GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talum: Zbog obustave proizvodnje aluminija bez posla 120 ljudi

Talum: Zbog obustave proizvodnje aluminija bez posla 120 ljudi
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 20:20
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Kidričevski Talumu pripremio je početkom travnja program zbrinjavanja viška radnika, koji uključuje 189 zaposlenika, zbog najavljenog gašenja proizvodnje aluminija. Kako je danas priopćeno iz kompanije, novi ugovor o radu unutar koncerna bit će ponuđen za 69 zaposlenika, dok će njih 120 dobiti otkaz iz poslovnih razloga.

Kako dodaju iz tvrtke, s programom su upoznati sindikalna i druga radnička tijela koja su ga također odobrila. U njemu je, sukladno dogovoru s predstavnicima radnika, kao temeljni kriterij uzet u obzir ukupni radni staž radnika, koji će im osigurati prava i materijalnu sigurnost sukladno Zakonu o radnim odnosima i Zakonu o radu. reguliranje prava za vrijeme nezaposlenosti.

U međuvremenu se u Talumu već održavaju grupni sastanci s kolegama koji su uključeni u program zbrinjavanja viška radnika, a sa svakim će se pojedinačno obaviti i razgovor o datumima podnošenja otkaza, otkaznom roku i drugim bitnim informacijama.

Zbog gašenja elektrolitičke proizvodnje aluminija smanjit će se i opseg poslova te prilagoditi organizacija rada u tvrtkama Ekotal i Talum Institut, gdje će osam djelatnika uručiti otkaze ugovora po istim kriterijima kao odnosi se na Talum. U cijeloj grupi trenutno je zaposleno 1.453 radnika.

Gašenjem elektroliznih ćelija početkom travnja Talum će se približiti četvrtom milijunu tona aluminija u svojoj 68-godišnjoj povijesti. Kako ističu iz tvrtke, gašenje će se provoditi kontrolirano, pri čemu će svi uređaji biti propisno konzervirani kako bi se barem polovica njih u budućnosti mogla ponovno pokrenuti.

Pritom još jednom naglašavaju da trenutno ne postoje odgovarajući gospodarski uvjeti za proizvodnju primarnog aluminija ni u Sloveniji ni u Europi. Smanjenje broja radnih elektroliznih ćelija također je značajno pogoršalo učinkovitost procesa primarne proizvodnje aluminija.

U tvrtki se stoga fokusiraju na programe koji postižu visoku dodanu vrijednost i imaju kupce, što uglavnom uključuje ljevaonice, rondelice i programe prijenosa topline. Trenutno najintenzivnije rade na izgradnji nove tvornice za podloške, koja će biti smještena u rezervne kapacitete njihove ljevaonice.

Talum je već sada najveći proizvođač podloški u svijetu, a između ostalog su i prvi na tržištu predstavili podlošku od 100% recikliranog aluminija. Cilj im je proizvesti 60.000 tona podloški i 10.000 tona ostalih proizvoda visoke dodane vrijednosti.

U sklopu projekta zelene i pametne transformacije razvijaju naprednu metodu recikliranja otpadnog aluminija i nadograđuju proizvodne linije koje će potonjima omogućiti proizvodnju novih proizvoda. Projektom planiraju povećati udio otpadnog aluminija u svojim proizvodima s današnjih 39 na 55 posto do 2030. godine, priopćili su također iz spomenute državne tvrtke.

Tagovi: Talum, aluminij, otpuštanja
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
STEČAJEVI
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
BERLIN - U njemačkom gospodarstvu sve je više slučajeva velikih bankrota, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće za kredite Allianz Trade.
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
LEtOVI
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
SARAJEVO - Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair odlučila je uvrstiti Sarajevo na popis destinacija s kojih će naredne godine obavljati letove a njegov izravni konkurent WizzAir povećat će broj linija s glavnim gradom BiH.
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
POTEZI
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
BERLIN - Francuski proizvođač guma Michelin danas je najavio zatvaranje dviju tvornica u Njemačkoj, zbog čega će više od 1500 ljudi ostati bez posla. Kako objašnjava francuska novinska agencija AFP, glavni razlozi su sve veći troškovi i sve jača konkurencija zemalja s jeftinijom radnom snagom.
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
U PLUSU
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
LONDON - Britanski zrakoplovni prijevoznik Easyjet vratio se na dobit nakon tri godine u prošloj poslovnoj godini, koja za tvrtku završava krajem rujna.
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
INVESTICIJE
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
ZAGREB – Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE