GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stevanović: O udelu države u RTB Bor tek će se razgovarati

Stevanović: O udelu države u RTB Bor tek će se razgovarati
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2018 / 21:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - RTB Bor posle izbora strateškog investitora neće ostati u većinskom vlasništvu Srbije, ali će država svakako imati udeo u toj kompaniji.

O tome će se tek razgovarati sa potencijalnim investitorima, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

On je za Tanjug rekao da u Ministarstvu privrede očekuju da se će izbor strateškog investitora za RTB Bor biti uspešno okončan krajem septembra, a da će se prilikom ocenjivanja kvaliteta ponuda uzeti u obzir ponuda o vlanisničkom udelu. 

To će, navodi, biti stvar ponude i oko toga će se razgovarati. 

"Mi nismo to odredili u pozivu. To će biti stvar ponuđača, odnosno potencijalnih investitora. Između ostalog, to će se kvalifikovati najviše, odnosno ocenjivati kao kavlitet u ponudi sa strane investitora. Ko da bolju ponudu, u tom konktekstu, što je za Srbiju prihvatljivo, to ćemo naravno da prihvatimo", rekao je Stevanović. 

"Koliki će procenat biti, to podrazumeva kvalitet ponude koju će potencijalni inevstitori da daju i o tome ne možemo da govorimo dok ne vidimo kakve su ponude", dodaje Stevanović. 

Precizirao je da će se ocenjivati tempo, dinamika i način trošenja 350 miliona dolara kao obaveza za strateškog investitora, a takođe na kvalitet ponude uticaće i plan investicija i trošenja novca od cetvrte do šeste godine po isteku tog trogodišnjeg roka. 

Govoreći o javnom pozivu za RTB Bor koji je danas raspisan, Stevanović je rekao da do 20. avgusta zatvara poziv i da do tada svi zainteresovani sa svih strana sveta mogu da dostave svoje ponude. 

Objasnio je da će se posle toga komisija baviti tehničkom ocenom ponuda i predložiti Vladi Srbije rang listu potencijalnih investitora. 

"Nakon toga, Vlada će imati rok 120 dana da razgovara sa onima koji su najbolje rangirani, da donose odluku da Bor dobije strateškog partnera i da to bude jedan novi početak za Bor, jedno novo vreme, vreme koje će podrazumevati razvoj, investicije, zapošljavanja kako bi se sve pozitivno odrazilo na budžet Srbije", kaže Stevanović. 

Obaveza potencijalnog strateškog investitora biće da zadrži postojeći broj radnika u RTB Bor. 

"Ono što očekujemo je da će taj broj kroz vreme i investiranje u Bor da se povećava i da se širi. RTB Bor u ovom trentku ima pozitivno tekuće poslovanje. Sve ono što se u protekle dve godine dešavalo zaista je doprinelo da Bor bude atraktivan i da ima pozitivne poslovne rezultate", navodi Stevanović. 

Za RTB Bor je rekao da ima mnogo širi značaj za Srbiju i državni budžet, te da je zato važno da potencijalni strateški investitor pored novca dovede i kapital u smislu znanja i ljudske resurse, nove tehnologije koje će RTB Bor učiniti produktivnijim i tržišno konkurentnijim, kao i sve ono što će dovesti do pozitivnih kretanja u budžetu Srbije i u njenom BDP-u. 

Naveo je da su Vlada Srbije i Ministarstvo privrede u proteklih godinu, dve učinili mnogo kako bi RTB Bor doveli na korak pred uspešno okončanje ove transakcije. Podsetio je da je 2016. usvojen Unapred pripremljeni plan reorganizacije i da od tada kompanija pod drugačijim i lakšim okolnostima radi i funkcioniše. 

Sve je to, kaže, omogućilo da u tom periodu RTB Bor iz sopstvenog poslovanja potroši oko 200 miliona dolara u servisiranje nasleđenih obaveza, ali i u osavremenjivanje procesa proizvodnje. 

"Sve to ga je učinilo atraktivnim da danas možemo da objavimo poziv i da ga ponudimo investitorima", navodi Stevanović.

Tagovi: Dragan Stevanović, RTB Bor, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
ATLANTA - Coca-Cola je u trećem tromjesečju ove godine poslovala s manjom dobiti i prihodima nego u trećem tromjesečju prošle godine, ali poslovni su rezultati i dalje bili bolji nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
POMOĆ
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
BEOGRAD - Vlada Srbije je, na današnjoj sednici, usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19.
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama
RAD OD KUĆE
Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama

ZAGREB - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada je zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.

Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
PROMENE
Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
BEOGRAD - Pandemija je do sada pokazala da posao može da se obavi i izvan kancelarije sa istim nivoom produktivnosti, a najnovijim istraživanjima potvrđeno je i da su zaposleni voljni da rade na daljinu, jer im to omogućava veću fleksibilnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE