GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija najavljuje proizvodnju borbenih točkaša jer ih ima deset puta manje od Hrvatske

Srbija najavljuje proizvodnju borbenih točkaša jer ih ima deset puta manje od Hrvatske
VOJSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2020 / 12:12
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Vojska Srbije ima deset puta manje savremenih borbenih oklopnih točkaša od Hrvatske, što je jedan od glavnih razloga zbog čega se u Beogradu najavljuje dodatna proizvodnja takvih vozila i govori o ubrzanom naoružavanju regiona, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Portal podseća da je temu naoružavanja aktuelizovala informacija o navodnom opremanju Kosovskih snaga bezbednosti iz Nemačke, dok je predsednik Aleksandar Vučić ocenio da se „nešto čudno dešava, jer se svi naoružavaju u regionu“, rekavši da Srbija zaostane za Hrvatskom kada je reč o oklopnim točkašima i da će biti naručena dodatna vozila iz domaćih vojnih fabrika.

Podaci tog portala navode da trenutna brojčana razlika u savremenim borbenim oklopnim točkašima između dve zemlje predstavlja 126 prema 12.

Hrvatska vojska privodi kraju plan opremanja sa 126 borbenih oklopnih vozila Patria AMV, od kojih će osam imati top kalibra 30 milimetara, protivoklopne rakete Spajk LR i mitraljez 7,62 milimetra dok će svi ostali imati daljinski upravljanu borbenu stanicu sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara.

Vojska Srbije (VS) u klasi uporedivom sa Patrijom AMV ima Lazara 3 za koji je potvrđeno da je u naoružanju šest komada, dok se analizom zvaničnih izveštaja Ministarstva odbrane može zaključiti da je nedavno primljeno još šest oklopnih borbenih vozila točkaša.

Lazar 3 naoružan je, kao i hrvatski bazični AMV, sa daljinski upravljanom stanicom sa mitraljezom 12,7 mm ali dinamika prelaska pešadijskih bataljona VS ide veoma sporo, s obzirom da nisu opremljene čak ni prioritetne jedinice od ukupno osam pešadijskih bataljona.

„Prvi Lazari 3 za VS predstavljeni su oktobra 2016. godine, ali je tek decembra 2018. potvrđeno da su uvedeni u naoružanje. Ministarstvo odbrane 13. jula potvrdilo je nove narudžbine Lazara 3 i objavljeno je da je druga tranša (šest vozila) primljena u VS. Zatim su naručena vozila Miloš koja se od Lazara 3 razlikuju po dve umesto četiri osovine, ali su identično naoružana“, navodi se u tekstu i dodaje da će problem dinamike proizvodnje delimično biti rešen prenošenjem izrade tela vozila u novi pogon u Kuršumliji, koji je otvoren 13. juna.

Prema podacima HV, borbena masa AMV iznosi 22 tone u osnovnoj varijanti dok je lazar težak od 24 do 26 tona u zavisnosti od nivoa zaštite.

Posadu AMV čine tri stalna člana – vozač, nišandžija, komandir i odeljenje od sedam vojnika, dok u Lazaru osim tročlane posade ima mesta za devet vojnika.

Zaštita posade kod oba vozila definisana je identično i trebala bi da izdrži pogodak municije kalibra 7,62 mm.

U VS Lazar 3 je isporučen 41. pešadijskom bataljonu u bazi Jug, smeštenoj izmedju Preševa i Bujanovca, kao i 21. bataljonu u Raškoj.

Obe jedinice su u mestima koja su orijentisana prema potencijalnoj kriznim zonama, dodaje se u analizi Balkanske bezbednosne mreže.

Tagovi: Vojska Srbije, Hrvatska vojska, oklopni točkaši, oklopna vozila, Aleksandar Vučić, Patria AMV, Lazar 3
PROČITAJ I OVO
Veledrogerije: Dug je šest milijardi; od 1. ožujka uvjetovane isporuke lijekova
DUGOVI BOLNICA
Veledrogerije: Dug je šest milijardi; od 1. ožujka uvjetovane isporuke lijekova

ZAGREB - Dug veledrogerijama 1. ožujka prijeći će 6 milijardi kuna, a svakoga dana on raste za 20 milijuna, priopćila je u četvrtak HUP-ova Koordinacija veledrogerija i najavila da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.

Atlantic Grupa: Pad prihoda i neto dobiti u 2020.
BLAGI PAD
Atlantic Grupa: Pad prihoda i neto dobiti u 2020.
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 342,3 milijuna kuna, što je bez jednokratnih stavki rast od 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je nominalno dobit pala za 12,3 posto.
Konzum i Mastercard donirali preko četvrt milijuna kuna za djecu iz socijalno ugroženih obitelji
DONACIJE
Konzum i Mastercard donirali preko četvrt milijuna kuna za djecu iz socijalno ugroženih obitelji
ZAGREB - I u pandemijsko vrijeme nastavlja se podrška Udruženju Djeca prva te UN-ovom Svjetskom programu za hranu.
Aeroflot ovog ljeta planira četiri linije prema Hrvatskoj
LINIJE
Aeroflot ovog ljeta planira četiri linije prema Hrvatskoj
ZAGREB - Ruski Aeroflot suspendirao je promet prema Hrvatskoj u proljeće 2020. godine i od tada nije prometovao na redovnim linijama prema hrvatskim zračnim lukama. Ipak, u ljeto 2021. godine kompanija se planira vratiti u Hrvatsku, a u pripremi je i jedna nova linija.
Modernino cjepivo za južnoafrički soj koronavirusa spremno za kliničko ispitivanje
CJEPIVO
Modernino cjepivo za južnoafrički soj koronavirusa spremno za kliničko ispitivanje
NEW YORK - Američka biotehnološka kompanija Moderna priopćila je u srijedu da je izmijenjena inačica njezina cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa, spremna da se ispita na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE