GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijani lobiraju protiv drugog kolosijeka pruge Divača-Koper

Talijani lobiraju protiv drugog kolosijeka pruge Divača-Koper
LOBIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2018 / 11:46
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
LJUBLJANA - Talijansko lobiranje izgleda da je dovelo do toga da Europska investicijska banka (EIB) sada ima ozbiljne dvojbe oko projekta drugog kolosijeka pruge divača-Koper.

Tako je financijska konstrukcija za ovaj golemi slovenski infrastrukturni projekt ponovno pod znakom pitanja, piše Siol.net

Nakon što su Mađari najavili odustajanje od tog  projekta, sad se čini da bi isito mogao učiniti i EIB. To je ozbiljan udarac projektu jer, prema planovima Ministarstva infrastrukture koje vodi Alenka Bratušek, EIB je u projektu trebao sudjelovati sa zajmom u visini od 250 milijuna eura. Drugim riječima, još uvijek je upitno oko 450 milijuna eura koje Slovenija treba za realizaciju ovoga projekta, dakle gotovo polovina vrijednosti investicije.

Kako smo prije nekoliko dana pisali, mađarski premijer Viktor Orban najavio je mađarsko odustajanje od projekta. 

Mađari su otpočeli pregovore s Trstom. S tršćanskom lukom okušat će se dogovoriti o pristupu infrastrukturi i investicijskim prlikama za mađarske kompanije, rekao je Orban.

Tršćanska luka inače djeluje po modelu da njome upravlja lučka uprava, a lučku infrastrukturu dugoročnim koncesijama daje u najam logističkim kompanijama. 

Očito ćemo na djelu imati tri kombinacije koje će srednju Europu vezati s jadranskim lukama. Jeda je spomenuta pruga Divača-Koper koja vodi u Luku Koper, drugi je mađarska najavljena kombinacija s Trstom, a treći je nizinska pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori.

Tagovi: pruga Divača-Koper, Luka Koper, Viktor Orban, Mađarska, Alenka Bratušek, Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
POTEZI
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
DUBROVNIK - Dionice Hotela Maestral danas su bile najveće dobitnice na Zagrebačkoj burzi. Cijena im je uzletjela 22,2 posto, na 330 kuna, uz 16,3 tisuće kuna prometa.
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
POSLOVI
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
ZAGREB - Institut IGH, d.d. je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
REGRES
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
SARAJEVO - Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove godine isplatila regres svim svojim zaposlenicima.
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
PARTNERSTVO
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
BEOGRAD – Kompanija dm drogerie markt, u saradnji sa Glovom, pokrenula je novu uslugu kojom je omogućena dostava proizvoda iz dm-a na kućnu adresu. Putem Glovo zvaničnog sajta ili aplikacije kupci mogu da poruče proizvode koji će im biti dostavljeni za najviše 60 minuta.
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE