GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija će žitarice izvoziti preko Luke Bar

Srbija će žitarice izvoziti preko Luke Bar
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2018 / 12:11
Autor: SEEbiz / RTCG
NOVI SAD - Žito iz Vojvodine već od ove godine izvoziće se na treća tržišta preko Luke Bar. To je rezultat sastanka predsjednika privrednih komora Crne Gore i Srbije sa predstavnicima kompanija Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar, kao i izvoznicima žitarica MK grupom i Agro globom iz Novog Sada, koji je održan na marginama poslovnog foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.

"Sa zadovoljstvom mogu da saopštim crnogorskoj javnosti da su na današnjem sastanku usaglašene cijene prevoza i da će prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar na treća tržišta krenuti već u ovoj godini", kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Prema njegovim riječima, ovim su stvoreni uslovi za dugoročni posao izvoza žita preko crnogorske luke.

"Ovaj posao će u značajnoj mjeri uticati na jačanje ekonomskih veza Crne Gore i Srbije i povećanje obima robne razmjene. Procjena je da bi već u naredne dvije godine moglo da dođe do izvoza 300.000 tona žitarica preko Luke Bar. No, nije riječ samo o jednosmjernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine", rekao je Golubović.

Direktor Luke Bar Zarija Franović zahvalio je na podršci vladi i privrednim komorama Crne Gore i Vojvodine.

"Ovo je značajan dan za privredu Crne Gore, posebno za grad i Luku Bar koja je stub privrednog razvoja. Napravljen je veoma značajan korak da se preko Luke Bar obavlja pretovar preko 300.000 tona žitarica i nekoliko stotina hiljada tona roba koje su potrebne tržištu Srbije", naveo je Franović.

Prema njegovim riječima, prioritet Luke Bar je dugoročni posao sa žitarima iz Srbije.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što je još jedan poslovni forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dvije zemlje.

"Mislim da smo postigli veliki uspjeh u razgovorima koji mogu da obezbjede dugoročnost poslovanja izvoznika žitarica sa Lukom Bar. Sa cijenom koja je ranije postojala železničko lučki koridor nije bio profitabilna maršuta, pa je srpsko žito na treća tržišta išlo preko Konstance. Potreba Srbije za još jednom logističkom platformom za izvoz i uvoz je ogromna. Ovo što smo danas postigli uliva nadu da ćemo povećati izvoz i uvoz preko Luke i robnu razmjenu izmešu naše dvije države", rekao je Čadež.

Srbija je 2017. godine izvezla oko 500.000 tona pšenice, 1.660.000 tona kukuruza i 500.000 tona drugih žitarica i brašna. Od navedenih količina, prugom Beograd – Bar, preko Luke Bar, prevezeno ukupno 35.000 tona žitarica.

Polovina ukupne trgovine, oko 1.100.000 tona odvija se preko Rumunije, odnosno Dunavom, preko Konstance, a ostatak drumskim i željezničkim prevozom preko Rijeke i Kopra.

Razlog korišćenja duže rute bila je cijena prevoza, koju formiraju Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar. Dogovorom o nižoj cijeni prevoza ruta za izvoz preko Luke Bar postala je ponovo rentabilna za korisnike.

Tagovi: žito, žitarice, Luka Bar, Zarija Franović, Marko Čadež, MK Grupa, Montecargo, Srbija Kargo
PROČITAJ I OVO
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
KRAJ
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
LONDON - Britanski konzorcij koji je osnovala skupina zrakoplovnih, automobilskih i inženjerskih tvrtki, s ciljem proizvodnje respiratora za zdravstvenu službu zemlje, priopćio je da će završiti s proizvodnjom nakon što je isporučio više od 13 tisuća uređaja.
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
LUKSUZ
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
MILANO - Poznati talijanski proizvođač sportskih automobila se udružio s talijanskim proizvođačem luksuznih jahti.
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19
ZAJAM
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19

BERLIN - Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo za Covid-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju.

Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
KARIJERE
Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Nadzorni odbor društva Đuro Đaković Grupa d.d., danas je donio odluku o imenovanju člana Uprave, Hrvoja Kekeza, na novo mandatno razdoblje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE