GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tedeschi: Najvažnija lekcija iz Agrokorove propasti – pametno upravljanje novcem

Tedeschi: Najvažnija lekcija iz Agrokorove propasti – pametno upravljanje novcem
LEKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2018 / 14:41
Autor: SEEbiz / Tanjug / Bloomberg
BEOGRAD/ZAGREB – NJujorška agencija "Bloomberg“ piše danas da su svojevremeno trojica vodećih biznismena na Balkanu – Ivica Todorić, Zoran Janković i Miroslav Mišković – na tajnom sastanku 2006. godine u Beogradu "kovali“ plan o stvaranju maloprodajnog giganta koji bi dominirao na području bivše Jugoslavije.

Todorić, prvi čovek hrvatskog Agrokora, Janković iz slovenačkog Merkator Poslovnog sistema i Mišković iz srpskog Delta Holdinga su, kako navodi „Blumberg“, posle šest sati pregovora odustali od ideje, jer nisu uspeli da se dogovore oko vlasničkog udela.

Međutim, to se, kako ocenjuje njujorška agencija, pokazalo kao dobar ishod za dvojicu od njih, jer kada je Todorić deceniju kasnije počeo samostalno da realizuje taj plan, to mu je donelo propast.

Ekspanzija Agrokora zasnovana na zaduživanju je, kako navodi „Bloomberg“, kulminirala kupovinom Merkatora. U tom trenutku, Agrokor je bio najveći konglomerat u regionu sa 60.000 zaposlenih.

Kada kompanija, međutim, više nije mogla da izmiruje račune, njeno urušavanje je u tolikoj meri zapretilo stabilnosti hrvatske ekonomije da je vlada u Zagrebu preuzela na sebe njeno restrukturiranje usvajanjem specijalnog zakona.

Njujorška agencija podseća da Todorića sada čeka suđenje, dok će njegovom nekadašnjom imperijom uskoro upravljati investitori.

Todorićev pad je, takođe, bila prelomna tačka za promenu načina pristupanja poslovnih lidera na tlu bivše Jugoslavije strateškim odlukama.

„Ovo je bila i još uvek je velika priča u čitavom regionu“, kaže Dušan Radičević, glavni finansijski direktor MK Grupe, kompanije koja posluje u sektoru poljoprivrede, bankarstva i hotelijerstva.

„Svi su svesni toga da ne postoji niko ‘previše velik da bi propao’ i da su efikasnost i dugoročna održivost ključ za uspeh“, navodi on.
Emil Tedeschi, izvršni direktor Atlantic Grupe, hrvatske holding kompanije čija je tržišna vrednost 550 miliona dolara, tvrdi da je sudbina Agrokora sigurno doprinela tome da preduzetnici u regionu preispitaju svoje izvore finansiranja, ulaganja i fokusiranja.

„Bio je to dobar primer o tome koliko je opasno imati neadekvatne izvore finansiranja i biti van fokusa“, rekao je Tedeschi u telefonskom razgovoru, dodajući da je najvažnija lekcija iz Agrokorove propasti – pametno upravljanje novcem.

Radičević iz MK Grupe kaže i da je ta kompanija sada dosta konzervativnija nego ranije i da je ekspanziju ograničila na područje Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.
Sa 15 hotela, uz integrisano poljoprivredno poslovanje i udeo u bankama, MK Grupa ne razmatra ulazak u nove industrije, i takođe želi da zadrži neto obrtni kapital na oko 50 odsto ukupnog duga, rekao je on.

„Ako želite da nam date vrlo dobru ponudu za kupovinu farmaceutske kompanije, uz dobar povrat na ulaganje od dve godine, ne bismo bili zainteresovani“, naveo je Radičević.

„Ne osećamo se dobro u segmentima u kojima ne poslujemo i nećemo rizikovati“, naglasio je on.

Tagovi: Agrokor, Ivica Todorić, Emil Tedeschi, Miroslav Mišković, Delta Holding, MK Grupa, Atlantic Grupa, Dušan Radičević
PROČITAJ I OVO
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave  Kauflanda za nabavu i marketing
KARIJERE
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave Kauflanda za nabavu i marketing
ZAGREB - Dosadašnji direktor Nabave za svježe proizvode u Kauflandu Hrvatska k.d., Daniel Šturm, sada preuzima funkciju direktora i člana Uprave za Nabavu i Marketing.
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
PORUKE
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
ZAGREB - Vlada je bila dobro organizirana i pravovremeno je komunicirala te donijela mjere za gospodarstvo. Mnoge bitno bogatije i naprednije zemlje su prošle lošije, to nema veze s lijevom ili desnom politikom, nego dobrim upravljanjem u krizi, to je rezultat vođenja. Danas je život kod nas kvalitetniji nego u, primjerice, Španjolskoj, Italiji, Belgiji…, ali i mnogim drugim snažnijim državama od naše, ocijenio je za poslovniFM Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe.
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ANKETE
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ZAGREB - Nakon što je ispitao zadovoljstvo kupaca zaštitnim mjerama od pandemije u njegovim trgovačkim centrima, prvi hrvatski trgovački lanac Pevex je ponudio kupcima najtraženiji zaštitni proizvod i to do tri puta jeftiniji od najviše dozvoljene cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE