GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Steklarna Hrastnik preuzima tvornicu stakla u Paraćinu

Steklarna Hrastnik preuzima tvornicu stakla u Paraćinu
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2022 / 16:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Steklarna Hrastnik preko svog vlasnika Global Glassa preuzima srpsku tvornicu stakla SFS Paraćin. Ona će postati njezina sestrinska tvrtka i značajno će pridonijeti ostvarenju strateških planova grupe, priopćeno je iz Global Glass Grupe.

Ulaganjem u tvornicu stakla SFS Paraćin, koja je prije preuzimanja bila u stečaju i bila je predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlass grupa će povećati svoje proizvodne kapacitete i asortiman proizvoda.

"Glavni dio proizvodnje u Srbiji odnosit će se na standardnu kvalitetu stakla za prehrambenu industriju i potrebe srpskog tržišta te opskrbu tržišta Jugoistočne Europe, gdje vidimo nedostatak ponude. U međuvremenu, Glavnina izvoza Steklarne Hrastnik i dalje će biti usmjerena na strateška tržišta zapadne Europe te vrhunsko i superpremium kvalitetno staklo“, istaknuo je generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas.

U međuvremenu, Čas je za list Delo objasnio da tvornica stakla u Paraćinu nesmetano posluje. Posjeduju dvije peći ukupnog kapaciteta 300 tona kojima je hitno potrebna obnova u vrlo kratkom roku. Tvornica stakla uglavnom proizvodi proizvode za prehrambenu industriju i industriju pića u jugoistočnoj Europi. Tržišta su im zemlje bivše Jugoslavije, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Bugarska. Steklarna Hrastnik trenutno nije prisutna na ovim tržištima iu segmentu prehrambene industrije.

"Međutim, bit će potrebno brzo uložiti u staklanu kako bi se osigurao dugoročni rad", rekao je Čas .

Kako je dodao, u Paraćinu planiraju djelomično zadržati portfelj proizvoda za domaću prehrambenu industriju, a s druge strane dio proizvodnje portfelja standardne kvalitete preseliti iz Hrastnika u Paraćin. Također je uvjerio da zbog toga neće biti zatvaranja radnih mjesta.

Širenjem poslovanja u Srbiji svi razvojni i strateški investicijski planovi grupe u Hrastniku teku nesmetano, ističu u Global Glassu. Kako navode, u završnoj su fazi izrade idejnog rješenja nove peći/tvornice, čime će proizvodni kapacitet u Hrastniku biti povećan za više od 200 tona dnevno. Osim toga, u izgradnji je i obrtničko-industrijska zona, gdje u narednim godinama namjeravaju izgraditi novu tvornicu ukrasa. U nadolazećoj godini planirana su i ulaganja u obnovu i izgradnju nove hibridne B-peći, kao i ulaganja u inovativne projekte na području energetskih rješenja i digitalizacije.

Akvizicijom tvornice stakla u Srbiji investicije u Hrastniku iduće će godine premašiti 34 milijuna eura.

"Proširenjem holdinga GlobalGlass dodatno se osnažuje značaj hrastničke staklare, ostaju predani realizaciji svih trenutno planiranih investicijskih potencijala, razvoju i širenju u lokalnoj sredini", navode u priopćenju. dodavši kako su opsežna specifična znanja iz područja poslovne transformacije i prelaska iz masovnih segmenata tržišta stakla u premium, stečena u Hrastniku, odigrala ključnu ulogu u daljnjem širenju poslovanja Global Glass grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na lokaciji Hrastnik. na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji.

Grupa Global Glass ima ambiciozne planove rasta na europskom tržištu stakla, u koje će u narednim godinama uložiti više od 100 milijuna eura za daljnju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji i Srbiji

Tagovi: Steklarna Hrastnik, Global Glass, Peter Čas, SFS Paraćin
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE