GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tekstilci: Najgore dolazi na jesen

Tekstilci: Najgore dolazi na jesen
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Članice Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK u četvrtak su poručile da najgore tek dolazi na jesen te traže produženje državnih mjera pomoći za plaće radnicima, nastavak naplate PDV po naplati računa i snažnije uključivanje domaćih proizvođača u javne nabave.

"Vlada je prihvatila neke sugestije tekstilnog sektora, ali naš interes nije bio samo partikularni, već na razini cjelokupnog realnog sektora jer smo de facto svi u problemu, ili ćemo tek biti", kazao je predsjednik Udruženja i direktor Čateksa Davor Sabolić.

"Nismo uspjeli provesti snažnije poticanje domaće proizvodnje naše branše, pa stoga tražimo da nas se u novom paketu mjera tretira na sličan način kao i poljoprivredno-prehrambeni sektor, gdje je donesena odluka da se 60 posto javnih nabava iz sektora nabavlja iz domaće proizvodnje", istaknuo je te dodao kako žele i da se uvozni tekstil u javnim nabavama supstituira s domaćim tamo gdje je to moguće.

Naglasio je kako situacija na tržištu nije normalna i kako je pandemija imala negativan utjecaj na tekstilnu industriju, dijelom i zato jer su je tvrtke iz sektora dočekale nespremne pa je samo potencirala probleme s kojima su se već borili.

Na sjednici Udruženja se raspravljalo i o onome što očekuje branšu nakon prestanka vladinih mjera, i to u vrijeme ljeta, kad se tržište i inače usporava, navodi se u priopćenju.

U svemu sigurno neće pomoći ni izbori zbog kojih institucije neće moći funkcionirati kako treba pa tako ni nastaviti financijsku pomoć tvrtkama, ističu iz Udruženja napominjući kako je ova godina za njih gotova i moraju se okrenuti idućoj.

Robert Črnjević, direktor Meditexa, tvrtke koja se bavi proizvodnjom jednokratne zaštitne opreme prvenstveno za bolnice, kazao je kako su im glavna konkurencija Kinezi, od kojih neki nude proizvode skuplje i do tri puta.

U ovoj krizi promet im je rastao do 50 posto pa nisu ni pomišljali koristiti mjere Vlade.

"Problem je što nam bolnice plaćaju u prosjeku tek za devet mjeseci, a mi smo samo u travnju platili milijune PDV-a", rekao je te dodao kako se pribojavaju što ih čeka na jesen i hoće li se uspjeti naplatiti.

"Svi moraju plaćati svoje račune, a država u tome šteka i još nam naplaćuje PDV, kamate i blokira nas", kazao je direktor Jadran tvornice čarapa Vinko Barišić.

Ističe kako se moramo okrenuti hrvatskoj proizvodnji, osvijestiti to u institucijama i prestati se skrivati iza propisa EU-a.

"Moja tvrtka ima svjetski konkurentan proizvod, jeftiniji od stranog, ali i dalje ne prolazimo na javnim nabavama jer naše medicinske ustanove očito preferiraju uvoz. To moramo mijenjati, svim silama“, izjavio je Barišić.

Na sjednici je istaknuto i kako je nužno vratiti se industrijskoj proizvodnji jer je ona od strateške važnosti.

Zaključeno je i kako treba napraviti analiza sektora, da se vidi tko i koliko može proizvoditi, a onda nastupati prema državi kako bi jačali sudjelovanje domaće proizvodnje u sustavu javne nabave.

Tagovi: tekstilna industrija, Robert Črnjević, Jadran tvornice čarapa, Vinko Barišić, Meditex, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE