GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Steklarna Hrastnik preuzima tvornicu stakla u Paraćinu

Steklarna Hrastnik preuzima tvornicu stakla u Paraćinu
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2022 / 16:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Steklarna Hrastnik preko svog vlasnika Global Glassa preuzima srpsku tvornicu stakla SFS Paraćin. Ona će postati njezina sestrinska tvrtka i značajno će pridonijeti ostvarenju strateških planova grupe, priopćeno je iz Global Glass Grupe.

Ulaganjem u tvornicu stakla SFS Paraćin, koja je prije preuzimanja bila u stečaju i bila je predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlass grupa će povećati svoje proizvodne kapacitete i asortiman proizvoda.

"Glavni dio proizvodnje u Srbiji odnosit će se na standardnu kvalitetu stakla za prehrambenu industriju i potrebe srpskog tržišta te opskrbu tržišta Jugoistočne Europe, gdje vidimo nedostatak ponude. U međuvremenu, Glavnina izvoza Steklarne Hrastnik i dalje će biti usmjerena na strateška tržišta zapadne Europe te vrhunsko i superpremium kvalitetno staklo“, istaknuo je generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas.

U međuvremenu, Čas je za list Delo objasnio da tvornica stakla u Paraćinu nesmetano posluje. Posjeduju dvije peći ukupnog kapaciteta 300 tona kojima je hitno potrebna obnova u vrlo kratkom roku. Tvornica stakla uglavnom proizvodi proizvode za prehrambenu industriju i industriju pića u jugoistočnoj Europi. Tržišta su im zemlje bivše Jugoslavije, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Bugarska. Steklarna Hrastnik trenutno nije prisutna na ovim tržištima iu segmentu prehrambene industrije.

"Međutim, bit će potrebno brzo uložiti u staklanu kako bi se osigurao dugoročni rad", rekao je Čas .

Kako je dodao, u Paraćinu planiraju djelomično zadržati portfelj proizvoda za domaću prehrambenu industriju, a s druge strane dio proizvodnje portfelja standardne kvalitete preseliti iz Hrastnika u Paraćin. Također je uvjerio da zbog toga neće biti zatvaranja radnih mjesta.

Širenjem poslovanja u Srbiji svi razvojni i strateški investicijski planovi grupe u Hrastniku teku nesmetano, ističu u Global Glassu. Kako navode, u završnoj su fazi izrade idejnog rješenja nove peći/tvornice, čime će proizvodni kapacitet u Hrastniku biti povećan za više od 200 tona dnevno. Osim toga, u izgradnji je i obrtničko-industrijska zona, gdje u narednim godinama namjeravaju izgraditi novu tvornicu ukrasa. U nadolazećoj godini planirana su i ulaganja u obnovu i izgradnju nove hibridne B-peći, kao i ulaganja u inovativne projekte na području energetskih rješenja i digitalizacije.

Akvizicijom tvornice stakla u Srbiji investicije u Hrastniku iduće će godine premašiti 34 milijuna eura.

"Proširenjem holdinga GlobalGlass dodatno se osnažuje značaj hrastničke staklare, ostaju predani realizaciji svih trenutno planiranih investicijskih potencijala, razvoju i širenju u lokalnoj sredini", navode u priopćenju. dodavši kako su opsežna specifična znanja iz područja poslovne transformacije i prelaska iz masovnih segmenata tržišta stakla u premium, stečena u Hrastniku, odigrala ključnu ulogu u daljnjem širenju poslovanja Global Glass grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na lokaciji Hrastnik. na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji.

Grupa Global Glass ima ambiciozne planove rasta na europskom tržištu stakla, u koje će u narednim godinama uložiti više od 100 milijuna eura za daljnju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji i Srbiji

Tagovi: Steklarna Hrastnik, Global Glass, Peter Čas, SFS Paraćin
PROČITAJ I OVO
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE