GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci upozorili Plenkovića: Novi zakoni ugrozit će sigurnost gradnje

Stručnjaci upozorili Plenkovića: Novi zakoni ugrozit će sigurnost gradnje
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2019 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Četiri strukovne komore upozorile su u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića na štetne izmjene dvaju zakona u sektoru graditeljstva, koje će ugroziti sigurnost gradnje u Hrvatskoj.

Tražimo od predsjednika Vlade da iz procedure povuče prijedloge Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, jer će imati iznimno štetne posljedice za sigurnost gradnje u Hrvatskoj", stoji u priopćenju koje potpisuju četiri strukovne inženjerske komore.

Ti će zakonski prijedlozi uskoro na drugo čitanje u Sabor, a predviđaju smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za pristup profesiji ovlaštenih inženjera građenja i radova, što bi moglo smanjiti sigurnost gradnje i povećati troškove.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike upozoravaju kako je jedan od ključnih predlagatelja zakonskih izmjena, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, po medijskim navodima čak sedam puta prijavljivan Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Predložene zakonske izmjene predviđaju oduzimanje stečenog statusa ovlaštenim inženjerima, a gradilišta svih budućih škola, vrtića, stambenih zgrada, cesta, mostova ili zračnih luka u zemlji moći će voditi prvostupnici inženjeri građevine, koji imaju tek dvije godine radnog iskustva. Sami inženjeri ovakve izmjene smatraju ne samo nepotrebnima, već i štetnima", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo graditeljstva je u proceduri donošenja tih prijedloga izbjegavalo dijalog i savjetovanje sa stručnom javnošću te iznosilo "niz netočnih argumenata i podataka kojima su pokušali opravdati izmjene regulative", tvrde komore.

Ističu kako su predložene zakonske izmjene uoči prvog čitanja odbili u saborskom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo upozorivši na niz negativnih dalekosežnih posljedica za graditeljski sektor.

"Ministarstvo je propustilo obrazložiti i navesti jasno razrađene ciljeve izmjena zakona te su izostavili prikazati nove troškove koje uvodi u sektor graditeljstva. Novouvedene i neobračunate obveze višestruko su veće od ušteda", stoji u priopćenju.

Tagovi: Andrej Plenković, gradnja, građevinski sektor, građevina
PROČITAJ I OVO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
ZELENO SVJETLO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
NEW YORK - Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je lijek Gilead Scincesa remdesivir za liječenje koronavirusa.
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
PRODAJA
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
BERLIN - Njemački sportski div Adidas najavljuje prodaju Reeboka u idućim mjesecima, piše njemački Manager Magazin.
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
ATLANTA - Coca-Cola je u trećem tromjesečju ove godine poslovala s manjom dobiti i prihodima nego u trećem tromjesečju prošle godine, ali poslovni su rezultati i dalje bili bolji nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
POMOĆ
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
BEOGRAD - Vlada Srbije je, na današnjoj sednici, usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19.
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE