GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Država sposobna da upravlja Komercijalnom bankom

Tabaković: Država sposobna da upravlja Komercijalnom bankom
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2019 / 11:14
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Država je sposobna da upravlja Komercijalnom bankom, ocenila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je to izjavila osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.

Ona je u intervjuu za Blic rekla da uspešnost banke ne zavisi od toga da li je privatna ili državna, već od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima i mehanizma kontrole.

"Od trenutka kada je država postala vlasnik 83 odsto Komercijalne banke krajem novembra stekli su se uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik. Ranije su mehanizmi ugovora bili takvi da država nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa, zar jedna nemačka banka, KFW, koja je u vlašništvu države, nije dokaz da svakoj državi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateške projekte", ističe Tabakovićeva.

Upitana da li bi prodala kompaniju za iznos koji ona moze da zaradi za pet ili šest godina, ona je rekla da to naravno ne bi učinila.

"Moja uloga kao guvernera je da pomognem drzavi kao akcionaru u procesu privatizacije, a ceneći reputaciju budućeg vlasnika i finansijsku stabilnost koju budući vlasnik treba da očuva", rekla je Tabakovićeva

Istakla je da je država pokazala koliko je odgovoran vlasnik, da odgovorno upravlja javnim finansijama, što, pored ostalog, pokazuju stopa nezaposlenosti od 9,5 odsto, kao i strane investicije koje ove godine iznose najmanje 3,5 milijardi evra. Guvernerka je podsetila i na stabilnost dinara i inflacije, koji se godinama zadržavaju na istom nivou.

"Relativna stabilnost kursa učinila je da imamo četiri makroekonomska pokazatelja koja su dovela do toga da je Srbija 22. novembra ove godine imala premiju rizika od šest baznih poena, a da je ta ista premija 2012. iznosila 340 poena. Kamata na evro- kredite pala je 4,6 odsto, a euribor u tome učestvuje sa samo 0,7 odsto", navela je guvernerka NBS.

Podsetila je i da je inflacija dovedena na dva odsto a smanjen nivo problematičnih kredita u bankama sa 22 na 4,56 odsto u oktobru.

"I konačno, javni dug zemlje smo smanjili sa 72 odsto BDP-a na 52 odsto, sa tendencijom daljeg pada i otvorili vrata rastu stranih investicija", istakla je Jorgovanka Tabaković, navodeći i da je štednja od 2012 uvećana 4,5 puta i iznosi 77,5 milijardi dinara.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, Komercijalna banka, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
SLOTOVI
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
PODGORICA - Osim slot koordinacije za aerodrom Beč, koja je otkazala 15. januara, sve preostale slot koordinacije za period zimske, kao i za predstojeću ljetnju sezonu, su odobrile rok do 31. januara za dostavljanje konačne informacije da li će kompanija nastaviti sa obavljanjem saobraćaja, ili će nova kompanija preuzeti taj saobraćaj, kažu u Montenegro Airlinesu u izjavi za CdM.
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
NEOBIČNO
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
BERLIN – Uprava poduzeća Mentrup Bedachung und Holzbau iz njemačke pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija, objavila je na Facebooku priopćenje da, ako se netko od zaposlenih cijepi – dobija momentalni otkaz.
Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu
PORUKE
Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavki cjepiva za covid-19, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
KAŠNJENJE
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
ZAGREB - Sve su glasnije spekulacije da problem s isporukama cjepiva nije u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja.
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
SRAMOTNO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
NEW YORK - Pfizer će u ovoj godini isporučiti do samo 40 milijuna doza svog cjepiva protiv korone u okviru programa COVAX koji ima za cilj opskrbiti cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE