GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što su franšize i jesu li isplativa investicija?

Što su franšize i jesu li isplativa investicija?
FRANŠIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2023 / 17:51
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Možda vam se ovaj pojam čini potpuno nepoznatim ili jednostavno imate ideju na što se odnosi, ali gotovo sigurno ste nekada kupili proizvod u trgovini koja posluje "pod franšizom".

Franšiza je jedan od mogućih poslovnih modela pod kojim posluje svaka sedma tvrtka u svijetu!

Stoga je franšizing vrlo česta poslovna strategija. Ako ste ikada razmišljali o pokretanju vlastitog posla – ovo je način poslovanja o kojem biste svakako trebali razmisliti.

U nastavku teksta saznat ćete iz kojih razloga.

Pojam franšize i načela suradnje u ovom poslovnom sustavu

Kada pojedinac želi sklopiti ugovor o franšizi s određenom tvrtkom, zapravo se obvezuje voditi svoje poslovanje pod tuđim imenom, tj. marka. No, tu nije kraj obvezama s obje strane, već samo najjednostavnije objašnjenje suštine ove strategije.

Pouzdana franšiza vam daje šansu da preživite pod imenom određene tvrtke koja već ima reputaciju, puno lakše nego što biste to postigli sami. Osim toga, uz njihov provjereni način poslovanja imate priliku brže se razvijati.

Iako pod tuđim imenom, pojedinac i dalje vodi vlastiti posao: na vlastitu odgovornost i ulažući svoja dodatna sredstva. S obzirom na to da većina poduzetničkih projekata koji započnu potpuno sami propadaju u prve tri godine poslovanja, franšizni tip poslovanja vam zapravo daje veće početne šanse za uspjeh.

Osim licence za korištenje robne marke, koju vam pružatelj usluge (franšizor) daje u ugovoru, dužan je prenijeti znanje o vođenju poslovanja - u svijetu poznato kao 'know-how' - na ti, tj. primatelja franšize (primatelja franšize), kao i osposobljavanje Vašeg osoblja. Na taj način dobivate dokazano iskustvo i priliku organizirati svoj rad na motiviran i kreativan način.

Također, davatelj franšize dužan je osigurati logističku podršku u opskrbi, nabavi i prodaji te sustavan prijenos znanja i podršku u područjima financija, računovodstva, promocije i marketinga.

S druge strane, primatelj franšize mora prije svega platiti franšizne naknade. U početku je obvezna startnina, a nakon toga najčešće se traže redovne i marketinške. Ovo su osnovne vrste naknada, ali ovisno o tvrtki i ugovoru, mogu biti veće ili manje.

Pojedinac koji zastupa korisnika ili primatelja franšize dobiva od davatelja franšize pravo korištenja njegovog brenda, ali i obvezu da njegovo poslovanje bude u skladu s pravilima i konceptom franšize. Davatelj franšize ulaže početni kapital i znanje, a korisnik doprinosi ulaganjem dodatnog kapitala i vlastitom motivacijom.

Postoje dvije vrste franšiza:
Franšizna distribucija proizvoda
Franšizni poslovni model

Franšizna distribucija proizvoda podrazumijeva da davatelj franšize korisniku daje pravo samo na prodaju svoje marke proizvoda, dok franšizni model poslovanja, osim prodaje, uključuje i prijenos načina organiziranja poslovanja.

Franšiza kao poslovni model zapravo je složen sustav u kojem postoji visoka razina međuovisnosti. U njemu se poslovni koncept koji uspješno funkcionira na određenom području prenosi s temeljnog područja na druga, manja područja. Na taj način davatelj franšize može se brzo širiti i mijenjati prema potrebama tržišta bez velikih troškova.

Isplativost franšiza i njihova učestalost u suvremenom poslovanju

Jasno je da davatelj franšize, temeljem svojih obveza i mogućnosti koje dobiva iz ugovora o franšizi, tu mogućnost isplaćuje iako prihvaća i određeni rizik. No, je li ovakav poslovni sustav isplativ za primatelja franšize?

Uzmemo li u obzir da na taj način davatelj franšize dobiva podršku iskusne tvrtke, a poslovanjem pod imenom te tvrtke veću zvučnost i prepoznatljivost brenda – računica je jasna. Prepoznatljiv brand može privući više klijenata, stvarajući tako veću garanciju za poslovni uspjeh.
U 2017. godini u Srbiji je bilo između 150 i 200 franšiznih kompanija, dok ih je krajem 2020. godine bilo 255, što govori o njihovoj sve većoj popularnosti u našem regionu. Većina ovih tvrtki djeluje u području trgovine i usluga, a katalog dostupnih franšiza možete pronaći na internetu.

Za pokretanje osobnog posla pod franšizom vrlo brzo se može odabrati jedna od dostupnih franšiza, a dodatna prednost je širok raspon početnih ulaganja. Tako je moguće da investicija bude od nekoliko tisuća eura do nekoliko stotina tisuća eura.

U svakom slučaju, radi se o provjerenom poslovnom modelu koji diljem svijeta koristi oko 2 milijuna tvrtki u različitim industrijskim područjima. U Hrvatskoj je 2021. godine održan forum franšiza, što dodatno potvrđuje trend rasta ovog poslovnog sustava u našoj regiji.
Ugovor o franšizi daje vam jasno definirane obveze, ali i slobodu u upravljanju tvrtkom. Odličan poslovni sustav za svakoga tko ne želi ili ne može u startu uložiti velika financijska sredstva ili puno riskirati, kao i za one koji žele sigurnost i pouzdanost a ne da razvijaju svoje poslovanje. Poslovanje 'pod franšizom' nije jamstvo uspjeha, ali može zaštititi od početničkih pogrešaka.

Međusobne obveze traju dok traje vaš ugovor o franšizi, au tom vremenu imat ćete više prostora za svoj napredak i razvoj uspješne tvrtke s provjerenim sustavom poslovanja.

Tagovi: franšize, trgovina, poslovanje, usluge
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE