GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve živahnija istarska web tržnica

Sve živahnija istarska web tržnica
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Posljednjih tjedana na društvenim je mrežama sve više ponuda on-line narudžbi i dostavi poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na području Istre. Bilježimo i lijepe primjere udruživanja proizvođača koji svoje proizvode nude u zajedničkim paketima, kao i izlaženja u susret kupcima kroz popuste, besplatne dostave i nagradne igre ili kvizove s poklonima.

Time se svakako kompenzira ograničenje u mogućnosti nabave uslijed zabrane kretanja, zatvaranja tržnica i drugih protupandemijskih mjera, no treba reći i da se postupno pojavljuje i sve veće zasićenje informacijama. Primjerice, na facebooku već postoji nekoliko grupa na kojima se nude istarski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, pa se i proizvođači i zainteresirani kupci suočavaju s vjerojatno nepotrebnim gubitkom vremena pretražujući informacije koje se na svim tim mrežnim mjestima - ponavljaju, piše Glas Istre.

Danas kada su svi na internetu i na društvenim mrežama, možda nezapaženo prolazi činjenica da Istra već pet godina ima svoj mrežni servis s on-line ponudom domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a to je Domaća web-tržnica, izrasla iz međunarodnog projekta kojeg je 2015. godine poveo porečki Institut za poljoprivredu i turizam. Do izbijanja korona-krize u ovaj je projekt bilo uključeno 270 istarskih poljoprivrednih gospodarstava koja su preko web-aplikacije Domaća web-tržnica nudile svoje proizvode, a njih 55 učlanilo se i u udrugu Istarska web-tržnica, koja je osim preko interneta proizvode svojih članova grupno nudila i na sajmovima i manifestacijama širom Istre.

Iako već godinama postoji i facebook stranica Domaća web-tržnica, čini se da je ovaj projekt u prvoj petoljetki svoga postojanja djelovao prilično samozatajno, odnosno nije se proširio među istarskim proizvođačima, a i kupcima, koliko bi se očekivalo. No, korona-kriza iz temelja je promijenila situaciju, projekt se trgnuo, uvedene su brojne novosti u način rada i komunikacije, u bolju vidljivost i dostupnost pa se sada čini (kažemo da se čini, a ne da tako jest, upravo zbog ranije spomenutog "informacijskog šuma" između mnogih sličnih mrežnih aktivnosti) da projekt domaće, odnosno istarske web-tržnice dobiva na značaju i širini i da bi i nakon korona-krize mogao nastaviti "živjeti" u mnogo većim brojkama nego prije krize.

Prvi iskorak, kako nam prenosi voditelj ovog projekta Milan Oplanić iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, je uvođenje ozbiljnog i profesionalnog sustava dostave za proizvode naručene preko web-aplikacije Domaća web-tržnica.

- Kako bi se omogućila isporuke proizvoda na kućni prag kupaca dogovorena je suradnja s dostavnom tvrtkom DPD koja svim poljoprivrednicima registriranima u aplikaciji Domaća web tržnica omogućava dostavu po diskontnim cijenama od 37,50 kuna po paketu težine do 20 kilograma. Napominjem da je korištenje aplikacije Domaća web tržnica besplatno kako za poljoprivrednike koji putem nje nude svoje proizvode, tako i za kupce koji na njoj pregledavaju trenutni asortiman proizvoda i dogovaraju njihovu kupnju, kaže Oplanić.

Uz malo osnovne medijske propagande kojom se skrenula pažnja da ovakva mogućnost on-line kupnje i dalje postoji, od početka korona-krize posjećenost web-aplikacije Domaća web-tržnica je s prijašnjih tristotinjak skočila na 2.000 posjeta dnevno, značajno je porastao i broj on-line narudžbi, a jako se povećala i ponuda, uključenjem tridesetak novoregistriranih proizvođača s oko 150 njihovih proizvoda kojima je obogaćena ponuda ovog servisa. Trenutačno je na Domaćoj web-tržnici moguće pregledati ponudu i uvjete kupnje za čak 1.126 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s područja Istre.

Naravno da "dječje bolesti" funkcioniranja informatičkog društva i ovdje imaju utjecaja, jer ne mogu se svi ponuđeni proizvodi naručiti on-line, jer se za neke treba obratiti neposredno proizvođačima, telefonom, mailom ili drugim komunikacijskim servisima, a ako kupac odabere opciju on-line narudžbe, potrebno je da ju i prodavatelj potvrdi, što ponekad zna izostati.

- Mi kao administratori aplikacije to vidimo i stoga zaključujemo da će on-line trgovina u nas jače zaživjeti tek kada poljoprivrednici budu imali više vremena i tehničkih mogućnosti da joj se mogu intenzivnije posvetiti, kaže Milan Oplanić.

Možda bi i zaduživanje nekog iz obitelji da se brine za segment on-line komunikacije s kupcima dalo učinka, budući da na našim OPG-ima odrasli, odnosno  radno-aktivni članovi ipak najviše vremena provode u poljoprivrednim radovima, sadnji, berbi, pakiranju, dostavi i drugim nužnim fizičkim poslovima.

Još jedan iskorak k boljoj prisutnosti Domaće web-tržnice na istarskom tržištu bilo je i pokretanje facebook-grupe Istarska web tržnica, namijenjene oglašavanju ponude i potražnje istarskih poljoprivrednih proizvoda. Istaknimo ovdje razliku između formata facebook-stranice, koja služi ponajprije za promociju, i facebook-grupe koja je mnogo učinkovitiji medij za neposrednu komunikaciju njezinih članova. Facebook grupa Istarska web-tržnica je vrlo brzo postala izuzetno popularna i danas ona broji više od 5.000 članova, pretežito kupaca koji traže poljoprivredne proizvode. Svaki član može objaviti svoju ponudu, odnosno napisati što nudi ili što traži, u komentarima ispod objave uspostavlja se prvi kontakt, a neposredna narudžba obavlja se direktnom komunikacijom prodavača i kupca. Dnevno se na ovoj grupi objavljuje desetak objava odnosno ponuda, a starije objave mogu se pretraživati i po temama odnosno po grupama proizvoda.

Od voditelja projekta Milana Oplanića saznajemo i da među novoregistriranim proizvođačima na web-aplikaciji Domaća web-tržišta najviše ima proizvođača maslinovog ulja, a zatim proizvođača vina i ostalih alkoholnih pića, rasadničara te proizvođača povrća i suhomesnatih proizvoda. U registriranim on-line narudžbama (to su one koje administratori mogu vidjeti, dok se narudžbe iz neposrednih kontakata kupaca i prodavača ne evidentiraju) dominira povrće, maslinovo ulje, proizvodi od aromatičnog bilja te pčelinji proizvodi.

Tako se silom korona-kriznih prilika spontano događa usavršavanje i omasovljivanje prvog ikada pokrenutog istarskog sustava za on-line ponudu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a kada korona-kriza prođe, članovi Istarske web-tržnice uz bolju dostupnost svojim on-line kupcima najavljuju i povratak na poljoprivredne i eno-gastro sajmove i festivale diljem Istre.

Tagovi: istarska web tržnica, Istra, hrana, Milan Oplanić, maslinovo ulje, vino, rakija,
PROČITAJ I OVO
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE