GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski voćari mogli bi da profitiraju od nestašice jabuka u EU

Srpski voćari mogli bi da profitiraju od nestašice jabuka u EU
ŠANSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2018 / 09:11
Autor: SEEbiz / Politika
BEOGRAD - Na tržištu Evropske unije trenutno nema dovoljno jabuka, a ono što je preostalo najčešće je neodgovarajućeg kvaliteta jer plodovi nisu pogodni za dugotrajnije čuvanje. Proizvodnja jabuke u 2017. u odnosu na prethodnu godinu podbacila je za trećinu, a statistika pokazuje da je na nivou Unije reč o milion tona jabuka manje.

– Imali smo najslabiju berbu u poslednjih 10 godina. Smanjenje proizvodnje je očigledno u Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji – navodi se u nedavnoj analizi poljskog analitičara Adama Paradovskog.

Zbog manjka na tržištu veliki evropski trgovinski lanci jabuke kupuju u Srbiji i Ukrajini, dok prerađivači trenutno ne pitaju za cenu i spremni su da za industrijsku jabuku plate 0,23 evrocenta po kilogramu.

Razlog nestašice i disbalansa na tržištu jabuka je prošlogodišnji prolećni mraz, produžene sankcije prema Rusiji ali i nedostatak radne snage, prenosi „Agroews". Osvrćući se na proizvodnju jabuke Paradovski navodi da je Poljska izgubila poziciju izvoznog lidera i da to mesto sada pripada Moldaviji sa 229.000 tona ovog voća. On daje veliki značaj i srpskoj proizvodnji ističući da je Srbija prošle godine proizvela 400.000 tona jabuke.

Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka, ali analitičari procenjuju da će se to uskoro promeniti i da će taj broj iz godine u godinu biti sve manji, budući da je ruska administracija zacrtala cilj da u budućnosti budu samodovoljni u proizvodnji jabuka. Podižu se ogromni kompleksi, a proizvodnja polako, ali sigurno raste.

Samo za godinu dana, uvoz je smanjen za četiri odsto a ovaj procenat će se intenzivnije povećavati kako sada mladi zasadi budu stupali u pun rod, navodi se u analizi specijalizovanog portala za agrar.

Poljska je zbog toga zaigrala na kartu izvoza u Kinu ali analitičari sada ističu da ovakvi planovi nisu realni.

– To je kao da nosite drvo u šumu– kaže Paradovski, ocenjujući da je Indija „tržište koje obećava". U svakom slučaju, dodaje, izvoz u Rusiju imaće perspektivu još nekoliko godina, ali da bi poljski i svi drugi veliki proizvođači jabuka morali da pronađu alternativna tržišta.

Prema nedavno objavljenoj analizi domaće konsultantske kuće „Seedev" Srbija je, u poslednjih pet godina, imala veoma dobar rejting u izvozu jabuke. Sa 21. izvozničkog mesta u 2012. i izvozom od 65 miliona dolara za samo četiri godine uspeli smo da gotovo udvostručimo prihode i dostignemo 11. mesto na lestvici najvećih izvoznika.

Analitičari navode da je glavni pokretač rasta proizvodnje ovog voća i izvoza upravo rusko tržište. Investiranje u hladnjače otvorilo je rusko tržište, zatim je ono postalo pokretač novih investicija, promena, napretka i intenziviranja proizvodnje jabuke. Ističe se da je Srbija u ovom sektoru dobro iskoristila embargo EU prema Rusiji i tako preuzela deo tržišta.

– Udeo izvoza iz Srbije na rusko tržište od 2014. do prošle godine je 95 odsto, a od 2015. smo najveći izvoznik na ovo tržište. Dominacija Belorusije je osporena zbog evidentiranog reeksporta iz EU – ističe se u ovoj analizi.

I domaći stručnjaci takođe podvlače da bi proizvođači jabuka morali da imaju na umu da će zabrana uvoza za zemlje EU jednog dana biti ukinuta, ali i da Rusija razvija svoju proizvodnju.

– Sad kad je situacija sa izvozom dobra a cene odlične, treba obezbediti nove kanale prodaje i nova tržišta i tako upravljati rizikom ukoliko dođe do promene situacije na ruskom tržištu– navodi „Seedev".

Tagovi: jabuke, srpski voćari, Evropska unija, Adam Paradowski, Agronews
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Pfizera: Do kraja 2021. bit će više cjepiva nego je potrebno
NAJAVE
Izvršni direktor Pfizera: Do kraja 2021. bit će više cjepiva nego je potrebno
NEW YORK - Izvršni direktor tvrtke Pfizer Albert Bourla rekao je u srijedu da je uvjeren da će do kraja 2021. svijet proizvesti više doza cjepiva nego što je potrebno u borbi protiv pandemije koronavirusa.
Dubrovnik sredstvima EU nabavlja jedanaest niskopodnih autobusa
AUTOBUSI
Dubrovnik sredstvima EU nabavlja jedanaest niskopodnih autobusa
DUBROVNIK - Ugovor o nabavi 11 suvremenih niskopodnih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih s 18 milijuna kuna iz fondova EU, potpisali su u srijedu u Dubrovniku direktor gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik Ante Vojvodić i direktor AutoHrvatska PSC Mario Fabek.
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZDRAVSTVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZAGREB – S misijom širenja portfelja u području privatne medicinske skrbi, Affidea, kao najveći europski pružatelj usluga u području dijagnostike, ambulantnog liječenja i liječenja karcinoma, objavila je kako je od prosinca dio njihove mreže medicinskih centara i ugledna zagrebačka poliklinika Sveti Rok.
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
FORUM
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
ZAGREB - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizirao je 1. prosinca 2020. on-line konferenciju Forum obiteljskih poduzeća.
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
BOŽIĆNICE
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
ZAGREB - SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1.600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini staža u SPAR-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE