GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Surova nova normalnost za Zračnu luku Rijeka

Surova nova normalnost za Zračnu luku Rijeka
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 17:36
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Očekivani pad broja putnika od osamdeset posto, uz šezdesetpostotni pad očekivanih prihoda, smanjenje broja zaposlenih i kreditno zaduživanje za održavanje likvidnosti – realnost je s kojom se ove godine zbog kraha avionskog prometa, uzrokovanog koronakrizom, suočava Zračna luka Rijeka.

Nakon što su lani na aerodromu ministar prometa Oleg Butković i župan Zlatko Komadina svečano dočekali 200-tisućitog putnika, čime je Zračna luka ostvarila rekordni putnički promet od kad je otvorena, uz više nego dobre rezultate kako po broju avionskih operacija, odnosno polijetanja i slijetanja zrakoplova, tako i u teretnom prometu, uz ukupni prihod veći od 25 milijuna kuna, ove godine očekuje se prihod od svega desetak milijuna, uz dramatičan pad broja putnika i gotovo nepostojeći teretni promet.

Broj putnika u zadnjih je sedam-osam godina sporo, ali konstantno rastao, s pedesetak tisuća na dvjesto tisuća, a iako je riječki aerodrom i dalje debelo zaostajao za usporedivim zračnim lukama u Puli i Zadru čiji je promet debelo premašio pola milijuna putnika, ipak je od situacije u kojoj mu je prijetilo zatvaranje, došao do pozicije u kojoj su ostvareni prihodi pokrivali troškove poslovanja, uz ulaganja od oko trideset milijuna kuna u aerodromsku zgradu te sigurnosnu i drugu opremu aerodroma.

Od ove se godine očekivalo da ponovo bude rekordna, no pandemija virusa COVID-19 aerodrom je vratila na početne pozicije od prije osam godina.

– Kakav će promet biti do kraja godine, nemoguće je reći, ali s obzirom na dosadašnja zbivanja, bit ćemo zadovoljni ako ostvarimo dvadeset posto lanjskog putničkog prometa, uz ostvareni prihod od desetak milijuna kuna. Bilo kojim rezultatom većim od navedenog bit ćemo superzadovoljni, kaže za Novi list Tomislav Palalić, direktor Zračne luke Rijeka.

Prema njegovim riječima, lani je aerodrom imao oko šest tisuća polijetanja i slijetanja zrakoplova, a ove godine očekivalo se povećanje te brojke. U putničkom prometu također se očekivalo povećanje od pet do deset posto, dok je u teretnom prometu bilo očekivano barem zadržavanje na prošlogodišnjih tisuću i sto tona tereta. Početak godine je obećavao da će očekivanja biti ispunjena.

– U prva četiri mjeseca ove godine imali smo čak i povećanje broja operacija, jedini od svih aerodroma u Hrvatskoj. Već s početkom krize krenula su i prva otkazivanja putničkih letova, ali smo i za vrijeme najstrožih ograničenja, opet jedini u državi, zadržali isti prozor otvorenosti aerodroma te ga u niti jednom trenutku nismo zatvorili.

Teretni promet je gotovo posve zamro, zbog ograničenja vezanih uz dolazak posada teretnih aviona i njihovih smjena, a u putničkom prometu bit ćemo zadovoljni ako ostvarimo promet od četrdeset tisuća putnika do kraja godine. Situacija se, doduše, mijenja iz tjedna u tjedan, kako se mijenjaju ograničenja vezana uz kretanje osoba između država, tako da bi rezultati na kraju mogli biti i bolji od očekivanja, ali i lošiji, ovisno o daljnjem širenju epidemije. Nemoguće je precizno planirati bilo što, kaže Palalić.

Zbog izrazito sezonskog karaktera putničkog prometa na Zračnoj luci, ona će praktički godinu i pol dana biti bez uobičajenih prihoda, i to pod uvjetom da se do turističke sezone 2021. godine ne pojavi novi val zaraze koronavirusa. Nedostatak prihoda uprava namjerava pokriti kreditnim zaduženjem koje bi trebalo pokriti troškove poslovanja u ovoj i idućoj godini.

– Visina kredita ovisit će o rezultatima ovogodišnje sezone. Maksimalni iznos koji namjeravamo podići je 15 milijuna kuna, što bi trebalo osigurati normalno poslovanje tijekom ove i iduće godine, jer prvu pravu sezonu realno je očekivati tek 2022. godine.

Ako rezultati budu bolji od sadašnjih predviđanja, iznos kredita će biti manji. Kao Zračna luka nismo imali pravo na državne mjere potpore za isplatu plaća, a nema nas u proračunu za subvencije u 2020. godini. Budu li rezultati gori od očekivanih, možda ćemo i morati tražiti subvencije iz proračuna, ali ja se protivim tome i mislim da aerodrom mora i može poslovati na komercijalnim osnovama.

Zbog toga ćemo podići kredit, na rok od sedam godina koji ćemo, vjerujem, iz budućeg poslovanja moći otplatiti bez većih poteškoća, kaže Palalić.

Tagovi: Zračna luka Rijeka, Tomislav Palalić, hrvatski turizam, koronakriza, poslovni rezultati, Oleg Butković, Zlatko Komadina
PROČITAJ I OVO
Preminuo Larry King
IN MEMORIAM
Preminuo Larry King
NEW YORK - Legendarni američki tv i radijski voditelj Larry King umro u u subotu ujutro u dobi od 87 godina u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, službeno je na Twitteru objavio njegov produkcijski studio Ora Media, a prenose američki mediji.
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
AKREDITACIJA
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
BEOGRAD – Međunarodni savet aerodroma (ACI) nedavno je Aerodromu „Nikola Tesla“ dodelio Zdravstvenu akreditaciju za aerodrome za veoma temeljne sanitarne mere koje se primenjuju u cilju suzbijanja pandemije kovida 19, saopštio je danas beogradski aerodrom.
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
SIGNALI
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice siječnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE