GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve manje mlijeka s obiteljskih gospodarstava

Sve manje mlijeka s obiteljskih gospodarstava
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2018 / 08:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2017. smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za 7,3 posto, dok su količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup pale za 7,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Iz DZS-a napominju kako daljnji trend smanjenja broja muznih krava izravno utječe i na proizvodnju i korištenje mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG).

Tako je, prema podacima DZS-a, ukupna proizvodnja mlijeka, kravljeg, ovčjeg i kozjeg, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani iznosila oko 478,5 tisuća tona, što je za 37,7 tisuća tona ili 7,3 posto manje nego 2016. godine.

Najveći dio tog mlijeka, 294 tisuće tona, obiteljska su gospodarstva predala u otkup mljekarama, a te su količine za 7,2 posto, odnosno 22,7 tisuća tona manje nego 2016. godine.

Statističari navode i kako se smanjenje proizvodnje mlijeka odrazilo i na potrošnju mlijeka prema namjeni. Tako se potrošnja mlijeka u svježem stanju utrošena unutar kućanstva smanjila za 14,4 posto, na ukupno 37,3 tisuće tona.

Izravna prodaja mlijeka je smanjena za 20,5 posto, na 21,65 tisuća tona.

Količine mlijeka prerađenog na gospodarstvu u mliječne proizvode smanjile su se za 8,7 posto, na 51,1 tisuću tona, što je uvjetovalo i smanjenje proizvodnje većine mliječnih proizvoda.

Rast proizvodnje zabilježen je jedino kod količina mlijeka koje su obiteljska gospodarstva koristila za ishranu stoke, za 3,4 posto, na 71,3 tisuće tona.

Iz DZS-a napominju kako unatoč ukupnom smanjenju proizvodnje mliječnih proizvoda, proizvodnja ostalih sireva bilježi rast za 1,6 posto, na 823 tone.

Istodobno, statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuje da se u 2017. bilježi pad proizvedenog vrhnja, za 2,8 posto, na 1.014 tone, maslaca za 5,3 posto, na 36 tona, svježeg sira za 3,1 posto, na 4.284 tone i ostalih proizvoda za 9,4 posto, na 328 tona.

Tagovi: mlijeko, OPG-ovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva
PROČITAJ I OVO
Axel Springer otpustio glavnog urednika Bilda nakon seksualne afere
OTKAZ
Axel Springer otpustio glavnog urednika Bilda nakon seksualne afere
FRANKFURT - Njemački medijski div Axel Springer priopćio je u ponedjeljak da je otpustio Juliana Reichelta, glavnog urednika Bilda, jednog od svojih najprodavanijih tabloida, nakon napisa u listu New York Times o njegovim navodnim nepriličnim odnosima sa zaposlenicama.
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
UDRUŽIVANJE
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
ZAGREB - U prostorijama trgovačkog centra Westgate održana je u ponedjeljak Osnivačka skupština Udruge trgovine i logistike (UTIL), nove interesne udruge koja okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike, sektora koji prirodno čine objedinjeni lanac.
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
POTEZI
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
ZAGREB - Za preuzimanje i oporabu biootpada, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena je jer nije bila valjana.
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ŠTRAJK
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ZAGREB - U tijeku je prosvjed vozača Ubera. Prosvjed je počeo u sedam sati, a trebao bi trajati tri sata.
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE