GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija planira izgradnju fabrike vakcina Sinopharma

Srbija planira izgradnju fabrike vakcina Sinopharma
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U Srbiji su počele pripreme za izgradnju fabrike u kojoj bi se proizvodile vakcine kineskog Sinopharma. Fabrika će, kako tvrde srpski zvaničnici, biti izgradjena u saradnji sa partnerima iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Srbija ima međudržavne ugovore i sa Kinom i sa Emiratima o saradnji, što omogućuje da se investicije realizuju po ubrzanoj proceduri.

Upravo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom zvanične posete Emiratima najavio izgradnju fabrike vakcina u kojoj bi proizvodnja počela sredinom oktobra ove godine.

Plan je da se u fabrici mesečno proizvodi više od dva miliona doza Sinopharm vakcine koja bi se koristila za potrebe Srbije, ali bi se i izvozila, pre svega u zemlje regiona.

U prva tri-četiri meseca po otvaranju fabrike kineska vakcina bi se samo pakovala u Srbiji dok se ne osvoji tehnologija za jednu komponentu.

Vučić je rekao da bi proizvodnjom kineske vakcine Srbija dugoročno i strateški obezbedili redovno snabdevanje vakcinom i zaštita zdravlja stanovništva, jer su procene da u skoroj budućnosti neće biti rešen problem zaraze Covid 19 virusom i njegovim mutacijama i da će vakcinacija biti ključno pitanje nacionalne bezbednosti.

U Srbiji je vakcinisano oko 2,1 milion ljudi, a medju njima je najviše onih koji su primili Sinopharm vakcinu o čijem kvalitetu i bezbednosti srpski stručnjaci imaju visoko mišljenje.

Do sada je u Srbiju stiglo 1,5 miliona kineskih vakcina, a potpisan je novi ugovor sa Sinopharmom o isporuci još dva miliona doza vakcina.

Potpisivanju tog ugovora putem video linka prisustvovao je i Vučić koji je sa predstavnicima Sinopharma razgovarano o izgradnji fabrike vakcina, ali i o rekonstrukciji i opremanju bolnica u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da se razmatra pet lokacija u okolini Beograda na kojima bi se gradila fabrika vakcina.

„Mi zaista moramo to brzo da radimo. Najvažnije u ovom trenutku je da imamo potpuno čiste imovinsko-pravne odnose da bi krenuli u izgradnju što pre“, rekla je Brnabić.

Tagovi: Sinopharm, kineska vakcina, kinesko cjepivo, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE