GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što dolazak Ryanaira u Zagreb znači za Croatia Airlines?

Što dolazak Ryanaira u Zagreb znači za Croatia Airlines?
LOW COST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 09:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ryanair, najveća europska aviokompanija, svojevrsni predator u europskoj avioindustriji, dolazi u Zagreb, otvara bazu i po prvi puta direktno napada Croatia Airlines u njenom dvorištu, dvorištu u kojem do sada Croatia Airlines nije imala ozbiljnog niskotarifnog suparnika.

Croatia Airlines nikada zapravo nije bila fokusirana isključivo na Zagreb, svoj primarni hub, već je svoje resurse (koji su u razmjerno mali) diverzificirala u ljetnim mjesecima na linije iz Splita i Dubrovnika, a djelomično i iz Zadra i Pule. Time je direktno smanjivala razvojnu moć svog zagrebačkog huba. Kompanija u tom smislu nije činila potpuno lošu stvar - u ljetnim je mjesecima prometovala iz obalnih zračnih luka i na tim linijama imala pozitivan financijski rezultat, no s druge strane nije uložila sve svoje resurse (u vidu kapaciteta) u Zagreb.

S obzirom na spomenute kapacitete i financijsku mogućnost, uprava nije imala pretjeranog izbora već je kratkoročno morala zaraditi novac, što je ljeti iz obalnih zračnih luka zapravo poprilično lak zadatak. Na kraju, u spomenutim zračnim lukama Croatia Airlines gubi udio prevezenih putnika s obzirom na to da niskotarifni avioprijevoznici povećavaju broj operacija i linija prema istima i preuzimaju putnike hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, piše Croatian Aviation.

U posljednje tri godine prije izbijanja globalne pandemije kompanija je povećavala broj međunarodnih odredišta iz Zagreba, no konkurencija je također reagirala. U Zagrebu je Brussels (direktna konkurencija na liniji za Bruxelles), KLM (direktna konkurencija na liniji za Amsterdam), Air France (direktna konkurencija na liniji za Pariz), British Airways (direktna konkurencija na liniji za London), Austrian Airlines (direktna konkurencija na liniji za Beč), Lufthansa (direktna konkurencija na liniji za München i Frankfurt) i brojni drugi prijevoznici koji su pokretali direktne linije prema Zagrebu i time uzimali putnike koji su putovali Croatia Airlinesom zbog nemogućnosti izbora direktnog leta.

Naravno, Croatia Airlines ima potpisane codeshare ugovore s nekim od spomenutih prijevoznika, no činjenica jest da na većem broju linija na kojima prometuje Croatia Airlines postoji i drugi izbor - uglavnom povoljniji. Unatoč svemu tome, linije su u ljetnim mjesecima bile profitabilne i kompanija je na njima ostvarivala dobit.

Ljetni red letenja je započeo a još uvijek ne znamo hoće li kompanija prometovati na određenim linijama. Naravno, situacija s globalnom pandemijom jest neizvjesna, no bez rizika nemoguće je očekivati određeni rezultat. U najavama nema Praga, Milana, Sofije, Bukurešta, Osla, Stockholma, Tel Aviva, Dublina i drugih linija, dok određene linije prometuju s minimalnom frekvencijom od svega jednog leta tjedno što zaista nema smisla (poput Beča ili Münchena). Kompanija zato prometuje prema Frankfurtu iz Zagreba 3 do 4 puta dnevno, a na istoj liniji sada prometuje i njemačka Lufthansa.

Valjda nikada ranije nije bilo toliko očito “feedanje” Star Alliance hubova, u ovom slučaju huba Lufthanse. Da bi stvar bila bizarnija, zrakoplov Lufthanse polijeće iz Zagreba prema Frankfurtu u razmaku manjem od 20 minuta od zrakoplova Croatia Airlinesa, čime se gubi svaki smisao codeshare-a i omogućavanja konekcija putnicima preko Frankfurta. Gotovo je nevjerojatno da jedna od dvije spomenute kompanije nije prilagodila svoj red letenja i napravila razmak između dva leta (letova partnerskih kompanija) od minimalno 2 do 3 sata.

"Aktualni red letenja kontinuirano se ažurira te je dostupan na mrežnim stranicama Croatia Airlinesa. Iz navedenog je vidljivo da Croatia Airlines u travnju leti u 13 međunarodnih destinacija, uz redovne letove u domaćem prometu. Također, treba naglasiti da tvrtka i u ovim izvanrednim okolnostima nije prekinula prometovanje ni u jednom trenutku, za razliku od svih ostalih avioprijevoznika koji su s početkom epidemiološke krize (ožujak 2020.) nestali s hrvatskog tržišta. U tom kontekstu nacionalni avioprijevoznik smatra da će i dalje predstavljati strateški dio hrvatske prometne infrastrukture, brinući u svakom trenutku o stvarnim potrebama i sigurnosti građana te prilagođavajući se svojim strateškim odlukama aktualnoj situaciji na tržištu, ostajući partner svojih putnika na kojeg uvijek i u svakom trenutku mogu računati." tvrde u Croatia Airlinesu.

Dolaskom Ryanaira već u lipnju te otvaranjem baze u rujnu, Croatia Airlines naći će se u još jednom problemu. Gigant koji niskim cijenama doslovno uništava svoju konkurenciju, sada će se naći u dvorištu nacionalnog avioprijevoznika. Sudeći po najavama, već idućeg ljeta Croatia Airlines mogla bi biti u dvorištu Ryanaira u Zagrebu, s obzirom na to da ovaj niskotarifni prijevoznik ponosno najavljuje 40 direktnih međunarodnih linija iz Zagreba već u ljeto sljedeće godine. Iz Croatia Airlinesa tvrde da će kompanija svojom uslugom, brigom oko putnika te mogućnostima transferiranja na druge letove zadržati svoje putnike, no realno, za očekivati je upravo suprotno, pad broja putnika kod nacionalnog avioprijevoznika.

Tagovi: Ryanair, Croatia Airlines, Lufthansa, British Airways, Zračna luka Zadar, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Pula, Zračna luka Split, Zračna luka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE