GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sumina poručuje Fini: Vaš sustav koristi tek 10 posto ljudi

Sumina poručuje Fini: Vaš sustav koristi tek 10 posto ljudi
BIROKRACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 20:37
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Nakon što se suosnivač Nanobita Alan Sumina javno požalio na poteškoće koje je prolazio kod osnivanja tvrtke, odgovor mu je stigao i od Fine u kojem mu se daju na znanje da je tvrtku moguće osnovati i bez obilaženja šaltera i to putem sustava START.

''START je moderna e-usluga, utemeljena na načelu jednokratnog unosa minimalno potrebnih podataka. Svi se dostupni podaci povlače iz javnih registara i dostupnih baza podataka te se automatski razmjenjuju. Za korisnika nema odlaska u zasebne institucije niti dokumentacije u papirnatom obliku', demantirali su ga u Fini.

No, Sumina kaže da je sustav ipak zakazao: 'Od prosinca 2019. kad je START uspostavljen do kraja veljače 2021. godine (odnosno u 15 mjeseci postojanja) kroz START je poslovanje pokrenulo ukupno 1.214 poduzetnika (od čega je 614 d.o.o., 437 j.d.o.o. i 163 obrta).'

'Ako je moja objava pridonijela reklami navedenog sustava - izvrsno. Međutim, zanimljiv je ovaj podatak da je u 15 mjeseci registrirano svega 614 d.o.o. putem navedenog sustava, dok se u istom periodu u RH osnovalo više od 7 000 d.o.o. U prijevodu - navedeni sustav je korišten u manje od 10 posto osnivanja novih tvrtki', piše Sumina na Facebooku.

'Ili da prevedemo - 90 posto poduzetnika i dalje ide po šalterima Fine jer je navedeni sustav ili prekompliciran ili nepraktičan ili ga jednostavno ne znaju koristiti. U mom konkretnom slučaju - ja ga nisam mogao koristiti iz 4 razloga: 1. zahtjeva certifikat razine 4 (znači, na šalter Fine da se izvadi, imam razinu 3 koju ne podržava) 2. radi samo na Windows računalu (Macintosh ne podržava) 3. osnivački akt je zahtijevao neke izmjene u odnosu na defaultni koji nudi Finin sustav 4. temeljni kapital se naplaćuje putem kreditne kartice - što je nepraktično kada se radi o većem iznosu jer mi kartica nema takve limite', piše Sumina te zaključuje:

'Možda to doista nije do Fine, nego do ljudi koji su projektirali sustav. U tom slučaju - ja im se ispričavam. Ali kao što sam rekao - da, ja sam morao ići po šalterima Fine. I na kraju, koja je korist digitalizacije ako se koristi u manje od 10 posto slučajeva? Očito je negdje zakazalo", napisao je Sumina'.

Tagovi: Alan Sumina, Nanobit, Financijska agencija, sustav START
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE