GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski voćari mogli bi da profitiraju od nestašice jabuka u EU

Srpski voćari mogli bi da profitiraju od nestašice jabuka u EU
ŠANSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2018 / 09:11
Autor: SEEbiz / Politika
BEOGRAD - Na tržištu Evropske unije trenutno nema dovoljno jabuka, a ono što je preostalo najčešće je neodgovarajućeg kvaliteta jer plodovi nisu pogodni za dugotrajnije čuvanje. Proizvodnja jabuke u 2017. u odnosu na prethodnu godinu podbacila je za trećinu, a statistika pokazuje da je na nivou Unije reč o milion tona jabuka manje.

– Imali smo najslabiju berbu u poslednjih 10 godina. Smanjenje proizvodnje je očigledno u Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji – navodi se u nedavnoj analizi poljskog analitičara Adama Paradovskog.

Zbog manjka na tržištu veliki evropski trgovinski lanci jabuke kupuju u Srbiji i Ukrajini, dok prerađivači trenutno ne pitaju za cenu i spremni su da za industrijsku jabuku plate 0,23 evrocenta po kilogramu.

Razlog nestašice i disbalansa na tržištu jabuka je prošlogodišnji prolećni mraz, produžene sankcije prema Rusiji ali i nedostatak radne snage, prenosi „Agroews". Osvrćući se na proizvodnju jabuke Paradovski navodi da je Poljska izgubila poziciju izvoznog lidera i da to mesto sada pripada Moldaviji sa 229.000 tona ovog voća. On daje veliki značaj i srpskoj proizvodnji ističući da je Srbija prošle godine proizvela 400.000 tona jabuke.

Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka, ali analitičari procenjuju da će se to uskoro promeniti i da će taj broj iz godine u godinu biti sve manji, budući da je ruska administracija zacrtala cilj da u budućnosti budu samodovoljni u proizvodnji jabuka. Podižu se ogromni kompleksi, a proizvodnja polako, ali sigurno raste.

Samo za godinu dana, uvoz je smanjen za četiri odsto a ovaj procenat će se intenzivnije povećavati kako sada mladi zasadi budu stupali u pun rod, navodi se u analizi specijalizovanog portala za agrar.

Poljska je zbog toga zaigrala na kartu izvoza u Kinu ali analitičari sada ističu da ovakvi planovi nisu realni.

– To je kao da nosite drvo u šumu– kaže Paradovski, ocenjujući da je Indija „tržište koje obećava". U svakom slučaju, dodaje, izvoz u Rusiju imaće perspektivu još nekoliko godina, ali da bi poljski i svi drugi veliki proizvođači jabuka morali da pronađu alternativna tržišta.

Prema nedavno objavljenoj analizi domaće konsultantske kuće „Seedev" Srbija je, u poslednjih pet godina, imala veoma dobar rejting u izvozu jabuke. Sa 21. izvozničkog mesta u 2012. i izvozom od 65 miliona dolara za samo četiri godine uspeli smo da gotovo udvostručimo prihode i dostignemo 11. mesto na lestvici najvećih izvoznika.

Analitičari navode da je glavni pokretač rasta proizvodnje ovog voća i izvoza upravo rusko tržište. Investiranje u hladnjače otvorilo je rusko tržište, zatim je ono postalo pokretač novih investicija, promena, napretka i intenziviranja proizvodnje jabuke. Ističe se da je Srbija u ovom sektoru dobro iskoristila embargo EU prema Rusiji i tako preuzela deo tržišta.

– Udeo izvoza iz Srbije na rusko tržište od 2014. do prošle godine je 95 odsto, a od 2015. smo najveći izvoznik na ovo tržište. Dominacija Belorusije je osporena zbog evidentiranog reeksporta iz EU – ističe se u ovoj analizi.

I domaći stručnjaci takođe podvlače da bi proizvođači jabuka morali da imaju na umu da će zabrana uvoza za zemlje EU jednog dana biti ukinuta, ali i da Rusija razvija svoju proizvodnju.

– Sad kad je situacija sa izvozom dobra a cene odlične, treba obezbediti nove kanale prodaje i nova tržišta i tako upravljati rizikom ukoliko dođe do promene situacije na ruskom tržištu– navodi „Seedev".

Tagovi: jabuke, srpski voćari, Evropska unija, Adam Paradowski, Agronews
PROČITAJ I OVO
Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika
GUBITAK
Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika
RIJEKA - Brodogradilište 3. maj lani je ostvarilo ukupne prihode od 282,7 milijuna kuna i rashode od 309,7 milijuna kuna te je za 2020. iskazan gubitak od 26,9 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća 3. maja, objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Teška godina za Arena Hospitality Group: Čak 227,3 milijuna kuna gubitka u 2020.
GUBITAK
Teška godina za Arena Hospitality Group: Čak 227,3 milijuna kuna gubitka u 2020.
PULA - Prihod u 2020. godini smanjio se za 69,4% na 238,3 milijuna kuna (2019.:778,1 milijuna kuna). EBITDA gubitak iznosio je 18,3 milijuna kuna (2019.: dobit od 229,5 milijuna kuna).
Salus udvostručio neto dobit u 2020.
SJAJNE BROJKE
Salus udvostručio neto dobit u 2020.
LJUBLJANA - Salus grupa prošle je godine udvostručila neto dobit, pokazuju u petak objavljeni poslovni rezultati.
FDA bi već danas mogla odobriti cjepivo Johnson & Johnson
CJEPIVO
FDA bi već danas mogla odobriti cjepivo Johnson & Johnson
NEW YORK - Američki regulatori u petak su rekli da će vjerojatno vrlo brzo odobriti cjepivo farmaceutske kompanije Johnson & Johnson za hitnu uporabu, nakon što su vanjski savjetnici u petak poduprli to cjepivo koje se daje u jednoj dozi.
Glazba u kafićima ipak će biti dopuštena, ali ne smije biti preglasna
STOŽER
Glazba u kafićima ipak će biti dopuštena, ali ne smije biti preglasna
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite promijenio je odluku o zabrani puštanja glazbe u ugostiteljskim objektima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE