GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpska fabrika stakla ipak nije u stečaju

Srpska fabrika stakla ipak nije u stečaju
POVUČEN ZAHTEV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2018 / 09:16
Autor: SEEbiz / Politika.rs
KRAGUJEVAC – Pošto je "Veksilum Balkan" povukao predlog o pokretanju stečajnog postupka u "Srpskoj fabrici stakla", Privredni sud u Kragujevcu, na ročištu 23. novembra, nije imao težak zadatak i mogao je samo da konstatuje da se paraćinska fabrika vraća u stanje u kome je bila pre aprila prošle godine, kada je pomenuta čačanska firma, zbog navodno nenamirenih potraživanja, prvi put zatražila otvaranje stečaja u "Staklari".

Na drugom poverilačkom ročištu, održanom 30. maja prošle godine, zastupnici čačanske firme „Veksilum Balkan" tražili su otvaranje stečajnog postupka zbog navodnog duga „Staklare" od najmanje 40,3 miliona evra. Iako je predsednik Privrednog suda u Kragujevcu, Branislav Jovović, tada odbacio taj zahtev, sa obrazloženjem da nije uveren u istinitost tvrdnji zastupnika firme „Veksilum Balkan", stečaj u „Staklari" je kasnije, ipak, pokrenut. Ta odluka je doneta 20. septembra 2017. godine.

Iako je Apelacioni privredni sud u Beogradu poništio odluku o pokretanju stečaja i uvažio argumentaciju zastupnika „Staklare", vraćajući predmet Privrednom sudu u Kragujevcu, dugogodišnja agonija oko 800 radnika ove paraćinske fabrike dostigla je kulminaciju, budući da su svi dobili rešenja o raskidu ugovora o radu. Kasnije je većina njih vraćena na posao, sa ugovorima o radu na određeno vreme, ali je oko 230 radnika, koji su fabriku napustili bez otpremnina, podnelo tužbe.

Na ročištu u kragujevačkom Privrednom sudu, održanom 30. maja 2017. godine, zastupnici „Staklare" su tvrdili da ova fabrika ništa ne duguje firmi koja je zatražila otvaranje stečaja, te da zbog te činjenice firma „Veksilum Balkan" i ne može imati status poverioca. Zastupnici „Staklare" su tada naveli da ova paraćinska fabrika ima obaveze samo prema preduzeću „Glas industri" iz Sofije, čiji su zastupnici na pomenutom ročištu saopštili da zadržavaju pravo na svoja potraživanja.

Osim što se sudija u postupku, predsednik Privrednik suda u Kragujevcu Branislav Jovović, suočio sa različitim dokazima o visini obaveza „Staklare", budući da su učesnici u postupku baratali sumama od 40,3 do 55,6 miliona evra, problem je bio i u tome što se nije moglo precizno utvrditi kakva je vlasnička struktura paraćinske fabrike.

Naime, „Veksilum Balkan" iz Čačka je ćerka firme „Veksilum SB" iz Beča, a za firmu „Glas industri" iz Sofije, koja se u međuvremenu i sama suočila sa stečajem, vezivalo se ime bugarskog biznismena Cvetana Vasileva za kojim je, kako su pisali neki mediji, podignuta Interpolova poternica. Takođe, za slučaj paraćinske fabrike bili su zainteresovani i neki naši političari, ali i predstavnici firme „CPR impeks" koja je, navodno, htela da preuzme 56 odsto kapitala „Srpske fabrike stakla".

Osim što je predočeno da su najveći poverioci „Staklare" domaća javna preduzeća EPS i „Srbijagas", na sudu je utvrđena i činjenica koja govori da se paraćinska fabrika, posle jedne decenije najverovatnije smišljenog urušavanja, suočava i sa katastrofalnom finansijskom situacijom. Naime, ukupne obaveze „Staklare" su oko 93 miliona evra i skoro triput su veće od celokupnog kapitala fabrike, koji je procenjen na oko 35 miliona evra.

Tagovi: Srpska fabrika stakla, Veksilum Balkan, Srbijagas, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
UTICAJ PANDEMIJE
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
GORNJI MILANOVAC - Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja zavisnih preduzaća za prvih šest meseci tekuće godine koji su, kada su proizvodne firme u pitanju, listom doneli pad prodaje i profitabilnosti.
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
DOBRA GODINA
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
PETRINJA - Prošla godina bit će zapisana sjajnim slovima u povijest Gavrilovića jer je tvrtka ubilježila vrlo dobar rast prihoda uz ostvarenu neto dobit, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske.
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
TERMINAL
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
BAR - Novi kontejnerski terminal trebalo bi sledeće godine da se gradi u okviru Luke Bar, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine vlade CG.
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova
BRODOVI
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

SPLIT - Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
CESTARINE
HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 36 milijuna kuna cestarine, što je 30 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE