GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tek nakon izbora natječaj za privatizaciju HŽ Carga

Tek nakon izbora natječaj za privatizaciju HŽ Carga
PRIVATIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 09:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ako pobijedi na izborima nova HDZ-ova vlada do kraja godine mogla bi putem međunarodnog natječaja pokrenuti proces prodaje HŽ Carga, piše u utorak Jutarnji list.

Proces prodaje tvrtke trebao bi realizirati novi predsjednik Uprave Dragutin Marčinko, kojeg je vlada krajem prošlog mjeseca imenovala na to mjesto na razdoblje od šest mjeseci. Prema neslužbenim informacijama, inicijalni interes za kupnju tvtke dosad su iskazale cargo tvrtke iz Austrije i Poljske, a navodno postoji interes i kod nekih hrvatskih kompanija.

Ministar prometa Oleg Butković u svibnju je smijenio dotadašnjeg direktora Gordana Žurgu, između ostalog i zbog opstruiranja privatizacije, piše dnevnik. Prije raspisivanja natječaja za strateškog partnera financijski savjetnik Price Waterhouse trebao je napraviti dubinsku poslovnu analizu HŽ Carga.

No sve je kasnilo šest mjeseci jer je, kako Jutarnji saznaje, uprava odbijala predati podatke savjetnicima. Istovremeno Svjetska banka radi pritisak na vladu da se krene u proces privatizacije jer su HŽ Cargu dali veliki zajam koji od ove godine treba početi otplaćivati. Naime 2015. godine Svjetska banka je dala zajam od 163,5 milijuna eura namijenjen za razvoj hrvatskog željezničkog sektora.Od tog iznosa 41,5 milijuna eura dobio je HŽ Cargo. kamata je 0,44 posto s rokom otplate 20 godina i počekom od 5 godina.

Prema dostupnim podacima, novi gubitak u prva tri mjeseca ove godine je 23 milijuna kuna, a pad ukupnih prihoda 22 milijuna kuna, odnosno 18 posto. Uz to HŽ Cargo HŽ Infrastrukturi duguje 320 milijuna kuna za korištenje željezničke mreže. Bivša uprava tvrtke našla se na meti kritike vlasnika i zbog činjenice da u doba najrestriktivnijih cestovnih ograničenja u Europi zbog koronavirusa nije uspjela iskoristiti porast potražnje za željezničkim transportom.

Izvori bliski Vladi RH navode da je od 2014. u tvrtku "upucano" 1,7 milijardi kuna kroz državne potpore i kredite s državnim jamstvima, piše u utorak Jutarnji list.

Tagovi: HŽ Cargo, Oleg Butković, Dragutin Marčinko, Svjetska banka, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZDRAVSTVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZAGREB – S misijom širenja portfelja u području privatne medicinske skrbi, Affidea, kao najveći europski pružatelj usluga u području dijagnostike, ambulantnog liječenja i liječenja karcinoma, objavila je kako je od prosinca dio njihove mreže medicinskih centara i ugledna zagrebačka poliklinika Sveti Rok.
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
FORUM
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
ZAGREB - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizirao je 1. prosinca 2020. on-line konferenciju Forum obiteljskih poduzeća.
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
BOŽIĆNICE
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
ZAGREB - SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1.600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini staža u SPAR-u.
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ANKETA
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ZAGREB - Prvi hrvatski trgovački lanac PEVEX prvu je anketu o zadovoljstvu zaštitnim mjerama proveo polovicom godine. Od tada ju je nastavio periodično provoditi kako bi što bolje osluškivao potrebe i zahtjeve kupaca u vrijeme pandemije.
Velika Britanija prva na svijetu odobrila Pfizerovo cjepivo
CJEPIVO
Velika Britanija prva na svijetu odobrila Pfizerovo cjepivo
LONDON - Velika Britanija prva je zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE