GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerska Next Generation: Vozarine za tankere još će neko vrijeme ostati na visokim razinama

Tankerska Next Generation: Vozarine za tankere još će neko vrijeme ostati na visokim razinama
VOZARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Jedini među domaćim brodarima koji još uvijek uspijevaju odolijevati negativnim financijskim učincima aktualne krize su Zadrani kod kojih se i sada pokazuje da su imali itekako dobar nos kada su fokus svojeg poslovanja i flote usmjerili prema tankerskom tržištu.

O time što se događa na tankerskom tržištu u posljednjih mjesec-dva nedavno smo pisali u analizi.

Tankerska plovidba u svojoj matičnoj floti ima pet tankera za prijevoz sirove nafte i četiri bulk carriera, a upravlja i mladom flotom Tankerske Next Generation koja se sastoji od šest product tankera i u kojoj su vlasnici 51 posto dionica. Dramatičan pad cijene sirove nafte za tankerske je kompanije, pa tako i zadarske brodare, zapravo - dobra vijest.

- Očekivan rast cijene nafte u relativno kratkom vremenu, likvidno tržište s terminskim ugovorima te, prije svega, nedostatak skladišnih kapaciteta u SAD-u, prouzročen smanjenom potrošnjom i nedovoljnim izvozom, uzrokovali su izraženu potražnju za tankerima kao plutajućim skladištima. Očekujemo da će se kratkoročno već rekordan broj brodova kao plutajućih skladišta još i dalje povećavati, što će neko vrijeme održati vozarine jako dobrim, objašnjava za Novi list čelni čovjek Tankerske plovidbe Mario Pavić, ali istovremeno svjestan realnosti da u ovakvim razmjerima smanjene potrošnje tankerske kompanije ipak neće uspjeti izaći neokrznute.

Međutim, situacija na svjetskom tržištu zasad ide na njihov mlin, što se iskazuje i u poslovanju Tankerske u kojoj vozarinama od tankera uspijevaju amortizirati izrazito nepovoljnu situaciju s bulkovima.

- Vozarine koje se trenutno ostvaruju na tržištu brodova za rasuti teret upola su niže od prošlogodišnjih, pri čemu 2019. nije bila godina za pamćenje u ovom segmentu. Prihodi ne pokrivaju niti operativni trošak, pa je jedna od tema koju razmatramo i rasprema ovih brodova.

Gubici brodova za rasuti teret kompenzirani su vozarinama koje ostvaruju tankeri, tako da usprkos lošem bulk tržištu na razini grupe možemo konstatirati da je iza nas financijski uspješan prvi kvartal, a takav bi trebao biti i tekući, navodi Pavić.

Tagovi: Tankerska Next Generation, Tankerska plovidba, vozarine, brodari, brodarsko tržište, nafta, Mario Pavić
PROČITAJ I OVO
Total TV postaje dio Telemacha Hrvatska
AKVIZICIJE
Total TV postaje dio Telemacha Hrvatska
ZAGREB - Telemach integracijom satelitske televizije Total TV postaje dostupan u svakom kutku Hrvatske.
Lufthansa će platiti 2,47 milijuna eura odštete zbog optužbi za antisemitizam
ODŠTETA
Lufthansa će platiti 2,47 milijuna eura odštete zbog optužbi za antisemitizam

FRANKFURT - Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa pristao je platiti odštetu u slučaju židovskih putnika kojima početkom svibnja ove godine nije dopušten ukrcaj na daljnji let iz Frankfurta za Budimpeštu. Odluka, zbog koje je navodno pogođeno 128 putnika, tvrtku će stajati 2,6 milijuna dolara (2,47 milijuna eura).

Fortenova: S radom krenula nova generacija polaznika Accelerate programa
EDUKACIJA
Fortenova: S radom krenula nova generacija polaznika Accelerate programa
ZAGREB - S krajem studenog Fortenova grupa zaključuje početak novog ciklusa edukacije u sva tri programa DRIVE Beyond Excellence projekta dugoročnog unaprjeđivanja znanja i vještina svojih zaposlenika.
Končar potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora
POSLOVI
Končar potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora
ZAGREB – Grupa KONČAR je s grčkom elektroprivredom (Public Power Corporation - PPC) u Ateni potpisala ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora u Grčkoj.
United Grupa postala članica Saveza za odgovorno poslovanje
POTEZI
United Grupa postala članica Saveza za odgovorno poslovanje
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski pružatelj usluga u jugoistočnoj Europi, u okviru koje u Hrvatskoj posluje telekom operater Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV, kao i portal dnevnik.hr, postala je članica Saveza za odgovorno poslovanje (RBA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE