GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaka treća mala tvrtka otpuštala radnike kako bi opstala u koronakrizi

Svaka treća mala tvrtka otpuštala radnike kako bi opstala u koronakrizi
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svaka treća mala tvrtka u svijetu bila je primorana otpuštati radnike kako bi ostala otvorena u svibnju u uvjetima pandemije, pokazalo je Facebookovo istraživanje, istaknuvši teške posljedice pandemije u svjetskom gospodarstvu.

Približno 26 posto malih i srednjih tvrtki, obuhvaćenih istraživanjem koje je proveo Facebook u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i Svjetskom bankom, reklo je da su u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. bile zatvorene.

Istraživanje je provedeno od 28. do 31. svibnja među više od 30.000 čelnica i čelnika malih kompanija iz više od 50 zemalja.

Među tvrtkama koje su radile u vrijeme kada je istraživanje provedeno, njih gotovo dvije trećine navelo je da su im prihodi smanjeni u posljednjih mjesec dana u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Trećina manjih tvrtki koja je radila u vrijeme kada je anketa provedena izjavila je da su bile primorane smanjiti broj zaposlenih kako bi se uhvatile ukoštac s, kako ga nazivaju u izvješću, najvećim izazovom u životu.

"Pandemija Covida-19 nije samo javnozdravstvena već i gospodarska kriza koja izuzetno snažno pogađa male i srednje tvrtke”, navodi se u izvješću.

Male i srednje tvrtke s poslovnom stranicom na Facebooku ispitane su u prvom u nizu ciklusa prikupljanja šestomjesečnih podataka čiji je cilj istražiti utjecaj pandemije na manja poduzeća.

Epidemija novog koronavirusa primorala je vlade diljem svijeta na uvođenje karantene, što je zakočilo gospodarsku aktivnost i gurnulo neka gospodarstva u recesiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se globalno gospodarstvo ove godine smanjiti 4,9 posto.

Istraživanje Facebooka pokazalo je da su najteže pogođeni sektori fokusirani na potrošače. Oko 54 posto turističkih agencija i 47 posto manjih tvrtki koje posluju u ugostiteljstvu i organizaciji evenata reklo je da ne rade u trenutku kada se provodila anketa.

Pokazalo je i da su u većini zatvorenih tvrtki na čelnoj poziciji bile žene.

"Ne samo što je veći udio žena na čelu mikrotvrtki bez ijednog zaposlenog, već su male tvrtke kojima upravljaju žene koncentirane u sektorima koji su bili najviše pogođeni mjerama zatvaranja”, kaže se u izvješću.

Tagovi: otpuštanja, otkazi, koronakriza, Facebook
PROČITAJ I OVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZDRAVSTVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZAGREB – S misijom širenja portfelja u području privatne medicinske skrbi, Affidea, kao najveći europski pružatelj usluga u području dijagnostike, ambulantnog liječenja i liječenja karcinoma, objavila je kako je od prosinca dio njihove mreže medicinskih centara i ugledna zagrebačka poliklinika Sveti Rok.
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
FORUM
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
ZAGREB - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizirao je 1. prosinca 2020. on-line konferenciju Forum obiteljskih poduzeća.
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
BOŽIĆNICE
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
ZAGREB - SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1.600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini staža u SPAR-u.
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ANKETA
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ZAGREB - Prvi hrvatski trgovački lanac PEVEX prvu je anketu o zadovoljstvu zaštitnim mjerama proveo polovicom godine. Od tada ju je nastavio periodično provoditi kako bi što bolje osluškivao potrebe i zahtjeve kupaca u vrijeme pandemije.
Velika Britanija prva na svijetu odobrila Pfizerovo cjepivo
CJEPIVO
Velika Britanija prva na svijetu odobrila Pfizerovo cjepivo
LONDON - Velika Britanija prva je zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE