GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci upozorili Plenkovića: Novi zakoni ugrozit će sigurnost gradnje

Stručnjaci upozorili Plenkovića: Novi zakoni ugrozit će sigurnost gradnje
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2019 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Četiri strukovne komore upozorile su u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića na štetne izmjene dvaju zakona u sektoru graditeljstva, koje će ugroziti sigurnost gradnje u Hrvatskoj.

Tražimo od predsjednika Vlade da iz procedure povuče prijedloge Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, jer će imati iznimno štetne posljedice za sigurnost gradnje u Hrvatskoj", stoji u priopćenju koje potpisuju četiri strukovne inženjerske komore.

Ti će zakonski prijedlozi uskoro na drugo čitanje u Sabor, a predviđaju smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za pristup profesiji ovlaštenih inženjera građenja i radova, što bi moglo smanjiti sigurnost gradnje i povećati troškove.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike upozoravaju kako je jedan od ključnih predlagatelja zakonskih izmjena, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, po medijskim navodima čak sedam puta prijavljivan Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Predložene zakonske izmjene predviđaju oduzimanje stečenog statusa ovlaštenim inženjerima, a gradilišta svih budućih škola, vrtića, stambenih zgrada, cesta, mostova ili zračnih luka u zemlji moći će voditi prvostupnici inženjeri građevine, koji imaju tek dvije godine radnog iskustva. Sami inženjeri ovakve izmjene smatraju ne samo nepotrebnima, već i štetnima", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo graditeljstva je u proceduri donošenja tih prijedloga izbjegavalo dijalog i savjetovanje sa stručnom javnošću te iznosilo "niz netočnih argumenata i podataka kojima su pokušali opravdati izmjene regulative", tvrde komore.

Ističu kako su predložene zakonske izmjene uoči prvog čitanja odbili u saborskom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo upozorivši na niz negativnih dalekosežnih posljedica za graditeljski sektor.

"Ministarstvo je propustilo obrazložiti i navesti jasno razrađene ciljeve izmjena zakona te su izostavili prikazati nove troškove koje uvodi u sektor graditeljstva. Novouvedene i neobračunate obveze višestruko su veće od ušteda", stoji u priopćenju.

Tagovi: Andrej Plenković, gradnja, građevinski sektor, građevina
PROČITAJ I OVO
Volocopter prodaje karte za let prvim električnim zračnim taksijem
INOVACIJE
Volocopter prodaje karte za let prvim električnim zračnim taksijem
BERLIN - Leteći taksiji u obliku velikih putničkih dronova na električni pogon novi su oblik prijevoza urbanim središtima za koji se već barem pet godina govori kako je to "budućnost urbane mobilnosti".
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SKRIVENI ADUTI
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - I dok mnogi smatraju kako je brodski holding uspavani div kojeg će se teško postaviti na noge, postoji jedan argument kojeg malo tko spominje. A to je - vodik.
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE