GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:11
Autor: SEEbiz/Danas
BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Referendum o izgradnji rudnika litijuma u okolini Loznice je legitiman način izjašnjavanja o sprovođenju investicije australijsko-britanske kompanije “Rio Tinto”, međutim, njegovi rezultati ne mogu biti obavezujući već odluku o održivosti tog projekta mora da donese struka iz oblasti rudarstva i ekologije, smatraju sagovornici Danasa.
Dok pristalice vlasti smatraju da je na stanovnicima mačvanskog kraja da odluče o tome da li rudnik treba da bude izgrađen, ekološke organizacije smatraju da je nepotreban i da umesto njega treba doneti odluku o tome da se u okolini Loznice litijum neće eksploatisati jer je to štetno po interese životne sredine kao i zdravlje građana koji tu žive.
Polemika, koja se tim povodom vodi, u žižu interesovanja je postavila dilemu da li o projektima koji mogu da dovedu do ekološke katastrofe može odlučivati laička javnost, bilo pristalice izgradnje bilo njeni oponenti iz redova ekoloških aktivista.
"Održavanje referenduma o izgradnji rudnika u sadašnjim okolnostima ne bi dalo validne rezultate. Sprovođenje takvog izjašnjavanja iz politikantskih razloga je potpuno pogrešno i neprihvatljivo. Ako bi se ispunio taj preduslov, dakle ako bi došlo do promene političkog ambijenta od referenduma ne treba bežati. Međutim, pre nego što bi ga raspisali nadležni bi morali da budu upoznati sa svim aspektima delovanja rudnika na životnu sredinu što znači da bi stručna javnost bila ta koja bi se izjasnila da li je eksploatacija litijuma u okolini Loznice održiva stvar ili ne. Naravno, takva ocena treba da se donese nakon dijaloga eksperata koji u datom trenutku po pitanju ove teme apsolutno ne postoji" – navodi naš sagovornik.
Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija”, za Danas ističe da se odluka o izgradnji rudnika može doneti na referendumu, ali da on po našim zakonskim rešenjima ne bi mogao da bude obavezan već samo konsultativan.
"Postoje dve vrste referenduma, obavezujući i konsultativan. Prvi je onaj tip referenduma čiji su rezultati, shodno zakonskim rešenjima, obavezujući za vlast koja mora da ih sprovede. Konsultativni referendum je onaj u kome odluka većine na njemu ne znači da nadležni moraju da je sprovedu. Kada je reč o eventualnom raspisivanju referenduma za izgradnju rudnika litijuma u Srbiji, njegov ishod zakonski gledano ne bi bio obavezujući za nadležne. Dakle u pitanju bi bio konsultativni referendum. Ono što je sasvim izvesno je i da predsednik Srbije ne bi imao ništa u vezi sa odlukom o njegovom raspisivanju. Nju bi donele ili republičke vlasti ili lokalna samouprava. Konkretan problem u Srbiji vezano za referendumski izjašnjavanje je što nije precizirano na koji način se finansira referendumska kampanja" – zaključuje Nenadić.

Tagovi: Aleksandar Vučić, litijum, Nemanja Nenadić, referendum rio tinto, životna sredina
PROČITAJ I OVO
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
SKOK
Hasbro: Kvartalni prihodi skočili 54%
PROVIDENCE - Američki proizvođač igračaka Hasbro u ponedjeljak je izvijestio o 54-postotnom skoku kvartalnih prihoda potaknutom rastućom potražnjom za igrom „Dungeons & Dragons“, dok se njegova filmska i televizijska produkcijska jedinica oporavila nakon godinu dana pandemijske blokade.
Kompanija ADM potpisala ugovor o preuzimanju Sojaproteina
UGOVOR
Kompanija ADM potpisala ugovor o preuzimanju Sojaproteina
BEČEJ – Globalna kompanija ADM iz prehrambenog sektora i agrobiznisa potpisala je danas kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Sojaprotein iz Bečeja, jednom od najvećih fabrika za preradu non-GMO soje u Evropi.
Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava
IPSILON
Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava
LUPOGLAV - Dionica Istarskog ipsilona na dijelu od Cerovlja do Lupoglava odnosno dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona do tunela Učka, otvorena je u ponedjeljak.
Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji
CIGARETE
Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji
LONDON - Philip Morris mogao bi za deset godina prestati s prodajom cigareta u Velikoj Britaniji.
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
HAC
Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani
ZAGREB - Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda prošlo gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, što je pratio i porast prihoda od naplaćene cestarine, od 41 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE