GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tekstilci: Najgore dolazi na jesen

Tekstilci: Najgore dolazi na jesen
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Članice Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK u četvrtak su poručile da najgore tek dolazi na jesen te traže produženje državnih mjera pomoći za plaće radnicima, nastavak naplate PDV po naplati računa i snažnije uključivanje domaćih proizvođača u javne nabave.

"Vlada je prihvatila neke sugestije tekstilnog sektora, ali naš interes nije bio samo partikularni, već na razini cjelokupnog realnog sektora jer smo de facto svi u problemu, ili ćemo tek biti", kazao je predsjednik Udruženja i direktor Čateksa Davor Sabolić.

"Nismo uspjeli provesti snažnije poticanje domaće proizvodnje naše branše, pa stoga tražimo da nas se u novom paketu mjera tretira na sličan način kao i poljoprivredno-prehrambeni sektor, gdje je donesena odluka da se 60 posto javnih nabava iz sektora nabavlja iz domaće proizvodnje", istaknuo je te dodao kako žele i da se uvozni tekstil u javnim nabavama supstituira s domaćim tamo gdje je to moguće.

Naglasio je kako situacija na tržištu nije normalna i kako je pandemija imala negativan utjecaj na tekstilnu industriju, dijelom i zato jer su je tvrtke iz sektora dočekale nespremne pa je samo potencirala probleme s kojima su se već borili.

Na sjednici Udruženja se raspravljalo i o onome što očekuje branšu nakon prestanka vladinih mjera, i to u vrijeme ljeta, kad se tržište i inače usporava, navodi se u priopćenju.

U svemu sigurno neće pomoći ni izbori zbog kojih institucije neće moći funkcionirati kako treba pa tako ni nastaviti financijsku pomoć tvrtkama, ističu iz Udruženja napominjući kako je ova godina za njih gotova i moraju se okrenuti idućoj.

Robert Črnjević, direktor Meditexa, tvrtke koja se bavi proizvodnjom jednokratne zaštitne opreme prvenstveno za bolnice, kazao je kako su im glavna konkurencija Kinezi, od kojih neki nude proizvode skuplje i do tri puta.

U ovoj krizi promet im je rastao do 50 posto pa nisu ni pomišljali koristiti mjere Vlade.

"Problem je što nam bolnice plaćaju u prosjeku tek za devet mjeseci, a mi smo samo u travnju platili milijune PDV-a", rekao je te dodao kako se pribojavaju što ih čeka na jesen i hoće li se uspjeti naplatiti.

"Svi moraju plaćati svoje račune, a država u tome šteka i još nam naplaćuje PDV, kamate i blokira nas", kazao je direktor Jadran tvornice čarapa Vinko Barišić.

Ističe kako se moramo okrenuti hrvatskoj proizvodnji, osvijestiti to u institucijama i prestati se skrivati iza propisa EU-a.

"Moja tvrtka ima svjetski konkurentan proizvod, jeftiniji od stranog, ali i dalje ne prolazimo na javnim nabavama jer naše medicinske ustanove očito preferiraju uvoz. To moramo mijenjati, svim silama“, izjavio je Barišić.

Na sjednici je istaknuto i kako je nužno vratiti se industrijskoj proizvodnji jer je ona od strateške važnosti.

Zaključeno je i kako treba napraviti analiza sektora, da se vidi tko i koliko može proizvoditi, a onda nastupati prema državi kako bi jačali sudjelovanje domaće proizvodnje u sustavu javne nabave.

Tagovi: tekstilna industrija, Robert Črnjević, Jadran tvornice čarapa, Vinko Barišić, Meditex, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
SEZONCI
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
PODGORICA - Kompaniji "13.jul - Plantaže" potrebno je više od 400 sezonskih radnika za poslove berbe. Zasad breskve na Ćemovskom polju iznosi 83 hektra i najveći je u regionu.
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
KADROVI
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
ZAGREB - Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. imenovanje Dragana Marčinka za člana Uprave- direktora društva HŽ Carga na razdoblje od najduže šest mjeseci, do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja.
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
LUKE
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
ATENA - Kroz grčku luku Pirej, prošlo je najviše kontejnera s robom na Mediteranu u 2019. godini.
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
TELEVIZIJA
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
BEOGRAD - United Group, uz N1 i Novu S, pokreće još jednu kablovsku televiziju. U APR-u je 19. maja ove godine registrovana firma Newsmax Adria, čija je glavna delatnost proizvodnja i emitovanje televizijskog programa, piše portal Cenzolovka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE