GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svijetu prijeti nestašica čokolade?

Svijetu prijeti nestašica čokolade?
TRŽIŠTE SLATKIŠA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2018 / 19:32
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - Prijeti li svijetu velika nestašica čokolade? U zadnje vrijeme pojavilo se nekoliko članaka čiji autori tvrde da ćemo do 2050. godine ostati bez omiljenog slatkiša, piše New Zealand Herald. Globalno tržište čokolade neprestano raste, do 2025. će biti duplo veće nego 2015. godine, konzumacija drastično raste, posebno zato što se zadnjih godina piše o benefitima čokolade, poput anti-age efekta, mnoštva antioksidansa, smanjenja stresa i krvnog tlaka.

Najviše čokolade pojede se u Švicarskoj, više od osam kilograma po stanovniku godišnje, a općenito najviše slatkog vole stanovnici Zapadne Europe i Sjeverne Amerike. Proizvođači čokolade s optimizmom gledaju na Kinu i Indiju, koje svaka imaju po milijardu stanovnika, a koji upravo upoznaju omiljenu slasticu zapadnog svijeta, a sve zahvaljujući urbanizaciji i širenju srednje klase.

Trenutno najbrže rastuće tržište čokolade je ono u Indiji, u roku pet godina potražnja je porasla za 50 posto. Čokoladu doživljaju kao zdravu slasticu i neprestano je grickaju. Kinezi su dugo bili među najmanjim potrošačima čokolade, najviše zbog političke situacije koja ih je odvajala od ostatka svijeta. Oni pojedu manje od kilograma slastice godišnje, što je desetak manjih čokolada. No, sada se stvari mijenjaju – Kinezi upoznaju kulturu kave i uz nju jedu sve više čokolade.

Potrošača nikako ne manjka, štoviše, očekuje se da će njihov broj konstantno rasti. Ali, proizvođači imaju veći problem – kakao je jako zahtjevan za uzgoj. Ta delikatna biljka treba vlažnu tropsku klimu i hladovinu kišnih šuma, što su uvjeti kakvih je sve manje zbog globalnog zatopljenja. Trenutno se najviše čokolade proizvodi u zapadnoj Africi, točnije u Obali Bjelokosti i Gani. Kako bi se zadržali idealni uvjeti, proizvodnja kakaa će se doslovno pomaknuti uz brdo, odnosno na veće visine.

Osim klime, kakao ima još jedan veliki problem – bolesti koje uzrokuju insekti. Zbog toga se godišnje gubi 30 do 40 posto prinosa. Tako je ovog ljeta Obala Bjelokosti objavila da mora uništiti polje kakaa od 100 tisuća hektara jer su ga napali insekti, a na tom području ova se biljka neće moći saditi narednih pet godina. Kakao je itekako teška biljka za uzgoj pa se farmeri u Indoneziji sve više okreću proizvodnji kukuruza i drugih žitarica umjesto kakaa.

Najveći svjetski proizvođači su itekako svjesni da moraju tražiti nove puteve razvoja. Gana se nada iskoristiti kinesko zanimanje za čokoladu i osigurati zajam od njih kojim bi osigurali ovogodišnji urod. To podržavaju vlade i Gane i Kine. Novčanu pomoć države proizvođači planiraju tražiti od Emirata i Saudijske Arabije, gdje se čokolada smatra simbolom bogatstva.

Novac će se uložiti u istraživanje alternative kakau i poboljšanju postojeće biljke, kako bi postala manje ovisna o vremenskim prilikama.

Najveći proizvođač slatkiša na svijetu Mars Wrigley uložio je milijardu dolara u istraživanje otpornijeg kakaa, a prvi su najavili da će u svojim čokoladama koristiti samo najkvalitetniji kakao za koji su počeli dodjeljivati certifikate. Proizvođače novčano potpomažu i Hershey, Ferrero, Lindt i Mondelez, i to tako da više plaćaju za kvalitetniji kakao. No, i dalje ostaje problem dječjeg rada i iskorištavanja.

Sami proizvođači u Africi se žele više uključiti u distribuciju svojeg proizvoda i stvoriti nešto poput OPEC-a za čokoladu. Tako bi mogli štititi male proizvođače koji su najosjetljiviji na promjene cijena.

Zaključak je da svijetu trenutno ne prijeti nestašica čokolade, ili "chocapocalypse" kako je nazivaju strani mediji. No, rizik postoji i moramo ga biti svjesni.

Tagovi: čokolada, kakaovac, nestašica čokolade, Švicarska, Mars Wrigley, Lindt, Mondelez
PROČITAJ I OVO
FlyBosnia planira obnoviti letove s tri unajmljena aviona
LETOVI
FlyBosnia planira obnoviti letove s tri unajmljena aviona
SARAJEVO - FlyBosnia planira obnoviti letove sa tri unajmljena aviona. Vlasnik kompanije Al Shiddi Group potvrdio je da je potpisan ugovor za tri aviona A320 kapaciteta 180 mjesta.
Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije
MODERNIZACIJA
Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije
ZAGREB - Kao odgovor na klimatske promjene, Zagrebački holding već neko vrijeme investira u modernizaciju poslovanja te kontrolom i upravljanjem potrošnjom energenata, tokova otpada i vodnih resursa, nastoji smanjiti ekološki otisak poslovanja.
Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia
JASNA PORUKA
Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia
BEOGRAD - Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj aviokompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije Covida19.
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
POTEZI
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
ZAGREB - S obzirom na činjenicu da je ulazak stranih državljana u Republiku Hrvatsku limitiran nakon posljednje uvedenih epidemioloških mjera, Windrose Airlines otkazao je određene letove prema Zagrebu u prosincu.
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
POTEZI
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
ZAGREB - Lucijan Carić i Leon Juranić iz DefenseCodea odbili su nominaciju za nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE