GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sveti Stefan: Kostić ili povratak u državno vlasništvo?

Sveti Stefan: Kostić ili povratak u državno vlasništvo?
NEIZVJESNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 10:00
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BUDVA - Iako postoje naznake da bi do kraja ljeta mogao da bude prodat srpskom "kralju šećera" Miodragu Kostiću, sve je izvjesnije da će najpoznatiji brend crnogorskog turizma hotel "Sveti Stefan" i Vila Miločer ostati zatvoreni drugu godinu zaredom.

Kako je Aman Resort, koji objedinjuje luksuzne hotele u 20 država uključujući neke od najpoznatijih hotela na Budvanskoj rivijeri, odlučio da ne uzme pod zakup ova dva luksuzna objekta, kupanje na Kraljičinoj plaži biće dostupno svima i ove godine.

Ipak, ovo predstavlja ozbiljan udarac po budžet Crne Gore, koji se dobrim delom oslanja na turizam. To je potvrdio i premijer Dritan Abazović rekavši da je “najgora opcija da Sveti Stefan ostane zatvoren”, piše Nova.rs.

„Pokrenuo sam priču kako bi u nekim modalitetima Sveti Stefan mogao da se vrati u stoprocentno državno vlasništvo i da se preko odluke Vlade, možda i Parlamenta, proglasi posebnim dobrom koje ne može da se otuđi. To je ideja Vlade“, rekao je Abazović.

Ipak, postoji tračak nade da će ovi objekt biti spaseni kupovinom i da će njihov novi vlasnik postati kompanija MKG Properties, članica MK Group u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića.

Naime, kompanija "kralja šećera" je 14.juna objavila ponudu za preuzimanje preostalih akcija preduzeća "Sveti Stefan hoteli", kao i hotelske grupe "Budvanska rivijera".

Prethodno je 24. maja MKG Properties kupila na berzi dodatne akcije, pa sada ima 32,20 odsto akcija u "Budvanskoj rivijeri" i 31,25 odsto u "Sveti Stefan hotelima".

Nakon prelaska vlasničkog praga od 30 odsto u tim preduzećima, kompanija ima zakonsku obavezu da ponudi ostalim akcionarima otkup po istim uslovima. Kupovina većinskih paketa akcija bi iznosila ukupno 61,5 miliona evra.

Vlada za sada nije donosila nikakvu odluku o ponudi Miodraga Kostića, a o njoj, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, neće se oglašavati do kraja juna. Ovo sugeriše da posao možda neće biti sklopljen, obzirom da ponuda MKG Properties-a važi do 5. jula.

Da bi kupovina ovih objekata bila i više nego dobra investicija, dokazuju cene ulaska u ove komplekse iz prošlih godina.

Naime, do prošle godine one koji bi želeli da uđu na Sveti Stefan dočekao bi natpis „Korišćenje kompleta za plažu je obavezno. Svaka osoba koja ne poštuje pravila plaže biće procesuirana“, što je značilo da ukoliko samo želite da kročite na plažu morate da platite 120 evra.

Na hotelskoj svetostefanskoj plaži bilo je nešto „jeftinije“ i komplet za plažu koštao je „čak“ 20 evra manje. Oni kojima je dovoljno da budu na plaži par sati, posle podne prolazili su upola jeftinije. U ovu cenu uračunat je bio i garantovani mir, diskrecija, voda, sokovi i voće.

Zbog paprenih cena lokalno stanovištvo godinama je bilo onemogućeno da boravi na ovim plažama. Meštani Svetog Stefana i Pržna su iz tog razloga organizovali česte proteste i remetili funkcionisanje hotela, pa je i prethodni zakupac Aman Resorts upravo to naveo kao uzrok prestanka poslovanja.

U jednom trenutku 2021.godine ti protesti su postali nešto radikalniji pa su meštani srušili ogradu na prilazu plaži i blokirali radove na izgradnji novog hotela Kraljičina plaža, koji se gradi u Miločerskom parku umesto starog koji je srušen. Među demonstrantima je bio i čelnik budvanske vlasti, Marko Carević iz Demokratskog fronta i Krsto Radović iz Demokrata.

Inače, Adriatic properties je pod zakup uzimao ovaj kompleks od 2007. godine. U trenutku zakupa objekti su bili u prilično lošem stanju. Vlasnik ove kompanije, grčki biznismen Petros Statis, potpisao je ugovor na ukupno 42 godine. Taj ugovor je sklopljen u vreme vladavine DPS-a, koja je u avgustu 2020. izgubila vlast.

Kao jedan od razloga "povlačenja" naveo je upravo i promenu vlasti.

„Vlada je odlučila da posle desert godina nesmetanog rada, promeni pristup i svo to područje učini polujavnim i uništi svaku vrstu ekskluzivnosti. I to je ozbiljno kršenje ugovora“, rekao je Statis.

Tagovi: Sveti Stefan, Aman Resorts, Dritan abazović, Vlada Crne Gore, Miločer, MKG Properties, Miodrag Kostić, Budvanska rivijera
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE