GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Splitska zračna luka sa simulatorom za obuku kontrolora letenja

Splitska zračna luka sa simulatorom za obuku kontrolora letenja
SIMULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Menadžment Hrvatske kontrole zračne plovidbe u ponedjeljak je u Zračnoj luci Split predstavio novi sustav osposobljavanja kontrolora zračnog prometa, a predstavljen je i simulator za obuku kojeg su kontrolori sami napravili.

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić kazao je da su do sada školovanje kontrolora provodili u akademijama diljem Europe, a od prošle godine to rade u Hrvatskoj.

U rujnu prošle godine, napomenuo je Bagarić, dobili su certifikat za provedbu osposobljavanja za stjecanje ovlaštenog oblasnog kontrolora zračnog prometa, a 15. veljače ove godine i za toranjskog kontrolora.

"Ovime je naša kompanija počela u cijelosti i samostalno osposobljavati kandidate za kontrolore zračnog prometa, dok se dosad veći dio tog procesa provodio u inozemstvu, pri čemu su utrošena značajna financijska sredstva", rekao je.

Uz to, dodao je, instaliran je i stavljen u rad toranjski simulator u splitskoj podružnici, koji je u potpunosti proizvod stručnjaka iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Softver za simulator razvili su splitski kontrolori zračnog prometa, a obogaćen je s 80 vježbi koje su razvili naši kontrolori instruktori iz cijele Hrvatske, kazao je Bagarić.

Sustav školovanja kontrolora ponuditi europskom tržištu

Najavio je da će taj sustav školovanja ponuditi europskom tržištu i zemljama u okruženju, navodeći da u Kontroli zračne plovidbe trenutno imaju 270 kontrolora.

Pružaju četiri osnovne usluge i to u zračnom prometu, komunikaciji i navigaciji nadzora, zrakoplovnoj meteorologiji i zrakoplovnom informiranju.

Imaju, naveo je Bagarić, i funkciju kontrole protoka zračnog prometa i upravljanja zračnim prometom, a pokrivaju civilni i vojni zračni promet što je jedinstveno u Europi - uz Hrvatsku to ima još samo Švedska.

Rekao je i da su dosad godišnje za školovanje kontrolora u inozemstvu izdvajali 10 do 15 milijuna kuna.

Toranjski i prilazni kontrolor u Zračnoj luci Split i jedan od autora simulatora Željko Lipanović izjavio je da je s kolegom programerom na ideju simulatora došao 2011., a kako se u to vrijeme bavio i 3 D dizajnom te aplikacijama, spojili su svoje ideje i napravili simulator.

Simulator kao neka vrsta računalne igre

"Taj simulator je najbolje shvatiti kao neku vrstu igre, jer računala koja se koriste za igranje identična su onima koja mi koristimo", rekao je Lipanović.

Jedna od konzola, naveo je, podsjeća na radno mjesto toranjskih kontrolora, na monitoru se prikazuje okruženje kao ono iz tornja te postoje simulirani uređaji, radar, meteorološki podaci i ostalo.

Školovanje za kontrolora ukupno traje skoro dvije godine, a obuka na simulatoru dva mjeseca, dodao je.

Direktor Zračne luke Split Pero Bilas podsjetio je da je ta zračna luka prošlu godinu završila s minusom od 80 posto, što smatra dramatičnim padom, a u ovoj godini očekuju početak oporavka, pa predviđaju oko milijun putnika.

"Ono što najmanje očekujemo je da se na razini EU dogovore uvjeti prelaska državne granice koji bi bili ujednačeni i nepromjenjivi. To bi bio uvjet da dobijemo nešto od ove sezone, u protivnom bit će dosta problema", kazao je Bilas.

Tagovi: Zračna luka Split, Željko Lipanović, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Vlado Bagarić
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE