GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stevanović: O udelu države u RTB Bor tek će se razgovarati

Stevanović: O udelu države u RTB Bor tek će se razgovarati
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2018 / 21:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - RTB Bor posle izbora strateškog investitora neće ostati u većinskom vlasništvu Srbije, ali će država svakako imati udeo u toj kompaniji.

O tome će se tek razgovarati sa potencijalnim investitorima, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

On je za Tanjug rekao da u Ministarstvu privrede očekuju da se će izbor strateškog investitora za RTB Bor biti uspešno okončan krajem septembra, a da će se prilikom ocenjivanja kvaliteta ponuda uzeti u obzir ponuda o vlanisničkom udelu. 

To će, navodi, biti stvar ponude i oko toga će se razgovarati. 

"Mi nismo to odredili u pozivu. To će biti stvar ponuđača, odnosno potencijalnih investitora. Između ostalog, to će se kvalifikovati najviše, odnosno ocenjivati kao kavlitet u ponudi sa strane investitora. Ko da bolju ponudu, u tom konktekstu, što je za Srbiju prihvatljivo, to ćemo naravno da prihvatimo", rekao je Stevanović. 

"Koliki će procenat biti, to podrazumeva kvalitet ponude koju će potencijalni inevstitori da daju i o tome ne možemo da govorimo dok ne vidimo kakve su ponude", dodaje Stevanović. 

Precizirao je da će se ocenjivati tempo, dinamika i način trošenja 350 miliona dolara kao obaveza za strateškog investitora, a takođe na kvalitet ponude uticaće i plan investicija i trošenja novca od cetvrte do šeste godine po isteku tog trogodišnjeg roka. 

Govoreći o javnom pozivu za RTB Bor koji je danas raspisan, Stevanović je rekao da do 20. avgusta zatvara poziv i da do tada svi zainteresovani sa svih strana sveta mogu da dostave svoje ponude. 

Objasnio je da će se posle toga komisija baviti tehničkom ocenom ponuda i predložiti Vladi Srbije rang listu potencijalnih investitora. 

"Nakon toga, Vlada će imati rok 120 dana da razgovara sa onima koji su najbolje rangirani, da donose odluku da Bor dobije strateškog partnera i da to bude jedan novi početak za Bor, jedno novo vreme, vreme koje će podrazumevati razvoj, investicije, zapošljavanja kako bi se sve pozitivno odrazilo na budžet Srbije", kaže Stevanović. 

Obaveza potencijalnog strateškog investitora biće da zadrži postojeći broj radnika u RTB Bor. 

"Ono što očekujemo je da će taj broj kroz vreme i investiranje u Bor da se povećava i da se širi. RTB Bor u ovom trentku ima pozitivno tekuće poslovanje. Sve ono što se u protekle dve godine dešavalo zaista je doprinelo da Bor bude atraktivan i da ima pozitivne poslovne rezultate", navodi Stevanović. 

Za RTB Bor je rekao da ima mnogo širi značaj za Srbiju i državni budžet, te da je zato važno da potencijalni strateški investitor pored novca dovede i kapital u smislu znanja i ljudske resurse, nove tehnologije koje će RTB Bor učiniti produktivnijim i tržišno konkurentnijim, kao i sve ono što će dovesti do pozitivnih kretanja u budžetu Srbije i u njenom BDP-u. 

Naveo je da su Vlada Srbije i Ministarstvo privrede u proteklih godinu, dve učinili mnogo kako bi RTB Bor doveli na korak pred uspešno okončanje ove transakcije. Podsetio je da je 2016. usvojen Unapred pripremljeni plan reorganizacije i da od tada kompanija pod drugačijim i lakšim okolnostima radi i funkcioniše. 

Sve je to, kaže, omogućilo da u tom periodu RTB Bor iz sopstvenog poslovanja potroši oko 200 miliona dolara u servisiranje nasleđenih obaveza, ali i u osavremenjivanje procesa proizvodnje. 

"Sve to ga je učinilo atraktivnim da danas možemo da objavimo poziv i da ga ponudimo investitorima", navodi Stevanović.

Tagovi: Dragan Stevanović, RTB Bor, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
RIJEKA - Luka Rijeka je, posebice posljednje dvije godine, sve više u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku, izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PAD
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PODGORICA - Rezultati ostvareni u proizvodnji u kompaniji Plantaže u prvih osam mjeseci su izuzetno dobri, posebno u uslovima djelovanja koronavirusa, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora tog preduzeća.
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
PRUGA
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
BEOGRAD - Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju deonice pruge Beograd-Bar od Valjeva, preko Vrbnice, do granice s Crnom Gorom, danas je potpisan u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i nfrastrukture Srbije.
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ODLIČAN POTEZ
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ZAGREB - Konzum i Zumići u suradnji s Hrvatskom udrugom pčelara Pčelinjak pokreću humanitarni projekt za spašavanje pčela.
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 21 elektromotornog vlaka
VLAKOVI
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 21 elektromotornog vlaka
ZAGREB - Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. vrijedan nešto više od milijardu kuna, temeljem kojeg će se financirati nabava 21 elektromotornog vlaka za HŽ Putnički prijevoz iz EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., potpisan je u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE