GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpska mesna industrija u krizi

  Srpska mesna industrija u krizi
POSLEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2019 / 17:44
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Proizvođači mesa i mesnih prerađevina u Srbiji suočavaju se sa krizom, izazvanom ozbiljnim ograničenjem izvoza na regionalna, evropska i svetska tržišta zbog pojave bolesti afričke kuge svinja na njenoj teritoriji, zbog čega su im prihodi značajno smanjeni, a pojedinim kompanijama i do 40 odsto.

Zbog afričke kuge svinja od avgusta ove godine zabranjen je izvoz mesnih preradjevina koje nisu tretirane na temperaturi iznad 80 stepeni Celzijusa, ali je industriju najviše pogodila zabrana izvoza u Bosnu i Hercegovinu (BiH), Severnu Makedoniju i Crnu Goru gde je izvoz tradicionalno bio i najveći.

Nešto duže od godinu dana proizvodjači mesa i preradjevina ne izvoze ni na teritoriju Kosova zbog takse od 100 odsto koju su uvele vlasti u Prištini. Pored ovih ograničenja plasmana robe na inostrana tržišta, položaj domaćim proizvodjačima mesnih preradjevina otežava i veliki uvoz preradjevina iz Evropske unije.

U kompaniji "Zlatiborac" navode da su, zbog ograničenog izvoza, prihodi smanjeni oko 40 odsto.

Ta kompanija za sada ne može da izvozi trajne proizvode od svinjskog mesa medju kojima su pršute, jer se pripremaju na tradicionalni način i na temperaturi do 25 stepeni.

Direktor te kompanije Dušan Knežević rekao je da su pokrenuli velike investicije i da sada izvoze u Rusiju polutrajne proizvode koji su tretirani do 80 stepeni, a to su viršle, parizeri i razne salame.

"Rusija bi nam dozvolila da izvozimo proizvode tretirane na 72 Celzijusova stepana, ali zbog prevoza preko zemalja EU koje traže da budu tretirani na 80 stepeni moramo da poštujemo taj zahtev", rekao je Knežević i dodao da su najviše razočarani strogom zabranom izvoza u BiH.

I u industriji mesa "Matijević" osetila se zabrana izvoza mesnih preradjevina zbog pojave afričke kuge svinja. Prema rečima suvlasnika ove kompanije, Bojana Matijevića, izvozili su mesne preradjevine u BiH i Crnu Goru, ali je zbog zabrane obustavljen izvoz polutrajnih proizvoda, a dozvoljen samo uvoz proizvoda u konzervama koje su tretirane iznad 80 stepeni.

Direktor kompanije "Neoplanta" Aco Tomašević kaže da je najveći izvoz ta firma ostvarila prošle godine kada je izvezla oko 4.000 tona preradjevina.
Istakao je da je "trend rasta od prethodne godine ove godine prekinut zbog afričke kuge svinja", kao i da je i dalje na snazi zabrana za najkvalitetnije proizvode, fermentisane kobasice, po kojima je "Neoplanta" i poznata širom regiona.

"Pad izvoza je rezultirao i padom prihoda i ukoliko sve zabrane o izvozu ostanu na snazi do kraja ove godine, procene su da bi pad prihoda mogao da dostigne čak 20 odsto", rekao je Tomašević.

Proizvodjači mesnih preradjevina trude se da nadju najbolji odgovor na novonastalu situaciju. Tako u "Zlatiborcu" planiraju osvajanje novih tržišta i spremaju prvi kontigent za izvoz govedjih preradjevina po halal tehnologiji za Ujedinjene Arapske Emirate.

U "Neoplanti" se drže strategije da tržišta osvajaju, pre svega, vrhunskim kvalitetom proizvoda, ali veruju da dugoročno rešenje situacije u kojoj su se našli preradjivači mesa treba tražiti i u povećanju stočnog fonda, kao i standardizaciji kvaliteta domaćeg mesa koje bi bilo korišćeno kao sirovina za preradu.

Ističu da bi zaštiti domaćih proizvodjača i više hiljada zaposlenih u mesnoj industriji izuzetno značila pomoć nadležnog ministarstva oko izvoza.
Jedno od značajnijih tržišta za predstavnike domaće mesne industrije bilo je tržište BiH, koje je trenutno otvoreno samo za uvoz proizvoda tretiranih iznad 80 stepeni, što ponudu svodi isključivo na konzervisane proizvode.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je odluka o zabrani izvoza domaćih i divljih svinja iz Srbije doneta da bi se sprečio unos afričke kuge, kao i da je uvoz konzervisanih proizvoda dozvoljen.

Predstavnik Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je da će zabrana o uvozu mesa i mesnih preradjevina od svinjskog mesa važiti dok Srbija ne odjavi bolest Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE).

"Poslednje uputstvo koje je na snazi je Uputstvo o zabrani uvoza odredjenih pošiljki poreklom iz Srbije, a doneto je 28. oktobra radi sprečavanja unosa u BiH afričke svinjske kuge. U ovom trenutku po tom Uputstvu u BiH je od proizvoda od mesa svinja iz Srbije dozvoljen samo uvoz hermetički zatvorenih, toplinski obradjenih konzervi od mesa, koje su tokom proizvodnje bile podvrgnute obradi sa F0 vrednosti 3 i više (poseban tehnološki proces sterilizacije)", navela je ta Kancelarija.

Veterinarski stručnjaci Kancelarije su napomenuli da "prilikom pravljenja zabrana uvoza nije naveden spisak proizvoda, nego spisak termičkih tretmana koji su dozvoljeni".
U Ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu da su u toku ispitivanja bolesti afričke kuge svinja na celoj teritoriji Srbije koja bi trebalo da se završe do 15. decembra ove godine.

Plan nadzora je, kako su naveli, dostavljen Evropskoj komisiji, a kada se završi ispitivanje ti rezultati poslaće se na validaciju.
Cilj tog ispitivanja je, kako kažu u Ministarstvu, uspostavljanje zona slobodnih od bolesti afričke kuge svinja, što je obavezna procedura u zemljama EU, Rusije i po standardima OIE.

Prestankom vakcinacije svinja protiv klasične kuge otpočinje proces dobijanja statusa zemlje slobodne i od te bolesti i taj status je, kako navode u Ministarstvu, nezavisan od statusa zemlje od bolesti afričke kuge.
Dodaju da položaj mesne industrije pokušavaju da poprave otvaranjem novih tržišta i finasijskim podsticajima.

Tagovi: srpska mesna industrija, afrička svinjska kuga, Zlatiborac, Industrija mesa Matijević, Neoplanta
PROČITAJ I OVO
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
DOGOVOR
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
ZAGREB - A.N.P. Energija d.o.o. jedini je vlasnik društva Energija Gradec d.o.o., tvrtke koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, koja koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.
Pošta Slovenije zbog epidemije bilježi rast volumena paketa
PAKETI
Pošta Slovenije zbog epidemije bilježi rast volumena paketa
MARIBOR - Ususret blagdanskom prosincu, Pošta Slovenije preporučuje pravodobnu dostavu paketa, narudžbi u internetskim trgovinama i poštanskih pošiljaka.
Korean Air se neće vratiti u Hrvatsku ni 2021.
LOŠE VIJESTI
Korean Air se neće vratiti u Hrvatsku ni 2021.
ZAGREB - Poznati korejski avioprijevoznik pokrenuo je charter liniju između Seula i Zagreba još u travnju 2012. godine. Hrvatska je od te godine postala pravi hit među južnokorejskim turistima koji su svake godine u našu zemlju dolazili u sve većem broju.
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE