GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom

Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 18:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je bila dobro organizirana i pravovremeno je komunicirala te donijela mjere za gospodarstvo. Mnoge bitno bogatije i naprednije zemlje su prošle lošije, to nema veze s lijevom ili desnom politikom, nego dobrim upravljanjem u krizi, to je rezultat vođenja. Danas je život kod nas kvalitetniji nego u, primjerice, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, ocijenio je za poslovniFM Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe.

U razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak, u emisiji Ritam posla, Tedeschi se osvrnuo na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, koliko se odrazila na poslovanje Atlantic Grupe u zemlji i na najvažnijim tržištima za kompaniju te na reakciju i mjere koje je donijela aktualna Vlada. 

Reakciju, ponovio je, smatra izuzetno dobrom, kao i donesene mjere, a odgovornost je pokazala i njegova kompanija, jer su odmah za velik broj zaposlenih uveli mjere rada od kuće, plaće nisu dirali, a najizloženijima su i povećane. Iako ovogodišnji rezultati poslovanja neće biti kao što su planirani prije korona krize, ipak će biti pozitivni.

Nitko nije ostao bez posla niti smo dirali plaće, samo je izloženima ona povećana 15 posto

- Lani smo imali izvrsne rezultate i rast gledaju li se prihodi, EBITDA, neto dobit…, taj se trend nastavio i početkom godine, no zbog korona krize to je zaustavljeno. Iako nismo osjetili krizu poput mnogih drugih tvrtki koje su morale otpuštati radnike ili se zatvoriti, situacija ipak utječe na nas, prometi dijela asortimana su smanjeni, a u široj slici slabi kupovna moć građana. No i ove godine ćemo poslovati pozitivno, iako će prihodi od prodaje biti manji od plana predstavljenog krajem prošle godine, kaže Tedeschi i govori kako je gubitak prodaje kroz HoReCa kanal dijelom pokriven kroz veću potražnju njihovih proizvoda u domaćinstvima, a neki su i lider na stranim tržištima.

Najveći pad prometa smo naravno imali kroz HoReCa-u, a to će se osjetiti i u sljedećem razdoblju. Inače smo upravo tijekom lipnja, srpnja i kolovoza imali najbolje rezultate poslovanja. Udjel HoReCa-e u našoj prodaji je 7 posto. S druge strane, iako je poslovno područje Pića imalo pad, u nekim drugim segmentima smo imali i pojačani interes tijekom krize kao što su, primjerice, proizvodi našeg ljekarničkog lanca ili delikatesni namazi.

Naša Argeta bilježi dvoznamenkasti rast prodaje. Zahvaljujući, među ostalim, takvim rezultatima možemo se pohvaliti da je upravo je u utorak (26. svibnja) u Njemačkoj prodaja Argete počela na novih 1.000 prodajnih mjesta. Naša je pašteta, naime, vodeća u Europi, s posebno dobrim rezultatima u Švicarskoj i Austriji. U krizi je rasla i potražnja za Cedevitom, a domaćinstva su više kupovala i naš Barcaffe, s obzirom na to da su kafići bili zatvoreni. Situacija se na dijelu tržišta relaksira, no neka od nama najvažnijih još uvijek nisu u jednostavnoj situaciji, kao što je primjerice rusko, tržište Sjeverne Makedonije, BiH ili Srbije…, kaže Tedeschi.

Osim pravovremene reakcije Vlade u ovoj krizi, je pohvalio ju je i za pravovremenu reakciju u slučaju Agrokor. Smatra da je u postojećim okolnostima suvišno politiziranje ove teme i da ne bi bilo fer reći da posao nije odrađen dobro, posebno u aktualnoj krizi za koju nitko nije bio treniran i spreman.

I Atlantic Grupa, tvrtka s više od 5500 zaposlenih, reagirala je na vrijeme pa je već od početka ožujka ukinula team buildinge, konferencije i ostala veća okupljanja. Odmah je oko 1800 ljudi počelo raditi od kuće, čime se visoki stupanj digitalizacije pokazao vrlo korisnim. Njih oko 300, vezanih izravno za prodaju u ugostiteljstvu, nisu zbog zatvaranja kanala imali posla.

- No, nitko nije ostao bez posla niti smo dirali plaće, štoviše, oni zaposleni u tvornicama, distribucijskim centrima, dostavi, ljekarnama.. su dobili stimulaciju od 15 posto, čime smo htjeli pokazati solidarnost i zahvalnost prema onima koji su bili najviše izloženi u ovim okolnostima, jasan je Tedeschi.

Solidarnost i izvan sustava Atlantic Grupe pokazali smo kroz 28 milijuna kuna donacija kriznim stožerima i zdravstvenim institucijama u čitavoj regiji, u Hrvatskoj i na ostalim tržištima na kojima djelujemo. Željeli smo pomoći, ali i senzibilizirati druge sustave da se također uključe u akciju doniranja, kaže čelni čovjek Atlantic Grupe i poručuje kako se nada pronalasku cjepiva, barem djelomičnom ostvarenju turističke sezone i da se svi naučimo živjeti i raditi s koronom.

- Kriza nije gotova, korona nije iza nas, prisutna je i dalje i svi se moramo naučiti živjeti s njom, čak i ako neće biti COVID19, bit će neki drugi oblik – zaključuje Tedeschi u razgovoru za poslovniFM.

Tagovi: Emil Tedeschi, Atlantic Grupa, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Agrokor, Argeta, Cedevita, Barcaffe
PROČITAJ I OVO
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
RAST
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
ROVINJ - Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, najbrže je rastuća tvrtka te predvodnik u kvaliteti i inovativnosti proizvoda u industriji mediteranske ribe.
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE