GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaka treća mala tvrtka otpuštala radnike kako bi opstala u koronakrizi

Svaka treća mala tvrtka otpuštala radnike kako bi opstala u koronakrizi
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svaka treća mala tvrtka u svijetu bila je primorana otpuštati radnike kako bi ostala otvorena u svibnju u uvjetima pandemije, pokazalo je Facebookovo istraživanje, istaknuvši teške posljedice pandemije u svjetskom gospodarstvu.

Približno 26 posto malih i srednjih tvrtki, obuhvaćenih istraživanjem koje je proveo Facebook u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i Svjetskom bankom, reklo je da su u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. bile zatvorene.

Istraživanje je provedeno od 28. do 31. svibnja među više od 30.000 čelnica i čelnika malih kompanija iz više od 50 zemalja.

Među tvrtkama koje su radile u vrijeme kada je istraživanje provedeno, njih gotovo dvije trećine navelo je da su im prihodi smanjeni u posljednjih mjesec dana u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Trećina manjih tvrtki koja je radila u vrijeme kada je anketa provedena izjavila je da su bile primorane smanjiti broj zaposlenih kako bi se uhvatile ukoštac s, kako ga nazivaju u izvješću, najvećim izazovom u životu.

"Pandemija Covida-19 nije samo javnozdravstvena već i gospodarska kriza koja izuzetno snažno pogađa male i srednje tvrtke”, navodi se u izvješću.

Male i srednje tvrtke s poslovnom stranicom na Facebooku ispitane su u prvom u nizu ciklusa prikupljanja šestomjesečnih podataka čiji je cilj istražiti utjecaj pandemije na manja poduzeća.

Epidemija novog koronavirusa primorala je vlade diljem svijeta na uvođenje karantene, što je zakočilo gospodarsku aktivnost i gurnulo neka gospodarstva u recesiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se globalno gospodarstvo ove godine smanjiti 4,9 posto.

Istraživanje Facebooka pokazalo je da su najteže pogođeni sektori fokusirani na potrošače. Oko 54 posto turističkih agencija i 47 posto manjih tvrtki koje posluju u ugostiteljstvu i organizaciji evenata reklo je da ne rade u trenutku kada se provodila anketa.

Pokazalo je i da su u većini zatvorenih tvrtki na čelnoj poziciji bile žene.

"Ne samo što je veći udio žena na čelu mikrotvrtki bez ijednog zaposlenog, već su male tvrtke kojima upravljaju žene koncentirane u sektorima koji su bili najviše pogođeni mjerama zatvaranja”, kaže se u izvješću.

Tagovi: otpuštanja, otkazi, koronakriza, Facebook
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE