GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strategija razvoja željeznice prepuna rupa

Strategija razvoja željeznice prepuna rupa
ŽELJEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 09:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U tišini, bez ikakvih najava i kao da je riječ o ne odveć bitnom dokumentu, sredinom kolovoza na javno je savjetovanje upućena Strategija razvoja željezničkog sustava od 2022. do 2032. kojim je država zacrtala svoju "viziju" razvoja željeznica, piše u petak Jutarnji list.

Za razliku od Strategije razvoja održivog turizma - mnogo manje važnog dokumenta s pripremom kojeg je javnost bila obavještavana u detalje - država iz nekog razloga nije imala previše interesa privući pažnju javnosti na ovaj dokument, a zašto je to tako vidi se čim se iščita šturi materijal koji je zasad u e-savjetovanju prikupio 64 komentara, uglavnom negativnih.

Za početak, dovoljno je reći kako je Strategija za desetogodišnji razvoj dotrajalog i ruiniranog željezničkog sustava raspisana na samo 48 stranica te da se odnosi i na 2022., iako je na javno savjetovanje upućena praktički u posljednjem kvartalu godine koju obuhvaća i iako je upitno kad će uopće biti prihvaćena.

U njoj izostaje i detaljna analiza postojećeg stanja sustava koji je kroz desetljeća nebrige sveden na najniže razine, ne računajući takozvanu SWOT analizu koja je sta la na sve skupa dvije stranice i koja nabraja samo načelne probleme - naprimjer, zastarjele parametre, brzinska ograničenja na mreži, kašnjenja vlakova i slično.

Kako je vidljivo iz dokumenta, ta je analiza dana na temelju radionica kojima su prisustvovali sudionici željezničkog sustava. No iz komentara koje su dosad u e-savjetovanje upućivale zainteresirane stranke, zamjerke su kako je dobar dio dionika bio isključen iz procesa (recimo, privatni operateri prijevoza tereta, izuzev HŽ Carga, koji tvrde da drže više od 50 posto prevezenog tereta), da se načelni navodi iz dokumenta nikako ne mogu shvatiti kao strateško opredjeljenje razvoja željeznica, a kamoli kao neka vizija, da nedostaju konkretne mjere, podaci o tijelima odgovornima za njihovu provedbu te ono najvažnije - odakle će se namaknuti novac da se išta od načelno navedenoga provede, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Tagovi: Strategija razvoja željezničkog sektora, HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE