GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tek svaki peti novi prodani automobil u Hrvatskoj kupili su privatni kupci

Tek svaki peti novi prodani automobil u Hrvatskoj kupili su privatni kupci
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2017 / 08:01
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U sjeni značajnog ovogodišnjeg rasta tržišta i velikog postotnog porasta prodaje osobnih automobila na hrvatskom tržištu, izmiču nam podaci o realnom rasporedu tih brojki. Često se naime naglašava kako je velik dio tog »kolača« namijenjen flotama i rent-a-car kompanijama.

To ne bi bilo ni najmanje loše kad ne bismo spoznali da je praktično 80 posto hrvatskog automobilskog tržišta jako daleko od – privatnih kupaca. Prema podacima za prvih šest mjeseci, za prvo »polugodište«tek svaki peti automobil završava u rukama »običnih« građana. Taj je podatak zabrinjavajući jer govori kako građani ne kupuju nove automobile, kako su znatno skloniji uvozu rabljenih koji se s druge strane ne »hvataju« ni flota ni rent-a-cara, piše Novi list.

Činjenica da je samo 6800, ili nešto više od 21 posto automobila u prvih šest mjeseci došlo na privatna parkirališta pojašnjava i zbunjujući podatak kako kod nas prodaja raste, a vozni park stari. Rent-a-car kompanije naime u velikoj većini automobile nakon ljetne sezone izvoze iz Hrvatske, dok se masovno uvozi »rabljene«.

Pregled ljestvice prodaje automobila kod privatnih kupaca iskazuje još čitav niz zanimljivosti. Ponajprije nesklada između ljestvica ukupne prodaje i ove koju danas ističemo, privatne. Jer hrvatski kupci najviše vjeruju – Suzukiju.

On više od polovice svoje prodaje realizira preko »običnog« građanina, a daleko iza njih su VW, Opel i Renault čije se prodaje građanima »vrte« samo oko 15 posto.

Slijedi Hyundai koji također ima veliki ugled kod hrvatskih kupaca, baš kao i Toyota, Dacia, KIA, Citroen ili Mazda. Ono što unosi najveću zabunu je plasman – Škode. Jedan od lidera hrvatske prodaje osobnih automobila nalazi se tek na 14. mjestu s ekstremno niskim udjelom od 6,24 psoto prodaje građanima.

Kod modela je uvjerljivi rekorder Suzuki Vitara, a sjajnim plasmanom i golemim udjelom većim od 60 posto s povjerenjem hrvatskog kupca mogu se ponositi i Dacia Sandero kao i još jedan Suzuki, SX4.

Dobar je i Renault Clio, ne i s postotnim udjelom, ili primjerice Mazda 3, dok »šok« sličan onom Škodinom iskazuje – Volkswagen Golf: nalazi se na tek 15. mjestu sa samo deset posto »privatnog« udjela, a potražnja za njim je 3,5 puta manja nego za Vitarom! S druge strane, Hrvati vole VW-ov SUV Tiguan koji se nalazi na desetoj poziciji ukupne prodaje »privatnim« kupcima, s udjelom većim od 30 posto.

Hrvatska je izgleda u ovom trenutku svog standarda u cjelosti okrenuta – uvozu rabljenih, a zanimljivo je svakako i razbijanje niza mitova koje godinama bez spoznaje o realnom stanju samo – ponavljamo. Jedan od njih je svakako i onaj o – Golfu.

Tagovi: prodaja automobila u Hrvatskoj, Renault Clio, Opel Astra, Škoda, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
AMBICIJE
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
ATENA - Kineski Cosco izrazio je namjeru da preuzme dodatnih 16 posto udjela u Luci Pirej.
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
PORAZNO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
BERLIN - Omnio, njemačka internetska platforma za putovanja vlakom, autobusom i avionom, proglasila je hrvatsku Međunarodnu zračnu luku Zagreb - Franjo Tuđman najgorom među 30 u Europi. Od mogućih 100 bodova dobila je nula.
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
LIJEK
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
ZAGREB - Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ROĐENDAN
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ZAGREB - Kako bi se kupcima omogućila nabava svih potrebnih namirnica na jednom mjestu te tako olakšao proces kupnje, davne 1995. na 2075 m2 prodajnog prostora otvoren je Super Konzum Vukovarska koji je, pružajući kompletnu uslugu po svim odjelima, redefinirao značenje pojma maloprodaja u Hrvatskoj, ali i u regiji.
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
LETOVI
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
ZAGREB - Nizozemski KLM, najstarija zrakoplovna aviokompanija na svijetu, od 12. veljače sljedeće godine uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb - Amsterdam.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE