GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedski Intrum dostavio ponudu za Intesin odjel za naplatu dugova

Švedski Intrum dostavio ponudu za Intesin odjel za naplatu dugova
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2018 / 16:22
Autor: SEEbiz
MILANO - Švedska kompanija Intrum Justitia dostavila je obvezujuću ponudu talijanskoj banci Intesi Sanpaolo, vlasnici Privredne banke Zagreb, za odjel za naplatu dugova u sklopu transakcije kojim bi talijanska banka ubrzala postupak povrata.

Intrum Justitia švedska je financijska tvrtka specijalizirana za upravljanje kreditima. Za Intesin odjel za naplatu dugova ponudili su 500 milijuna eura, te dodatnu 3,1 milijardu eura za nenaplative kredite.

To znači da bi Intesa tom transakcijom ostvarila ukupni neto kapitalni prihod od 400 milijuna eura, navodi se u priopćenju talijanske banke, objavljenom u ponedjeljak.

Dok su pojedine talijanske banke, uključujući UniCredit, vlasnicu Zagrebačke banke, prihodom od prodaje odjela za naplatu dugova nastojale ublažiti gubitke na prodaji nenaplativih kredita, Intesa je uložila u taj dio poslovanja, zaposlivši 600 djelatnika i računajući na sporiju internu naplatu dugovanja.

Taj se proces otegnuo zbog sporog talijanskog pravosuđa i u Intesi su odlučili promijeniti pristup, odlučivši se za partnerstvo sa švedskom kompanijom kako bi ubrzali povrat dugova.

Intrum i Intesa osnovat će zajedničku kompaniju koju će činiti Intesino poslovanje s naplatom dugova i Intrumovo poslovanje u Italiji.

Nova kompanija upravljat će problematičnim dugovima ukupne vrijednosti oko 40 milijardi eura i bit će među najvećim kompanijama u Italiji u segmentu naplate duga. S Intesom će na 10 godina sklopiti ekskluzivan sporazum o servisiranju.

Intrum je u prosincu prošle godine kupio talijansku kompaniju za naplatu dugova CAF a aktualnom bi akvizicijom značajno pojačao prisutnost na najvećem tržištu problematičnih kredita u Europi, napominje Reuters.

Četiri godine nakon duboke recesije zbog koje su nenaplativi krediti u talijanskim bankama poskočili na 360 milijardi eura njihov se iznos u međuvremenu spustio na nekih 285 milijardi eura.

Ta rizična imovina obično donosi dvoznamenkaste prinose i vrlo je privlačna međunarodnim ulagačima koji su protekle dvije godine naveliko kupovali talijanske kompanije za naplatu duga.

Intesa je pak u veljači pod pritiskom regulatora ubrzala čišćenje bilance, objavivši da u sklopu četverogodišnjeg plana namjerava prepoloviti udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju, na šest posto.

Prema novim propisima, objavljenim u ožujku, europske banke imat će rok od samo dvije godine da u cijelosti otpišu neosigurane nenaplative kredite, podsjeća Reuters.

Tagovi: Intrum Justitita, Privredna banka Zagreb, Intesa Sanpaolo
PROČITAJ I OVO
Eurowings najavio 25 linija iz Njemačke prema Hrvatskoj
LINIJE
Eurowings najavio 25 linija iz Njemačke prema Hrvatskoj
ZAGREB - Eurowings u kolovozu najavljuje čak 25 međunarodnih linija iz Njemačke prema šest hrvatskih zračnih luka.
Odlični rezultati Atlantske plovidbe
BRODARI
Odlični rezultati Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Ostvarena dobit Grupe koja uključuje dobit pripisanu imateljima kapitala iznosi 45,4 mil. HRK. U istom razdoblju prošle godine ostvaren je gubitak od 57,4 milijuna kuna.
Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju
NAMIRENJE
Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju
RIJEKA – Uprava 3. maja, na čelu s direktorom Edijem Kučanom, jučer je prvi put izašla službeno s prijedlogom i modelom namirenja preostalog dijela vjerovničkih potraživanja, koja ukupno iznose oko 104 milijuna kuna.
Grupa Krka povećala prodaju i neto dobit u prvom polugodištu
RAST
Grupa Krka povećala prodaju i neto dobit u prvom polugodištu
NOVO MESTO - Grupa Krka je u prvoj polovici godine ostvarila 808,6 milijuna eura prihoda od prodaje, što je jedan posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit porasla je 11 posto na 177,4 milijuna eura.
AstraZeneca: Prodaja cjepiva utrostručena u drugom tromjesečju
UZLET
AstraZeneca: Prodaja cjepiva utrostručena u drugom tromjesečju

LONDON - Prodaja cjepiva farmaceutske kompanije AstraZeneca više se nego utrostručila, na 894 milijuna dolara u drugom tromjesečju u odnosu na prethodno razdoblje.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE