkcijski studio Ora Media, a prenose američki mediji.
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE