GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski kapital stoji iza impozantnog resorta u Savudriji

Srpski kapital stoji iza impozantnog resorta u Savudriji
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2020 / 14:34
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SAVUDRIJA - I dok je većina investitora u hrvatski turizam malo povukla kočnicu zbog pandemije covida-19 i neizvjesnosti u razvoju situacije oko ove globalne zdravstvene, a posljedično i gospodarske krize, u Savudriji niče novo luksuzno turističko naselje s hotelom, vrijedno oko 80 milijuna eura (više od 600 milijuna kn), nedaleko od poznatog hotela Kempinski i obližnjeg golf-terena.

Najveća je to investicija u hrvatski turizam, jedna od rijetkih greenfield ulaganja.

Riječ je o novom resortu Petram čija je gradnja počela sredinom listopada. U projekt formalno investira tvrtka Čista voda projekt iz Savudrije, a suinvestitor je Vojislav Gajić koji je na čelu tvrtke koja se bavi gradnjom i prodajom nekretnina u Novom Sadu pod nazivom Aleksandar Gradnja. Njegova je tvrtka u više od 25 godina poslovanja na tržištu Srbije poznata po gradnji stambenih i poslovnih prostora, a posljednji u nizu su projekti poput stambenih i poslovnih kompleksa Kapija Vračara u Beogradu, Taurunum u Zemunu, Aleksandar Bulevar Centar u Novom Sadu, te K district i The One u Beogradu. Vojislav Gajić kaže da će ovaj resort biti gotov za sezonu 2022. godine, piše Jutarnji list.

- Riječ je o investiciji od oko 80 milijuna eura, a svu smo dokumentaciju s građevinskim dozvolama uspjeli riješiti u samo 10 mjeseci, i to bez ikakvih problema. U potpunosti smo promijenili projekt koji je tu trebao biti realiziran. Bez obzira na cjelokupnu situaciju oko pandemije covida-19, nemamo nikakvih problema oko naših investicija, pa tako niti ove u Savudriji. Uzeti su u obzir svi aspekti mogućih problema na tržištu i investicija je pokrivena - objašnjava nam Gajić u telefonskom razgovoru.

Zemljište na kojem će se realizirati projekt financiran srpskim kapitalom, kupljeno je na javnoj dražbi prije dvije godine, a prodavalo se u procesu stečaja tvrtke Vila Savudrija po početnoj cijeni od jedne kune. Čista voda projekt zemljište je kupila za 17,2 milijuna kuna.

Riječ je o građevinskom zemljištu koje je bilo u vlasništvu slovenske tvrtke Imos Holding iz Ljubljane koja je bankrotirala, a najveći vjerovnici su joj Nova ljubljanska banka, hrvatsko Ministarstvo financija te HEP. Na zemljištu je još 2010. bio planiran veliki turistički projekt Hotel&Resort Villa Savudrija - čak dva hotela s pet zvjezdica s brojnim vilama s ukupno 400 soba, kasino, vile s bazenima, šoping zona, bazeni, golf-kuća. Sve je propalo jer je tvrtka, čiji je osnivač bio slovenski građevinar Milan Kepic, završila u stečaju nakon što nije pronašla investitora koji bi uložio u ovaj projekt koji je na kraju sasvim promijenjen.

Kada je zemljište kupljeno, u javnosti se spekuliralo da iza svega stoji srpski kralj šećera Miodrag Kostić koji u svom vlasništvu ima nekretnine u neposrednoj blizini. Riječ je o hotelu Kempinski te Rezidenciji Skiper i tamošnjem golf-igralištu kojim upravlja tvrtka MK Group, u vlasništvu Kostića. On je pak u obližnjem Portorožu kupio hotel Kempinski i aerodrom.

Kada je zemljište kupljeno, javnost je upoznata da se iza tvrtke koja je bila formalni vlasnik krije osnivač Vinemont Ventures koji je pak registriran na Britanskim Djevičanskim otocima. U svom vlasništvu imala je tvrtke koje su se povezivale sa samim Kostićem, pisali su mediji.

Tvrtka Čista voda projekt, prema sudskom registru, se dijeli i nastaje novo društvo Beater Limited koje postaje osnivač tvrtke koja formalno vodi projekt. Na pitanje je li Kostić partner u projektu, iz ove tvrtke to negiraju.

Na cijelom zemljištu prema ovom projektu bit će sagrađen apart-hotel sa 179 smještajnih jedinica, 55 luksuznih vila te tri stambene zgrade s 18 stanova. I to sve visoke kategorije s četiri i pet zvjezdica. Ukupno će resort imati nešto manje od tisuću kreveta.

- Vile će imati pet zvjezdica, a hotel četiri, ali se i to može promijeniti s obzirom na potražnju na tržištu. Resort će zbilja biti nešto posebno. Primjerice, hotel će imati bazen na krovu i bit će dugačak čak 105 metara. Bit će to najveći bazen u Europi i drugi najveći na svijetu. Imat će i dva dodatna bazena te niz luksuznih trgovina i restorana. Tu će biti i posebni wellness te fitness sadržaji, ističe Gajić.

Vile će pak imati od 250 do 500 kvadrata, a većina će imati bazene. Također, bit će ponuđene na prodaju. Od Grada Umaga zatražili su i koncesiju nad plažom u neposrednoj blizini resorta. I taj će do obale, veli, urediti zajedno s barovima i svim ostalim sadržajima. Kako zasad kaže Gajić, sadržajno ovaj resort neće biti povezan s Rezidencijom Skiper niti hotelom Kempinski koji se nalaze odmah do resorta.

- Resort Petram će funkcionirati neovisno o obližnjim objektima, ali u konačnici će to biti stvar operatera i što će na tržištu biti interesantnije. Svakako nam je velika prednost što je u blizini golf-teren jer onda investicija može funkcionirati cijelu godinu - ističe investitor koji je gradnju prepustio hrvatskoj građevinskoj tvrtki Kamgrad, koja je već punom parom u zemljanim radovima. Očekuje se da će dnevno na ovom ogromnom gradilištu biti između 250 i 500 radnika.

Tagovi: Savudrija, hrvatski turizam, Miodrag Kostić, Kapija Vračara, hrvatski turizam, Čista voda projekt, Vojislav Gajić, Kamgrad
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE