GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suša prouzročila štetu od 293,3 milijuna kuna

Suša prouzročila štetu od 293,3 milijuna kuna
ŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2017 / 11:02
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
OSIJEK - Zbog izrazito visokih temperatura i dugotrajne suše tijekom ljeta, na području Osječko-baranjske županije utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim, povrtnim i voćarskim proizvodima na području 37 od ukupno 42 jedinice lokalne samouprave.

Prema prvim procjenama ukupna šteta iznosi 293,3 milijuna kuna, a nastale poremećaje u proizvodnji jedinice lokalne samouprave ne mogu otkloniti iz vlastitih sredstava. Župan Ivan Anušić stoga je proglasio stanje elementarne nepogode – suše na području Osječko-baranjske županije za obrtna sredstva i dugogodišnje nasade, piše Glas Slavonije.

Župan je 25. kolovoza zatražio od svih gradova i općina na području Županije da dostave podatke o stanju poljoprivrednih, povrtnih i voćarskih kultura koje su zbog visokih temperatura i dugotrajne suše pretrpjele štetu koja će se odraziti na visinu prinosa, a time prouzročiti daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Na temelju pristiglih priopćenja, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu donošenje rješenja o proglašenju elementarne nepogode, jer su štete utvrđene na 78.425,63 ha poljoprivrednih površina, 617.450 komada voćnih stabala i 1.465.000 komada trsova vinove loze, a postotak oštećenja se kreće od 25 do 90 posto.

Župan je ujedno obvezao gradska i općinska povjerenstva te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da pokrenu konačnu procjenu štete koja će se dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima radi ublažavanje posljedica od nastale štete.

Grad Beli Manastir štetu od suše procijenio je na dva milijuna kuna na površini od 1500 ha, gdje je postotak oštećenja kreće u rasponu od 25 do 40 %. Štete nastale na području Grada Belišća, prema prvom priopćenju, procjenjuju se na četiri milijuna kuna na 3000 ha poljoprivrednih površina gdje se postotak oštećenja kreće u rasponu od 30 do 100 %. Đakovo procjenjuje štetu od čak 25,3 milijuna kuna na 4830 ha, a Našice 3,9 milijuna kuna na 1550 hektara. Štete nastale na području Grada Osijeka, prema prvom priopćenju, procjenjuju se na 3,5 milijuna kuna na 975 hektara poljoprivrednih površina (kukuruz merkantilni, kukuruz za silažu, kukuruz sjemenski, šećerna repa, suncokret, soja, soja sjemenska), s postotkom oštećenja koji se kreće u rasponu od 30 do 50 posto.

Šteta na području Grada Valpova iznosi 14,4 milijuna kuna na 2630 hektara. Stanje elementarne nepogode sada nije proglašeno samo za pet jedinica lokalne samouprave, i to općine Antunovac i Donja Motičina, čija su se povjerenstva izjasnila da je na njihovom području šteta nastala u malim razmjerima te Općine Čeminac koja nije poslala svoje očitovanje. Stanje elementarne nepogode za područje Grada Donjeg Miholjca i Općine Podravska Moslavina župan je proglasio ranije, 30. kolovoza 2017. godine.

Tagovi: suša, štete, poljoprivreda, Osječko-baranjska županija, Ivan Anušić
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE