GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija će žitarice izvoziti preko Luke Bar

Srbija će žitarice izvoziti preko Luke Bar
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2018 / 12:11
Autor: SEEbiz / RTCG
NOVI SAD - Žito iz Vojvodine već od ove godine izvoziće se na treća tržišta preko Luke Bar. To je rezultat sastanka predsjednika privrednih komora Crne Gore i Srbije sa predstavnicima kompanija Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar, kao i izvoznicima žitarica MK grupom i Agro globom iz Novog Sada, koji je održan na marginama poslovnog foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.

"Sa zadovoljstvom mogu da saopštim crnogorskoj javnosti da su na današnjem sastanku usaglašene cijene prevoza i da će prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar na treća tržišta krenuti već u ovoj godini", kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Prema njegovim riječima, ovim su stvoreni uslovi za dugoročni posao izvoza žita preko crnogorske luke.

"Ovaj posao će u značajnoj mjeri uticati na jačanje ekonomskih veza Crne Gore i Srbije i povećanje obima robne razmjene. Procjena je da bi već u naredne dvije godine moglo da dođe do izvoza 300.000 tona žitarica preko Luke Bar. No, nije riječ samo o jednosmjernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine", rekao je Golubović.

Direktor Luke Bar Zarija Franović zahvalio je na podršci vladi i privrednim komorama Crne Gore i Vojvodine.

"Ovo je značajan dan za privredu Crne Gore, posebno za grad i Luku Bar koja je stub privrednog razvoja. Napravljen je veoma značajan korak da se preko Luke Bar obavlja pretovar preko 300.000 tona žitarica i nekoliko stotina hiljada tona roba koje su potrebne tržištu Srbije", naveo je Franović.

Prema njegovim riječima, prioritet Luke Bar je dugoročni posao sa žitarima iz Srbije.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što je još jedan poslovni forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dvije zemlje.

"Mislim da smo postigli veliki uspjeh u razgovorima koji mogu da obezbjede dugoročnost poslovanja izvoznika žitarica sa Lukom Bar. Sa cijenom koja je ranije postojala železničko lučki koridor nije bio profitabilna maršuta, pa je srpsko žito na treća tržišta išlo preko Konstance. Potreba Srbije za još jednom logističkom platformom za izvoz i uvoz je ogromna. Ovo što smo danas postigli uliva nadu da ćemo povećati izvoz i uvoz preko Luke i robnu razmjenu izmešu naše dvije države", rekao je Čadež.

Srbija je 2017. godine izvezla oko 500.000 tona pšenice, 1.660.000 tona kukuruza i 500.000 tona drugih žitarica i brašna. Od navedenih količina, prugom Beograd – Bar, preko Luke Bar, prevezeno ukupno 35.000 tona žitarica.

Polovina ukupne trgovine, oko 1.100.000 tona odvija se preko Rumunije, odnosno Dunavom, preko Konstance, a ostatak drumskim i željezničkim prevozom preko Rijeke i Kopra.

Razlog korišćenja duže rute bila je cijena prevoza, koju formiraju Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar. Dogovorom o nižoj cijeni prevoza ruta za izvoz preko Luke Bar postala je ponovo rentabilna za korisnike.

Tagovi: žito, žitarice, Luka Bar, Zarija Franović, Marko Čadež, MK Grupa, Montecargo, Srbija Kargo
PROČITAJ I OVO
PPD donirao 20 vozila Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a
DONACIJA
PPD donirao 20 vozila Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a
ZAGREB - Tvrtka "Prvo plinarsko društvo" iz Vukovara donirala je Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a 20 dostavnih vozila i kombija koji će služiti za provođenje protuepidemijskih mjera, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.
HUP traži proširenje odluke glavnog ravnatelja HRT-a o ukidanju RTV pristojbe
ZAHTJEVI
HUP traži proširenje odluke glavnog ravnatelja HRT-a o ukidanju RTV pristojbe
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je pozdravila odluku glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije o privremenom ukidanju obveze plaćanja mjesečne RTV pristojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, ali i zatražila da se ona proširi na sve subjekte pogođene krizom.
Uprava i rukovodeći kadar ACI-a poklanjaju mjesečnu plaću za pomoć Zagrebu
POHVALNO
Uprava i rukovodeći kadar ACI-a poklanjaju mjesečnu plaću za pomoć Zagrebu
RIJEKA - Uprava i rukovodeći kadar, članovi nadzornog i revizorskog odbora, tvrtke Adriatic Croatia International Club (ACI) svoje će mjesečne plaće i naknade za ožujak donirati akciji „Zajedno za Zagreb“, na račun koji je Vlada otvorila za pomoć glavnom gradu nakon potresa.
Njemačka i u vrijeme pandemije nastavlja s rekordnim izvozom oružja
ORUŽJE
Njemačka i u vrijeme pandemije nastavlja s rekordnim izvozom oružja

BERLIN - Njemački izvoz oružja je i u prvom kvartalu ove godine u daljnjem porastu pri čemu raste izvoz u zemlje koje nisu članice Europske unije ni NATO-a.

Francuski regulator: Google mora medijskim kućama platiti objavu sadržaja
PORUKE
Francuski regulator: Google mora medijskim kućama platiti objavu sadržaja

PARIZ - Google mora platiti francuskim izdavačkim kućama i novinskim agencijama objavu sadržaja koji su kreirale, odlučio je u četvrtak regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE