GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što analitičari kažu o Atlanticovoj prodaji Palanačkog kiseljaka?

Što analitičari kažu o Atlanticovoj prodaji Palanačkog kiseljaka?
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 09:30
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Atlantic Grupa je najavila potpisivanje kupoprodajnog ugovora o prodaji proizvodnog pogona Palanačkog kiseljaka u Smederevskoj Palanci, gdje se osim vode marke “Karađorđe” proizvode “Cockta” i “Jupi”.

Kupac je društvo s ograničenom odgovornošću Vik Pro Univerzal koje ima veliko iskustvo u segmentu vode i bezalkoholnih pića. Potpisivanjem ovog ugovora nastavit će strateški razvoj svog poslovanja.

Predmet kupoprodajnog ugovora je cijela proizvodna lokacija sa svom imovinom, uključujući i tradicionalnu marku mineralne vode na srpskom tržištu, odnosno Karađorđe, a novi vlasnik će preuzeti i zaposlenike Palanačkog kiseljaka. Atlantic Grupa je prvenstveno koristila stranicu za proizvodnju i punjenje proizvoda za brend Cocta, što će nastaviti raditi u uslužnom obliku, pišu analitičari Intercapitala.

Prodaja ovog proizvodnog pogona dio je procesa dezinvestiranja manjih i neosnovnih poduzeća, što je u skladu s korporativnom strategijom Atlantica. U ovom vremenu pritiska na marže proizvođača F&B-a, Atlantic nastavlja sa svojom strategijom dezinvestiranja non-core što će poboljšati njegovu reputaciju i preporučljivo je.

Gledajući učinak sektora hrane i pića (F&B) kroz CROBEXnutris, možemo vidjeti da je od početka godine u padu od 3,5%, ali je od 1. siječnja 2018. porastao za 54%. Atlantic Grupa je u padu od 4,8% od početka godine, ali u razdoblju od 1. siječnja 2018. njezin povrat bez dividende iznosi 85%.

S obzirom na to da se ovaj indeks sastoji od četiri tvrtke, pri čemu svaka tvrtka ima isti ponder od 25% u indeksu, kretanje Atlantic Grupe u velikoj je korelaciji s učinkom indeksa. Budući da očekujemo pogoršanje marži F&B tvrtki u 2. tromjesečju, potaknuto porastom cijena sirovina, ambalaže, usluga i troškova energije, moglo bi doći do pritiska na cijene dionica Društva, te bi kao takvo utjecalo i na performanse indeksa. To je osobito istinito ako uzmemo u obzir činjenicu da se povećanje cijena gotovih proizvoda nije moglo u potpunosti nadoknaditi inflacijom ulaznih proizvoda.

No, treba uzeti u obzir i činjenicu da jaka ljetna sezona (na što upućuju sve aktualne procjene) također ima pozitivan utjecaj na FMCG industriju, što bi moglo snažno utjecati na poslovanje prehrambenih tvrtki.

Tagovi: Atlantic Grupa, Palanački kiseljak, Vik Pro Univerzal, Emil Tedeschi
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE