GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stada najavljuje nova ulaganja u Hemofarm

Stada najavljuje nova ulaganja u Hemofarm
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2019 / 17:39
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD – Globalna farmaceutska kompanija Stada u okviru koje posluje i srpski proizvođač lekova „Hemofarm" zabeležila je rast prodaje od 11 odsto u prvih šest meseci ove godine, a u srpsku proizvodnju u 2020. trebalo bi da ulože oko 20 miliona evra, koliki nivo investicija je planiran za ovu godinu.

Kada je reč o tržištu Srbije i regiona, u „Hemofarmu" je prošle godine proizvedeno 245 miliona pakovanja lekova, odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba.

Za ovu godinu se očekuje proizvodnja od 6,3 milijarde tableta od čega je oko 70 procenata namenjeno evropskom tržištu.

Predstavnici 150 članica koje posluju u okviru Stada grupe okupili su se danas u Beogradu na poslovnom sastanku, a javnosti se u Srbiji po prvi put od imenovanja na ovu funkciju, u avgustu prošle godine, obratio generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Govoreći o polugodišnjim rezultatima, predstavnici Stada grupe naveli su da je prijavljena konsolidovana prodaja povećana za 11 odsto u prvoj polovini 2019. na 1,26 milijardi evra (2018. je bila 1,14 milijardi evra).

„Ne rastemo samo u jednoj zemlji, već rastemo u mnogim zemljama i regionima kao i segmentima, naročito u segmentu generike koji je naša osnovna delatnost ali takođe i u brendiranim proizvodima", rekao je Goldšmit.

On je najavio da će investicije u „Hemofarm" biti uložene u poboljšanje produktivnosti, proizvodnju, ali i poboljšanje kvaliteta u pogonima i obuku zaposlenih.

Ova kompanija, kako je rečeno, beleži veliki rast prodaje i osvajanje tržišnog udela na evropskim tržištima, u zemljama poput Nemačke, Velike Britanije, Španije, Francuske ali i u oblastima severne i istočne Evrope, u Aziji odnosno na Bliskom Istoku.

Kompanija je nedavno otvorila novu fabriku u Vijetnamu sa kapacitetima od četiri milijarde tableta.

Stada grupa, u okviru koje od 2006. godine posluje i kompanija „Hemofarm", jedan je od najvećih proizvođača lekova i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje koji se izdaju bez recepta, svoje proizvode plasira u približno 120 zemalja i zapošljava 10.500 ljudi.

„Zdravstveno" istraživanje koje redovno radi ova kompanija u brojnim državama sveta, pokazala je, kada je reč o Srbiji, da su građani naše zemlje, kako je rečeno, spremni za nove inovativne načine lečenja i sve ono što se tiče njihovog zdravlja te da su naši građani, na primer, radi da pristanu na genetska testiranja.

„U Srbiji se ljudi manje boje starosti i starenja jer to posmatraju kao deo života", rekao je Goldšmit govoreći o istraživanju ove kompanije i napomenuo da je za Štadu u Srbiji, Hemofarm od suštinske važnosti ne samo sa komercijalnog aspekta već, kaže, ova kompanija predstavlja jedan od osnovnih stubova zdravstva u našoj zemlji.

Generalni direktor „Hemofarma" Ronald Zeliger istakao je da je ta kompanija lider kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini kada je reč o lekovima koji se izdaju na recept i oblasti OTC preparata, a odskoro, kaže, lidersku poziciju ova kompanija zauzela je i u Crnoj Gori.

Proizvodni pogoni „Hemofarma" (ukupno pet fabrika) nalaze se u Srbiji, Crnoj Gori i BiH – Republici Srpskoj u Banjalici, a laboratoriju imaju i u Rumuniji.

U ovim fabrikama se proizvodi 60 posto svih Stadinih preparata, a 70 procenata proizvodnje odlazi širom sveta.

Direktor proizvodnje „Hemofarma" za jugoistočnu Evropu Dejan Ivanović naveo je da su investicije doprinele da se od 2006. godine kada je „Hemofarm" postao član Stada grupe do danas, obim proizvodnje uveća 2,5 puta, a portfolio kompanije za četiri puta.

Stada je u opremu, infrastrukturu, procese i uvođenje standarda od tada investirala oko 300 miliona evra.

Kao primer investiranja u razvoj, naveo je fabriku u Banjaluci koja je po otvaranju 2003. godine proizvodila 100 miliona tableta, dok danas beleži 1,1 milijardu.

U opremu u banjalučku fabriku investirano je ove godine, kaže, dva miliona evra.

Generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit rekao je odgovarajući na novinarska pitanja da usporavanje ekonomije u Nemačkoj, gde Štada ima vodeću poziciju i rast od 3 procenta u OTC (brendiranim proizvodima) segmentu, neće uticati na ulaganje u Srbiji jer nije reč o povezanim investicijama.

Tagovi: Stada, Hemofarm
PROČITAJ I OVO
Pipistrel proizvodi letjelice i za američku vojsku
USPJESI
Pipistrel proizvodi letjelice i za američku vojsku
AJDOVŠČINA - Slovenski Pipistrel već sedam godina isporučuje letjelice za nadzor zrakoplova specijalnoj jedinici američke vojske.
Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom raznijela 46.000 godina stare špilje Aboridžina
ISPRIKA
Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom raznijela 46.000 godina stare špilje Aboridžina

SYDNEY - Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog doba, prenosi u nedjelju BBC.

Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
PROJEKTI
Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
ZAGREB - Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika: “Ovdje štiti UGP“. Naši članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
ČARTERI
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
LJUBLJANA - Zračna luka Ljubljana ovo će ljeto imati niz letova za Hrvatsku i Grčku.
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
TEŠKA VREMENA
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
ZAGREB - Naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale su za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto, otkrili su iz Udruge novinskih izdavača ocijenivši da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav ''nisu nikad vidjeli u povijesti''.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE